|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Mam pytanie do ludzi z Bydgoszczy ;p a mianowicie czy znacie w naszym mieście dobre sklepy lub hurtownie z roslinkami...  zeby był duży wybór i niskie w miare ceny ;P Proszę podawajcie znane wam miejsca. pozdrawiam
-
Daksowy
●
Nie ma takich!  ~80% roślin w sklepach, to jest z jednego źródła- Plantis z Łodzi....-emersy
Czasem tylko z prywatnych hodowli.
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
Cześć.Najniższe ceny są Exotic Zoo w Białych Błotach.Roslin trochę ale bez większego szaleństwa raczej podstawowe gatunki i ze zródeł takich jak Romek podał.
-
Wojtek B.
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Bydgoszcz
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Spróbuj poszukać kogoś ze swojej okolicy na Allegro.pl IMO to jest najlepszy sposób pozyskiwania podwodnych roślin.
-

ArS
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
Niestety w Bydgoszczy nie ma sklepu jaki by był potrzebny "rośliniarzowi". Liczyłem na nową galerie na ul.Gdańskiej, że może np. Kakadu ale niestety.
-
Kansol
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Bydgoszcz
Dajcie mi jeszcze troche czasu - postaram sie aby w kazdym szanujacym sie sklepie byl dostep do wszystkich gatunkow z oferty Karela Rataja
Juz teraz mozecie pytac, czy sa dostepne rosliny Karel Rataj - zglasza sie do nas bardzo duzo sklepow a powodem dla ktorego nie zamawiaja roslin, jest glownie strach przez zima i mala wiedza nt. roslin. Nie ma tez co ukrywac..aby utrzymac wymagajace rosliny w sklepie nalezy zainwestowac w odpowiednie oswietlenie i jakosc wody...malo jest profesjonalnych sklepow ktorym na tym zalezy wiec 80% oferty to proste echinodorusy, zabienice i anubiasy.
W Polsce preznie dziala tez dystrybucja Tropica - jednak ze wzgledow na wysoki koszt roslin, ryzyko duzych strat i argumenty jak wyzej - sklepikarze wola sprzedawac karme dla psow, ktora jest dla nich czystym zyskiem
Chcecie aby w sklepach dostepne byly nowosci i niskie ceny? Meczcie swoich sklepikarzy o sprowadzenie roslin - im wieksza bedzie konkurencja w sklepach - tym nizsze beda ceny.
Przez rok wspolpracy z Panem Karelem jako importer na Europe Wschodnia udalo nam sie zwiekszyc game gatunkow i poprawic jakos roslin, licze ze kolejny rok jeszcze lepiej wplynie na oferte dostepnych roslin...a plany mamy ambitne - zatem czeka nas ciezka praca 
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Wydaje mi się, że nie ma szansy na to, aby sklepy poradziły sobie z zapewnieniem odpowiedniej jakości wody. Niewiele też jest sklepów, które by zainstalowały dodatkowe oświetlenie, a jeśli nawet zainstalują, to ze względu na brak CO2 i jakość wody szybko od tego odstąpią. Większe sklepy bazują na tym, że ilość jest na tyle duża, że rośliny są wyprzedawane w ciągu tygodnia (do dwóch). Ze względu na cenę kupują rośliny prawie wyłącznie od Plantisa. Przy mniejszych sklepach jest to reguła, że zaczynają działalność z roslinkami, później rezygnują z nich, następnie rezygnują z ryb. Nie mając ryb i roślin po jakimś czasie są zmuszone przestawić się wyłącznie na karmę dla psów, kotów i aksesoria dla nich. Po kilku latach część z nich w ogóle zamyka działalność lub przestawia się na coś zupełnie innego. Ten schemat widziałem już na przykładzie kilku sklepów i myślę, że w najbliższej przyszłości się nie zmieni.
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Waldku dobrze to ujales - taka jest niestety rzeczywistosc.
Niestety kwestia z roslinami jest problemem glownie z niewiedzy - czesto sklepy maja wieksze inwestycje niz rachunki za prad i wode a brak uwagi poswiecanej akwarystyce swiadczy o ignoracji wlascicieli.
Na wszystko trzeba czasu i energii poswieconej na szkolenia - a to wszystko niesie ze soba duze naklady finansowe, na ktore sklepy podrzedne czesto nie stac (a duze sieciowe leca na ilosc nie na jakosc wiec tam liczy sie zysk a nie klient).
W przypadku roslin akwariowych szanse maja jedynie wyspecjalizowane sklepy w tej dziedzinie akwarystyki - mozna to zaobserwowac na przykladzie japonii, gdzie funkcjonuja one calkiem preznie.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Powiązane tematy
Witam,
Czy znacie jakieś hurtownie roślinek i innych akcesoriów akwarystycznych??
Chodzi mi o takie w okolicach
-Grodzisk Maz.
-Pruszków
-Warszawa
No tak, mam na myśli takie gdzie nie bede zmu...
|
|