Ludwigia - dziwny rozrost ?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Nie wiedziałem gdzie to zostawić więc napisałem w dziale ogólnym. Jeśli źle postąpiłem to proszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniego działu.
Witam.
Mój problem dotyczy Ludwigi. Jak na moje oko jakoś dziwnie się ona rozrasta - szczególnie interesują mnie te liczne odrosty na całej długości łodygi - czy to normalne ?
Muszę jeszcze napomknąć, że nie wiem co to dokładnie za gatunek Ludwigi. Facet od którego ją dostałem zarzekał się, że to jakaś nowa "krzyżówka". Ile w tym prawdy sami oceńcie. Przy okazji jeśli ktoś zorientuje się co to za gatunek to będę wdzięczny za informację. Mam w zbiorniku jeszcze Ludwigę Rapens więc to na pewno nie ona.
Jeszcze dane zbiornika : litraż 25l, ph 6.6-6.8 , gH 8, kH 4 (ostatni pomiar sprzed 2,5 tyg.), oświetlenie 0,64W/l, temperatura 26`C, podłączona bimbrownia, nawożenie PG Classic oraz PG Ferro+, żyzne podłoże (torf, glina, ziemia, bazalt), stałe podmiany 20% raz w tygodniu.

Ostatnio edytowano 05 gru 2007, 23:25 przez wasiu1983, łącznie edytowano 1 raz
-
wasiu1983
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Cześć.Takie boczne odrosty ludwigii pojawiają się u mnie zawsze gdy główna łodyżka dotarła do lustra wody i zaczyna rosnąć poziomo.Niewiele ma z tym wspólnego ilość określonych pierwiastków (niezależnie czy akwa miałem przewożone czy z brakami zawsze zachowują się tak samo). Zmienia się tylko ilość korzeni.U ciebie w małym baniaczku rośnie praktycznie poziomo z dużą dozą światła stąd tyle odrostów.Parametry wody mamy bardzo podobne.
-
Wojtek B.
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Bydgoszcz
Gdybyś nie napisał, że to nie Repens, to właśnie na nią bym stawiał  Wątek nadaje się do działu Nawożenie, ale tu moderatorzy raczej nie działają.
Co do pytania...
Spotkałem się z opinią, że jeśli w wodzie jest mało makroelementów, to rośliny łodygowe mogą wypuszczać korzenie boczne. Niestety nie pamiętam już gdzie to wyczytałem, więc musisz mi uwierzyć na słowo, że ktoś gdzieś tak napisał. Moja Ludwigia Repens kiedyś tak miała, że powstał gąszcz z mnóstwem korzonków. Stopień poplątania był tak duży, że po prostu wyciąłem wszystko i zasadziłem nowe rozsady z samych szczytów. To może się sprawdzić także u Ciebie!
Pozdrawiam
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
A ja mam inne, ciekawe spostrzeżenie. Otóż ilość korzonków ludwigii, w tym samym akwa, zależy od...odmiany rośliny ! Ludwigie są często mieszańcami, więc nie podejmuję próby ich nazewnictwa. Mam 2 odmiany - jedna ma liście bardziej wydłużone i więcej korzeni wytwarza, druga ma liście bardziej okrągłe i korzenie tego typu, to rzadkość.
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
romanbyd napisał(a):A ja mam inne, ciekawe spostrzeżenie. Otóż ilość korzonków ludwigii, w tym samym akwa, zależy od...odmiany rośliny ! Ludwigie są często mieszańcami, więc nie podejmuję próby ich nazewnictwa. Mam 2 odmiany - jedna ma liście bardziej wydłużone i więcej korzeni wytwarza, druga ma liście bardziej okrągłe i korzenie tego typu, to rzadkość.
Dokładnie jest tak u mnie. Repens wytwarza dużo bocznych odrostów i mnóstwo korzeni.Druga odmiana z bardziej okrągłymi liścmi mało korzeni i pędów.
-
blassi
●
Powiązane tematy
Witam mam pytanie dlaczego tak się u mnie zachowuje pogestemon octapus zauważyłem to po przesadzeniu.
Odciolem wierzchołek wsadziłem do żwiru jałowego i przestał rosnąć do góry tylko wypuścił Jak na ...
Cześć!
Mam pytanie co do przycinania roślin łodygowych. Przeczytałem, że takie rośliny przycina się w międzywęźlach (rozumiem, że chodzi o odcinek między miejscami, gdzie wyrastają liście). Na obrazk...
035d-1.jpg
Fragment opisu:
Zielonolistna odmiana Ludwigia palustris 'Super Red' o małych wymaganiach, dzięki czem nadaje się nawet do akwariów ze słabszym oświetleniem. Jest idealna do tworzenia g...
Nie chce zawracać głowy, ale może ktoś znalazł by chwile, podrzucił mi jakiś pomysł co zrobić ze stożkami u rotali coloraty i rotali vietnam. Na Ludwigi sp. mini pojawiły się zółte kropki, być może ki...
Witajcie,
Dziś podczas odmulania z dna wyciągnąłem jakieś takie cudo jak na zdjeciu. Białe, z segmentowanym ciałem, miało nogi, ok. 0.5 cm długości, wyglądało jak jakaś larwa. Ktoś wie co to może być?...
Witam
Czy ktoś się orientuje co to może być
Witam
Takie coś mi się pojawiło w akwarium
Czy ktoś orientuje się co to może byc
Witam spoleczność:)
W moim krewetkarium pojawily sie zyjatka widoczne na powiekszonym zdjęciu.Wie ktos moze co to jest i czy powinienem sie tego pozbyc?Akwarium mam od niedawna i jestem jeszcze troche...
Słuchajcie,
Widuje w sieci zdjęcia Ludwigi na korzeniu. Moje pytanie - czy da się np: klejem, przymocować Ludwigie do dragonów i będzie ona żyła?
Witam,
Szukając niedrogiego aldehydu glutarowego natrafiłem na allegro na taką oto ofertę:
wplynie.jpg
Na moje zapytanie - "jaki to dokładnie roztwór aldehydu" Sprzedawca ku mojemu ździw...
|
|