DOZOWANIE CO 2 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

DOZOWANIE CO 2

Liczba wyświetleń: 1671·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
MISIUPIK TARNOWSKIE GÓRY

03 gru 2007, 00:22 DOZOWANIE CO 2  (#1)  

WITAM
Jestem laikiem w dozowaniu co 2 wiec prosze o pomoc .
Mam akwa 240 l parametry wody no 3 - 20 no 2 - 0,4 gh - 17
kh - 8 ph - 6,6 tem. wody 28 st 2 swietlówki do roslin AQUA-GLO + FLORA-GLO w orginalnej obudowie + dwie świetlówki kompaktowa 55 w i rosliny rosna mi mizernie wiec
chce dozowac co 2 tylko niewiem ile mam licznik babelków wiec prosze o pomoc ile babelków na minute .
Za odpowiedzi z góry dziekuje
MISIEK

MISIUPIK
Ranga: Początkujący

Miasto: TARNOWSKIE GÓRY

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

03 gru 2007, 01:22   (#2)  

To akwarium jest świeże, tak? Nic tam nie pływa? Taką mam nadzieję, bo wyniki testu na NO2 są niepokojące. To i całkiem znaczna zawartość azotanów obniżają Ci mocno pH. CO2 najlepiej zacząć dozować od startu baniaka w ilości 1 bąbel na sekundę, a dopiero gdy dojdziesz do stabilności i dojrzałości filtra, to staraj się tak dozować CO2, aby przy twardości 8 mieć pH 7.

Jeśli jednak to akwarium już jakiś czas działa i pływają w nim ryby, to sprawdź pracę filtrów i czy coś Ci w baniaku nie gnije, zanim zaczniesz dozować CO2.

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

MISIUPIK TARNOWSKIE GÓRY

03 gru 2007, 19:59   (#3)  

WITAM
Akwa chodzi juz od roku z rybkami niemam problemów, podgniwaja mi tylko troche roślinki
Dziękuje za rade zrobie jak mi napisałeś.

POZDRAWIAM
MISIEK

MISIUPIK
Ranga: Początkujący

Miasto: TARNOWSKIE GÓRY

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

180l.jpg

Estimative Index (EI), dozowanie suchych soli, ale prościej.

spider72 w Nawożenie · Odpowiedzi: 661 · Wyświetlenia: 312850
Wstęp Poniższy tekst, jest tłumaczeniem artykułu oryginalnie umieszczonego na forum UKAPS http://www.ukaps.org/EI.htm napisanego przez jego członka Clive'a Greene'a. Przedstawione dane są interpreta...
20131121_121328 11.jpg

Dozowanie Mg, zuzycie Mg i Ca?

Macias w Nawożenie · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 12426
Witam Szukałem i szukałem, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Wszędzie jest mowa o dozowaniu magnezu względem wapnia (4:1) i niby sprawa jest prosta. Na przykładzie mojej kranówki...

AF PO4 Boost - dozowanie

pi3cho82 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4538
Witam, Ktoś z Was nawozi akwarium tytułowym nawozem? Nie wiem jak dozować, na opakowaniu napisano jedynie, że "10 ml na 100L podnosi fosfor o 0,4ml/L". Ale jak często go stosować? Trzeba tes...

Żelazo a dozowanie mikro

Rozrabiak w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1875
Cześć. Mam Fe 0mg/l. Dozować samo żelazo czy dawać całe mikro? Jak uważacie? Pozdrawiam, R.

Dozowanie nawozów automatycznie .

kustek w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4268
Witam, mam pytanie ktoś używa takiego cuda ? Jak opinie ? Może ktoś zamawiał coś podobnego z AliExpress cena jest trochę mniejsza? nie mogę wkleić fotki wiec wrzucam nazwę Jebao Doser 3.4 - dozownik p...

Dozowanie nawozów po podmianie wody

GruzinSlawo w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4797
Witam. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji w jaki sposób dozowac nawozy po podmianie wody. Na logikę wydaje mi się że skoro spuszczamy "x"litrów wody z akwarium np co tydzień to po podmiani...

Hydromineral AquaArt - dozowanie

dawid112 w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 3842
Witam zaczynam przygode z akwarium roslinnym, bede zalewal zbiornik wodą 60% ro i 40% kranowa Czy nalezy wlać hydrominerał? Bo w sumie mam podloże tropica aquarium soil plants i w nim sa witaminy. Ter...

112 litrów trawnik- dozowanie Co2, co dalej? Porady

Mark roślina w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 6724
Witajcie, Mam zbiornik 112 litrów: -Oświetlenie 2x18W (jedna świtlówka diversa dosyć wiekowa). Daje to niby 0,3W/litr - Filtracje biol + mechaniczna wydajna. Moim zdaniem nie ma problemu - Temperatur...

Dozowanie K2SO4

MCU w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1336
Witam, Akwarium netto 330L Oświetlenie: grolux , sylvania luxline 830 , Narva 865 , Wszystkie 54 watowe łącznie 162 watty , łączny czas świecenia 12 h. CO2 podawane 24/h Podłoże : żwirek 2-3 mm i sub...

dozowanie nawozów

marcinzabki w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 692
Witam.Mam pytanie czy lepiej dozowac nawozy codziennie czy raz w tygodniu ale tygodniową dawke.

Statystyki

Ten temat przegląda 345 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571019
 •  Liczba wątków: 48814
 •  Użytkownicy: 36937

•  Najnowszy użytkownik: filip_lis

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 345 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.