Kiedy najlepiej nawozic? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Kiedy najlepiej nawozic?

Liczba wyświetleń: 1307·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
dimmus okolice Opola

11 gru 2007, 16:39 Kiedy najlepiej nawozic?  (#1)  

Moze mi ktos doradzic kiedy lepiej jest nawozic, rano przed zapaleniem swiatla, czy wieczorem po zgaszeniu swiatla? Nawozic o jednej porze dnia, czy nie ma to wiekszego znaczenia? Dodam ze stosuje linie PG

dimmus
Ranga: Stały bywalec

Miasto: okolice Opola

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wojtek B. Bydgoszcz

12 gru 2007, 11:49   (#2)  

Cześć.Razem z tobą czekam na jakiś post i nic.Temat dość ciekawy a jakoś się nie rozwija.Teoretycznie rośliny potrzebują składników w dzięń więc lepiej byłoby nawozic rano - tak jak ogrodnicy podlewają swoje nowalijki podlewanie z rana daje lepsze efekty.
Z drugiej strony myśle ,że nocne nawożenie będzie lepsze przy walce z glonami wszak glony nie tolerują zaciemnienia pewnie więc nocą nie pobierają zbyt dużo składników pokarmowych.Porę nawożenia musimy dobrać do panujących w akwa warunków.
Powodzenia Wojtek B.
http://szwajcar.com/page1.php

Wojtek B.
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Bydgoszcz

Grzegorz Guzik Kraków

12 gru 2007, 17:27   (#3)  

Nie wiem jak dla linii PG :twisted: ale nie widzialem jakich znaczacych przeslanek za nawozeniem o jakiejs okreslonej porze. Wazniejsze jest przy nawozeniu to, co dlugoterminowe.
Aha, temat iuz kiedys byl poruszany, wiec moze to jest powodem, ze nikt sie nie kwapi z odpowiedzia :)
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

dimmus okolice Opola

12 gru 2007, 17:31   (#4)  

Pewnie juz kiedys bylo, ale po godzinie poszukiwan zrezygnowalem i wolalem zapytac, bo ostatnio nie mam za wiele czasu

dimmus
Ranga: Stały bywalec

Miasto: okolice Opola

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 909
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
kostka.jpg

Ile Nawozic i jakie Nawozy

guzi75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4590
Witam, Mój zestaw Kostka- 31L brutto-30x30x35 netto-pewnie jakieś 25L Światło- Twinstar III 300C 16W 1028 lm świece 7godz akwarium ma 1 miesiąc CO2 TROPICA System Nano na noc zakręcam Filtracja- HW ...
20230308_211743.jpg

Czym nawozić

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 9033
Witam, czym nawozić akwarium z substratem tropica ? Akwarium będzie z dwutlenkiem węgla z butli . I chciałbym wiedzieć również jak nawozić i czym od samego początku ( wiem że potas ) . Tylko potrzebuj...
IMG_1903(1).jpg

Jak i kiedy rozpocząć nawożenie?

Bruner w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6435
Po długiej przerwie wróciłem do akwarystyki, pierwsza próba z HT zakończyła się inwazją glonów (spowodowaną głównie nieumiejętnym nawożeniem i ciągłym grzebaniem w dnie), padnięciem części roślin i w ...
YouTube

Akwarium z mchami - czy podawać CO2 i nawozić mchy?

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1715
IMG_20220914_163122.jpg

Nawozy Ferka (Balance-N - azot) czy mogę tylko tym nawozić?

pezet40 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4800
Dzień dobry. Proszę o pomoc doświadczonych akwarystów: Stan obecny: Akwarium 125l od 18 miesięcy. Podłoże z ziemi oraz na to źwir czarny. Obsada ryb duża, roślin mało. Nie nawożę niczym. Bardzo dob...

Czy już czas nawozić?

DamianKr w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2049
Witam, Akwarium 360l 120x50x60 działa od 9 dni. Podłoże to lawa wulkaniczna plus substrat Tropica plus żwirek kwarcowy. Świecę lampą Twinstar s-line 92W, full moc przez 6 godzin następnie dwie godzin...

Jak nawozić

wojtekszuminski w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2372
Mam pytanie jak nawozic akwarium z Ca 84. Chodzi mi o mg, k, n, p i fe.

Nowy zbiornik - czy nawozić?

ragrants w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4943
Witam, zalałem nowy zbiornik. Pojemność ok 110l netto, podłoże żwir kwarcowy, filtr kubełkowy, oświetlenie belka na listwach aqua grov. Na start dałem bakterie. Akwarium ma jakiś tydzień i powoli dojr...

Start 40x40x40. 5 dzień. Kiedy nawozić?

kszmz w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2260
Witam. Bez glonów. Bez nawozów. Czy waszym zdaniem już czas zwłaszcza że, rotala green, staurogyne repens, ammania bonsai oraz ludwigia mini red puszczają mnustwo korzeni bocznych od łodygi w kierunku...

Statystyki

Ten temat przegląda 735 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 735 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.