[54L] Nature aquarium - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

[54L] Nature aquarium

Liczba wyświetleń: 6084·Odpowiedzi: 22
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

15 gru 2007, 19:59 [54L] Nature aquarium  (#1)  

Witam mam 14lat, a to mój nowy baniak.

Zbiornik 60x30x30 i styl japoński. Obsadę stanowić będą krewetki red cherry i amano. Filtruje stary poczciwy AquaEl Fun-1 Plus. Grzeje Atman 50W. Za oświetlenie baniaka odpowiada polska oprawka 2x18W z 1994 roku. Dokładne zdjęcia zamieszczę jutro ponieważ woda jest jeszcze mętna - akwarium ma w tej chwili ok. 2 minuty. Laughing Podłoże stanowi Filtus Floran Start 3L + Filtus Floran 4L. Rośliny to: Echinodorus angustifolius, Alternanthera reineckii roseafolia, Bacopa monnieri, Cryptocoryne wendtii green. Czekam jeszcze na Glossostigmę, aż pojawi się w sklepie. Zastanawiam się czy nie włożyć tam Echinodorus "Rose" ?

Gość

Daniel Groborz Śląsk

15 gru 2007, 23:01   (#2)  

Nie myślałeś nad korzeniami i/lub skałami?
Dosyp żwiru i wstaw fotke jak woda już się wyklaruje :wink:

Daniel Groborz
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Śląsk

15 gru 2007, 23:38   (#3)  

Nie myślałeś nad korzeniami i/lub skałami?

Nad skałami nie, ale korzeń będzie na pewno.

Dosyp żwiru i wstaw fotke jak woda już się wyklaruje

OK. Żwir mam, kwarcowy więc dosypię.Po prawej stronie dodałem Echinodorus "Rose" - ładnie uzupełnia Cryptocoryne. Zamierzam zasadzić jeszcze Elocharis albo glosię.

Gość

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Łukasz Buczek

16 gru 2007, 00:59   (#4)  

No czekamy, czekamy.
Sam mam taki litraż więc tym bardziej ciekawi mnie co ci wyjdzie.

Łukasz Buczek

Anonim 1811

16 gru 2007, 09:42   (#5)  

Będę może okrutny ale zacznij jeszcze raz. Po pierwsze płukałeś Floran przed zalaniem? Wygląda na to, że nie. Poza tym takie pofalowane podłoże nie wygląda dobrze. Albo go nie wyrównałeś po wysypaniu, albo to efekt zbyt mocnego zalewania (i stąd zmącenie). Posadziłeś dość mało roślin w dodatku np. Alternanthera wydaje mi się być za duża do 54l. Echinodorusa nie dokładaj - jest za duży. Ogólnie brakuje mi więcej łodygowców. Zanim Bacopa się rozrośnie miną wieki. I na koniec popełniłeś dość poważny błąd. Najpierw układa się korzenie czy kamienie, a potem obsadza się zbiornik roślinami. Wszystko musi być ze sobą w harmonii. Tak więc moim zdaniem sprawa zrobiona połowicznie i może być dużo lepiej.
Powyższe odnosi się do akwarium naturalnego, ale takie chcesz :wink:

Anonim 1811

16 gru 2007, 10:17   (#6)  

Floran wypłukałem, ale nie dokładnie. Natomiast Floranu Start nie płukałem, ponieważ tak zalecał sprzedawca i tak pisało na opakowaniu. Co do roślin, to wiem, że jest ich za mało. W sklepie mieli mały wybór - poczekam na dostawę może będzie coś ciekawego.

Gość

Daniel Groborz Śląsk

16 gru 2007, 13:55   (#7)  

Lenek napisał(a):Floran wypłukałem, ale nie dokładnie. Natomiast Floranu Start nie płukałem, ponieważ tak zalecał sprzedawca i tak pisało na opakowaniu. Co do roślin, to wiem, że jest ich za mało. W sklepie mieli mały wybór - poczekam na dostawę może będzie coś ciekawego.

Trzeba było najpierw wszystko zkompletowac, a dopiero później wystartowac z baniakiem. Jeszcze nie wpusiłeś ryb, więc może rozważysz opinię chestera i zaczniesz jeszcze raz....

Daniel Groborz

16 gru 2007, 15:05   (#8)  

Nie zamierzam mieć ryb tylko krewetki które czekają w 40L. Woda jeszcze jest trochę mętna. Wsypałem żwir kwarcowy i czekam na korzeń i rośliny. Nie chce mi się zaczynać jeszcze raz- na nowo wylewać wodę, potem wlewać i sprzątać, wolę poczekać te parę dni aż woda się wyklaruje i będę mógł wpuścić krewetki. Acha co do ryb to nie zamierzam ich trzymać ze względu, że akwarium nie ma pokrywy.

Gość

Ghost Lublin

16 gru 2007, 16:01   (#9)  

Z nautre aquarium to ja nie widzę tutaj nic wspólnego ;)

Podejście "nie chce mi się" również do zmiany. Po co dajesz akwarium do oceny skoro i tak nie zamierzasz posłuchać opinii? Liczysz tylko na zachwyty?

Ghost
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Lublin

16 gru 2007, 16:27   (#10)  

Z nautre aquarium to ja nie widzę tutaj nic wspólnego

Ja też, zwłaszcza gdy patrzę na akwaria w galerii. :?

Podejście "nie chce mi się" również do zmiany. Po co dajesz akwarium do oceny skoro i tak nie zamierzasz posłuchać opinii? Liczysz tylko na zachwyty?

Co mam przez to rozumieć ?? Mam wylać wodę i wlać na nowo ? Przepłukać floran ? Łatwo powiedzieć - wywal wszystko i zrób akwarium od nowa. Przy tym jest "kupa" roboty, do tego krzywo patrzący rodzice, tu i ówdzie pozalewana podłoga i na dodatek walający się żwir.

Nowe zdjęcie - woda czyściejsza, lecz jeszcze trochę mętna.

Acha co do żwiru to nie przejmujcie się - dojdą jeszcze nowe rośliny to wyrównam.

Gość

16 gru 2007, 18:34   (#11)  

Lenek napisał(a):Co mam przez to rozumieć ?? Mam wylać wodę i wlać na nowo ? Przepłukać floran ? Łatwo powiedzieć - wywal wszystko i zrób akwarium od nowa. Przy tym jest "kupa" roboty, do tego krzywo patrzący rodzice, tu i ówdzie pozalewana podłoga i na dodatek walający się żwir.
.

Napisz,że żartowałeś z tą :"kupą roboty" i walającym się wszędzie żwirem. :idea:

P.s Jeżeli nie masz cierpliwości to może warto posłuchać rodziców :roll:

Jeżeli mimo wszystko masz chęci,aby zabrać się poważnie do sprawy zacznij ,przeglądać galerię,a potem czytać,czytać,czytać.........i jeszcze raz czytać.
Na forum jest wszystko bardzo fajnie napisane.

Gość

16 gru 2007, 20:08   (#12)  

Ostatnio dużo czasu spędzam nad czytaniem tego forum i oglądaniem galerii. Największym błędem jest chyba to, że wstawiłem zdjęcie na forum :lol: Akwarium nie jest jeszcze gotowe - brakuje mi połowy roślin, korzeni (był wsadzony, ale wyjąłem go z racji jego wymiarów - muszę go dopasować poprzez przecięcie) oświetlenie też jeszcze nie skończone.

Gość

romanbyd Tryszczyn

16 gru 2007, 20:35   (#13)  

Witam!
Lenek ! Bądź wytrwały. To wyrabia charakter. 8) :D
Mam wrażenie, że Forumowicze przeoczyli Twoje dotychczasowe ...14 lat :) .
Pamiętaj o starej mądrości, że "co nas nie zabije, to nas wzmocni !" ..... :wink:
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

Daniel Groborz Śląsk

16 gru 2007, 22:24   (#14)  

romanbyd napisał(a):Witam!
Lenek ! Bądź wytrwały. To wyrabia charakter. 8) :D
Mam wrażenie, że Forumowicze przeoczyli Twoje dotychczasowe ...14 lat :) .
Pamiętaj o starej mądrości, że "co nas nie zabije, to nas wzmocni !" ..... :wink:

Wiek IMO nie gra roli....
A zrobienie restartu w takim litrażu to żaden problem.

Daniel Groborz

17 gru 2007, 18:03   (#15)  

Nowe fotki z wyklarowaną wodą i nowymi roślinami.

Gość

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

17 gru 2007, 20:54   (#16)  

Najnowsze zdjęcie - dodany jeszcze jeden "akcent korzenny".

Gość

17 gru 2007, 21:40   (#17)  

Co myślicie o posadzeniu Echinodorus angustifolius z tyłu za korzeniami ???

Gość

26 gru 2007, 23:52   (#18)  

ja sugeruje rośliny po lewej wrzucić do innego zbiornika:P korzenie na środek i roślinami które rosną po prawej stronie ,,otoczyć'' te korzenie:P zrobić kompozycje ,,robinson cruzoe'' :D
Bądź wytrwały:D mówią że wiek nie gra roli, ale sami nie pamiętali jak im mama gile ścierała z pod nosa:P ktoś tu chyba zapomina o tym że też miał 14 lat:) toż to już facet prawie dorosły:P

Maksior

08 sty 2008, 19:17   (#19)  

Nieudana aranżacja dobiega końca. Fajnie, że temat pojawił się na frum - wiele się nauczyłem. Za niedługo nowy aranż z kamieniami. Oto fotka końcowej nieudanej aranżacji.

Gość

08 sty 2008, 19:30   (#20)  

Na zdjęciu wg. mnie wygląda super, ja bym nic nie zmieniał ;)
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...

Yahilles
Ranga: Znający temat

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Aktualizacja galerii Aquarium Gardens

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 489
YouTube

Film Mały zbiornik z liquid nature.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1439
Hej Film długi ponad godzinę, ale jak zwykle fajnie przedstawiony krok po kroku z budowy aranżacji i opieki nad zbiornikiem. Miłego oglądania.
YouTube

Film Sumida Aquarium

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3202
Hej Nowy film. Oczywiście po niemiecku 😁. ?si=dmuzMZaL4Xfd4Lgq
YouTube

Film Nowy zbiornik w Liquid nature 160cm

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1803
Hej Zapraszam do obejrzenia. ?si=qi8_1eOFIS4Bmvy9
YouTube

Film liquid nature 150 cm

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2708
Hej Nowy aranż że stajni Liquid nature o wymiarach 150x60x60. Oczywiście film po niemiecku 😁. ?si=YA28XBm6fYB9xI33
YouTube

Film zbiornik 100P Liquid nature

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1332
Hej Miłego oglądania. ?si=Pc9Uho4QabXfsC-A
YouTube

Film Wild rhino stones - aranż liquid nature

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1950
Hej Bardzo fajne te skały Wild rhino stones. Ciekawa struktura. &t=?si=jU_gJ-8BGogZjvld
YouTube

Zajawka z Aquarium Gardens

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1296
Chyba jeszcze nie było:
YouTube

Film. Zbiorniki Aquarium design group

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1209
Hej Ciekawe aranżacje. &t=&t=?si=AnUMLlFZuvQWo3GY

Statystyki

Ten temat przegląda 245 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570977
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 245 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.