Urządzenie do wytwarzania CO2
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ustaw w wyszukiwarce SONPAR jest to urządzenie działające w ten sam sposób było juz kiedyś na forum .Pamiętam tylko ,że użytkownik był bardzo zadowolony z pracy tego ustrojstwa.Pozostał problem częstotliwości wymiany elektrody i jej dostępności.
-
Wojtek B.
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Bydgoszcz
Używam tego generatora i jestem bardzo zadowolony. Wcześniej korzystałem z pochodzącej jeszcze z XX wieku butli i miałem z tym systemem same kłopoty.
-
j2008
●
j2008 napisał(a):Używam tego generatora i jestem bardzo zadowolony. Wcześniej korzystałem z pochodzącej jeszcze z XX wieku butli i miałem z tym systemem same kłopoty.
Jaki jest koszt eksploatacji, jakiej wielkości masz akwarium i czy jest niebezpieczeństwo przedostawania się innych substancji oprócz CO2?
-

GP
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Krosno
Jestem sceptykiem co do takich urzadzen, by wyprodukowac tyle CO2 co w 1 kg butli, elektroda musialaby wazyc ponad cwierc kilo.
j.
Ostatnio edytowano 18 sty 2008, 10:42 przez Janusz_P, łącznie edytowano 1 raz
-
Janusz_P
●
Koszt elektrody 49 zł, waży tak jak to obliczył Janusz_P ponad ćwierć kilo. Mój zbiornik ma 112 l i generator pracuje na 20% mocy. Wraz z oświetleniem sterowany jest jednym wyłącznikiem czasowym. Jest niezwykle efektywny gdyż wytwarza mgiełkę z miniaturowych pęcherzyków gazu całkowicie rozpuszczającą się w wodzie, a nie bąbelki które trzeba pracowicie liczyć.
-
j2008
●
Po jakim czasie należy wymienić elektrodę?
Czy generator wydaje jakieś dźwięki tj. szumi , brzęczy?
-
Gość
●
Pracuje bezgłośnie. ma płynną regulację i dodatkowo wskaźnik diodowy (10 LED wskazujących stopień wykorzystania mocy). Elektroda wg producenta starcza na trzy, cztery miesiące całodobowej pracy, ale jest to zależne od mocy z jaką pracuje generator. Ta zaś zależy od zapotrzebowania na CO2 - dokładnie tak jak w przypadku butli.
-
j2008
●
Producen podaje trzy miesiące pracy, przy pełnej mocy 
-
Kansol
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Bydgoszcz
mih napisał(a):Producen podaje trzy miesiące pracy, przy pełnej mocy 
Dokładnie tak przy pełnej mocy i pracy ciągłej 24 h/dobę. U mnie generator pracuje sprzężony z oświetleniem 13 h/dobę na 20-30% mocy - przy zbiorniku 112l to w zupełności wystarcza.
-
j2008
●
ja mam 2 pytanka:
- skad wiemy ze elektroda jest juz "dead"
- w jaki sposob liczyc ilosc podawanego co2 (wczesniej tradycyjnie liczylo sie babelki)
Jabol-Radek Jablonski - Lodz
GSM: 693748547
-

jabol
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
-
jabol napisał(a):- skad wiemy ze elektroda jest juz "dead" - w jaki sposob liczyc ilosc podawanego co2 (wczesniej tradycyjnie liczylo sie babelki)
Elektroda ulega "rozpuszczeniu" i znika.
Ilość podawanego co2 określa się na podstawie diodowego wskaźnika sprzężonego z potencjometrem sterującym stopniem wykorzystania mocy generatora.
Postaram się w niedzielę zrobić zdjęcia generatora.
-
j2008
●
j2008 napisał(a): Elektroda ulega "rozpuszczeniu" i znika.
Witam!
To co wprowadzamy do wody ???
tzn.,z jakiego mat jest wykonana elektroda?
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
Wprowadzamy CO2, elektroda jest węglowa.
-
j2008
●
Roman pyta o to, jaki związek jest rozkładany do CO2. Czyli jaki związek w procesie elektrolizy daje CO2 i co oprócz niego.
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Kadazan napisał(a):Roman pyta o to, jaki związek jest rozkładany do CO2. Czyli jaki związek w procesie elektrolizy daje CO2 i co oprócz niego.
Elektroliza wody jest najprostszym sposobem otrzymywania wodoru i tlenu o bardzo wysokiej czystości (przekraczającej 99,9%). Jest to proces nieskomplikowany, a powinien być dość dobrze znany z lekcji chemii w szkole podstawowej.
Katoda (-) proces redukcji 2H(+) + 2e = H2
Anoda (+) proces utleniania 2OH(-) -2e ? H2O = O
2O = O2
Użycie jako anody elektrody węglowej powoduje proces utleniania węgla do CO2, na niklowanej katodzie powstaje wodór, który zmienia się w wodę wiążąc tlen wydzielany przez rośliny. Można to zauważyć jako nieznaczne ale dostrzegalne zmniejszenie ilości pęcherzyków tlenu ulatujących z roślin przy stosowaniu tej metody podawania CO2. Częściowo wodór ulatnia się w postaci pęcherzyków odrywających się od elektrody.
Przepraszam za taki zapis równań, ale system nie pozwolił na użycie właściwych znaków.
-
j2008
●
 Jasne! Świetnie!... Dzięki! 
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
czyli jak waszym zdaniem co lepsze???? bo zamierzałem w tym tygodniu butle zamawiać , ale teraz sie zastanawiam czy lepiej kupić te maszynke i lajona czy butle ze wszystkim z SRWIA?????? jakieś sugestie alwa ma 112 zdjęcia w innnym poście ?
-
setii24
●
Na Twoim miejscu kupiłbym butlę. To, co typowe sprawia potencjalnie mniej problemów.
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
setii24 napisał(a):czyli jak waszym zdaniem co lepsze???? bo zamierzałem w tym tygodniu butle zamawiać , ale teraz sie zastanawiam czy lepiej kupić te maszynke i lajona czy butle ze wszystkim z SRWIA?????? jakieś sugestie alwa ma 112 zdjęcia w innnym poście ?
Jeśli masz dużo miejsca na butlę i czas na jej regulację oraz finanse na osprzęt i lubisz mieć wiele różnych urządzeń - kup butlę. Jeśli lubisz wygodę, prostotę i efektywność polecam generator.
Porównanie butli i generatora jest podobne do klasycznego aparatu fotograficznego i cyfrówki. Przy klasycznym bawisz się ciemnią, wywoływaczem, utrwalaczem itp przy cyfrówce pstrykasz i przyłączasz do komputera...
-
j2008
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 22 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
|
|