Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Mam pewien problem odnosnie roslin cryptocoryna. Juz od dluzszego czsu, nie wiem czy to dobrze nazwie, ale chyba maja jakas chorobe. Liscie tych roslin gnija (nie robia zolte)- najpierw robia sie takie szkliste, wiotkie, a rezultat jest taki, ze doslownie sie rozpadaja. Jak wezmie sie do reki taki gnijacy lisc to ma sie wrazenie jakby to byla bibula. Tempo rozkladu takiego liscia jest tak szybkie, ze wciagu dwoch dni z liscia nie ma prawie ani sladu. Nie wszystkie liscie sa odrazu porazane, ta choroba dotyczy szczegolnie starszych lisci, ale tez czasami zauwazam na mlodszych lisciach te objawy. Jak przynise od kogos nowa cryptocoryne to w ciagu tygodnia nie ma po lisciach praktycznie ani sladu. Ta zaraza ta dotyka wylacznie tylko cryptocoryne. Wymienilem nawt podloze w akwarium wraz cala dezynfekcja calego akwarium i osprzetu. Jestem w kropce i juz nie wiem co robic.
Parametry wody to: TWO-8; Ph- 6,8; azotyny,azotany i fosforany sa w normie.Nawoze nawozem: Roslinex i Zlota Symfonia.
Moze ktos spotkal sie z taka zaraza i moglby mi udzielic jakis praktycznych uwag. Bardzo bede wdzieczny za wszelka pomoc w tym zakresie. 
-
Mojzesz
●
S p o k o j n i e. Posadź normalnie, prawidłowo (nie zawijaj korzeni do góry,bardzo długie trochę skróć), nie w jałowym podłożu (kulka gliniana, a może nawet lepiej- ziemia).
Spokojnie poczekaj, aż liście porobią się przezroczyste- poobcinaj je po kolei (te chore)....  ...  . W nagrodę za spokój i cierpliwość - wyrosną Ci po kilku tygodniach nowe liście, piękne, świeże!  . I najważniejsze : przystosowane już do całkiem nowego środowiska w Twoim akwa  .
Tak wogóle, to- "to" się nazywa "choroba zwartek" .
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
Cześć.Kryptokoryny lubią stare podłoże w świerzych praktycznie nie rosną tylko wegetują a nawet obumierają .Więc wymiana podłoża w twoim wypadku nic nie da.Zerknij do książki prof.Kornobisa o" Roślinach Akwariowych" tam ten proces jest dobrze i w sposób zrozumiały opisany.Z mojego doświadczenia kryptokoryny ruszyły po około roku pracy podłoża.
-
Wojtek B.
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Bydgoszcz
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tak jak pisze romanbyd, użyźnij podłoże przede wszystkim i czekaj spokojnie, zwartki tak reagują.
-

Armek
●
- Ranga: Znający temat
Czasami choraba zwartek pojawia się już w dawno założonym przerybionym i przenawożonym akwarium gdy zbyt dużo produktów przemiany materii i nawozów kumuluje się w wodzie. Dla zwartek podłoże powinno być żyźniejsze niż woda (mimo, że najłatwiejsze zwartki można czasami uprawiać bez podłoża)
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Powiązane tematy
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Cześć!
Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci)
...
Witam, nie chciałam odkopywać starych wątków, więc postanowiłam założyć nowy z nadzieją, że może ktoś mi coś podpowie.
Jakiś czas temu zdecydowałam się na kubełek, wybór padł na Aquael Ultramax 1500,...
Hej
Niestety po niemiecku, ale bardzo fajnie wyjaśnione. ?si=GrEbIMWNeOFZ0fp5
Witam a właśnie się zastanawiam nad wymianą oświetlenia u siebie w akwarium 60l na jakiś którejś bardzo energooszczędne tylko nie wiem czy wziąć sobie świetlówkę czy po prostu lampę ledową i to jest m...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Witam
Pisałem w innym dziale o moim akwarium i oświetleniu. Okazało się tak że mam 2x30 watt led tuby aquastel(plant i power) oraz mam 46 watt belke Fluval Plant 3.0 które ponoć daje około 3000 lumen...
Witajcie, od pewnego czasu zastanawiam się nad zakupem kubełka, co prowokuje rozważania na temat sensem nadfiltracji.
Póki co w moim akwarium 200l działa wewnętrzny Aquael Turbo 1000 z gąbką i watą ...
|
|