Wiem że to już temat oklepany, ale po przewertowaniu forum i nie tylko nadal nie wiem co wybrać.
Akwarium ma wymiary 80x40x40.
Zastanawiałem się nad tym HQI 70w http://www.halogen.pl/index.php?site=pr ... =n&id=2401 . Obawiam się jednak że będą niedoświetlone boki, a umieszczając na tyle wysoko, żeby je doświetlić stracę sporo światła. Czy ktoś z was miał do czynienia z tym modelem lampy i może coś o nim powiedzieć?
Drugą opcją, w kierunku której poczyniłem pewne kroki to oświetlenie T5. Myślałem o zrobieniu tak jak na schemacie. Zakupiłem już część świetlówek (po jednej 24W 865, 14W 840 i 8W 950) oraz 3 komplety oprawek bryzgoszczelnych, do 8W mam statecznik ze świetlówki energooszczędnej oraz 2 stateczniki z aluminiowych belek podszafkowych i z nich także odbłyśniki. Odnoszę jesnak wrażenie, że 24W rura słabo świeci na takim stateczniku trzebaby go wymienić na dedykowany. Do dokończenia tego muszę jeszcze wydać około 100zł i nie wiem czy warto, czy zarzucić projekt i kupić jednak HQI?
Znalazłem statecznik 4x24W za 55zł (czyli taniej niż 2x24W) http://www.halogen.pl/index.php?site=pr ... 27&id=2517 i zastanawiam się czy mógłbym go użyć do powyższej "instalacji", czyli czy można do niego podłączyć 2x24W i 1x14W?
Czy żaden z zaawansowanych akwarystów na tym forum nie używa HQI? Gdzie w takim razie mogę uzyskać informację praktyczne, a mianowicie na jakiej wysokości musiałbym umieścić lampę, żeby nie mieć "ciemnych boków" i czy "przez wysokość" nie stracę dużej części światła?
Ja używam HQI 70W przy akwarium 80x35. Lampa wisi na wysokości ok. 25cm nad taflą. Ciemne boki są, ale to nie znaczy, że nie rosną tam rośliny. Rosną, tyle, że wolniej i są zieleńsze. Przy oświetleniu punktowym tego się nie uniknie.
Straty światła "przez wysokość"? Co masz na myśli? Jak wysokie chcesz mieć to akwarium?
Przy stratach światła chodzi mi o te spowodowane wysokością nad lustrem wody. Co nieco na ten temat znalazłem tutaj http://www.akwarium.betanet.pl/artykuly ... tlenie.php ale co innego teoria, a co innego praktyka. Nie mam możliwości przetestowania osobiście, dlatego proszę o informacje.
Kadazan
Czy mógłbyś mi podesłać fotkę jak to wygląda w praktyce (ciemne boki).
Wysokosc lampy nalezy dobrac eksperymetalnie (podkreslam ze to muj patet i u mnie sie sprawdzil), a mianowicie za pomaca kartonu polozonego na zbiorniku i wlaczonej lampy znajduje wysokosc na ktorej cala tafrla zostaje oswietlona, unikam w ten sposob stref zacienionych W ten sposob ja znalazlem u siebie odpowiednia wysokosc i uwazam ze nie ma uniwersalnej wysokosci dla kakretnego zbiornika, a to z powodu ze kazda lampa ma inne parametry i nalezy rozpatrywac ja indywidualnie
mam takie lampy i wydaje mi sie ze jedna na 80 cm dlugosci akwarium bylaby za malo. musialbys ustawic dwie wzdluz dlugosci akwarium. przy dwoch takich lampach oraz 40 cm wysokosci i szerokosci akwarium mysle ze nie mialbys probemu z zacienionymi miejscami.
TURYSTA w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2584 · Wyświetlenia: 817537
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Przemek1979 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2060
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Zbigniew w Oświetlenie· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 2122
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Qwasir w Oświetlenie· Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 49077
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
zygfryd1708 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 137
Witam,
szukam porad odnośnie doboru oświetlenia do akwarium o głębokości 70cm.
Wiem że to głębokie akwarium na hodowlę roślin, ale nie planuję żadnych wysoko wymagających roślin, a i bez trawnika też...
taraszek5 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1650
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
bpjl w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1884
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Hagar w Oświetlenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4793
Witam serdecznie, na wstępie proszę o wybaczenie za popełnione błędy (np. nie ten dział, głupie pytania itp.). Jest to mój pierwszy post.
Posiadałem akwarium 126 litrów, rośliny anubiasy (różne odmian...
Statystyki
Ten temat przegląda 248 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571007
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 248 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej