Ludwigia - dziwny rozrost ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ludwigia - dziwny rozrost ?

Liczba wyświetleń: 2041·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

28 lis 2007, 23:49 Ludwigia - dziwny rozrost ?  (#1)  

Nie wiedziałem gdzie to zostawić więc napisałem w dziale ogólnym. Jeśli źle postąpiłem to proszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniego działu.

Witam.
Mój problem dotyczy Ludwigi. Jak na moje oko jakoś dziwnie się ona rozrasta - szczególnie interesują mnie te liczne odrosty na całej długości łodygi - czy to normalne ?
Muszę jeszcze napomknąć, że nie wiem co to dokładnie za gatunek Ludwigi. Facet od którego ją dostałem zarzekał się, że to jakaś nowa "krzyżówka". Ile w tym prawdy sami oceńcie. Przy okazji jeśli ktoś zorientuje się co to za gatunek to będę wdzięczny za informację. Mam w zbiorniku jeszcze Ludwigę Rapens więc to na pewno nie ona.
Jeszcze dane zbiornika : litraż 25l, ph 6.6-6.8 , gH 8, kH 4 (ostatni pomiar sprzed 2,5 tyg.), oświetlenie 0,64W/l, temperatura 26`C, podłączona bimbrownia, nawożenie PG Classic oraz PG Ferro+, żyzne podłoże (torf, glina, ziemia, bazalt), stałe podmiany 20% raz w tygodniu.

Obrazek
Ostatnio edytowano 05 gru 2007, 23:25 przez wasiu1983, łącznie edytowano 1 raz

wasiu1983

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wojtek B. Bydgoszcz

05 gru 2007, 23:12   (#2)  

Cześć.Takie boczne odrosty ludwigii pojawiają się u mnie zawsze gdy główna łodyżka dotarła do lustra wody i zaczyna rosnąć poziomo.Niewiele ma z tym wspólnego ilość określonych pierwiastków (niezależnie czy akwa miałem przewożone czy z brakami zawsze zachowują się tak samo). Zmienia się tylko ilość korzeni.U ciebie w małym baniaczku rośnie praktycznie poziomo z dużą dozą światła stąd tyle odrostów.Parametry wody mamy bardzo podobne.
Powodzenia Wojtek B.
http://szwajcar.com/page1.php

Wojtek B.
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Bydgoszcz

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

05 gru 2007, 23:22   (#3)  

Gdybyś nie napisał, że to nie Repens, to właśnie na nią bym stawiał ;) Wątek nadaje się do działu Nawożenie, ale tu moderatorzy raczej nie działają.

Co do pytania...
Spotkałem się z opinią, że jeśli w wodzie jest mało makroelementów, to rośliny łodygowe mogą wypuszczać korzenie boczne. Niestety nie pamiętam już gdzie to wyczytałem, więc musisz mi uwierzyć na słowo, że ktoś gdzieś tak napisał. Moja Ludwigia Repens kiedyś tak miała, że powstał gąszcz z mnóstwem korzonków. Stopień poplątania był tak duży, że po prostu wyciąłem wszystko i zasadziłem nowe rozsady z samych szczytów. To może się sprawdzić także u Ciebie!

Pozdrawiam

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

romanbyd Tryszczyn

06 gru 2007, 00:55   (#4)  

A ja mam inne, ciekawe spostrzeżenie. Otóż ilość korzonków ludwigii, w tym samym akwa, zależy od...odmiany rośliny ! Ludwigie są często mieszańcami, więc nie podejmuję próby ich nazewnictwa. Mam 2 odmiany - jedna ma liście bardziej wydłużone i więcej korzeni wytwarza, druga ma liście bardziej okrągłe i korzenie tego typu, to rzadkość.
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

07 gru 2007, 12:47   (#5)  

romanbyd napisał(a):A ja mam inne, ciekawe spostrzeżenie. Otóż ilość korzonków ludwigii, w tym samym akwa, zależy od...odmiany rośliny ! Ludwigie są często mieszańcami, więc nie podejmuję próby ich nazewnictwa. Mam 2 odmiany - jedna ma liście bardziej wydłużone i więcej korzeni wytwarza, druga ma liście bardziej okrągłe i korzenie tego typu, to rzadkość.

Dokładnie jest tak u mnie. Repens wytwarza dużo bocznych odrostów i mnóstwo korzeni.Druga odmiana z bardziej okrągłymi liścmi mało korzeni i pędów.

blassi

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20260120_194055.jpg

Dziwny wzrost pogestemona octapus

Robcio12 w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1334
Witam mam pytanie dlaczego tak się u mnie zachowuje pogestemon octapus zauważyłem to po przesadzeniu. Odciolem wierzchołek wsadziłem do żwiru jałowego i przestał rosnąć do góry tylko wypuścił Jak na ...
IMG_20240916_120442569_HDR.jpg

Ludwigia Repens Rubin - przycinanie

VooDoo w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5383
Cześć! Mam pytanie co do przycinania roślin łodygowych. Przeczytałem, że takie rośliny przycina się w międzywęźlach (rozumiem, że chodzi o odcinek między miejscami, gdzie wyrastają liście). Na obrazk...
035d-1.jpg

Ludwigia palustris Green (Ludwigia błotna zielona)

Piotr Baszucki w Rośliny tylnego planu · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2315
035d-1.jpg Fragment opisu: Zielonolistna odmiana Ludwigia palustris 'Super Red' o małych wymaganiach, dzięki czem nadaje się nawet do akwariów ze słabszym oświetleniem. Jest idealna do tworzenia g...
Zrzut ekranu 2023-08-10 213524.png

Rotala colorata i Ludwigia sp. mini

lukaszcirut w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5321
Nie chce zawracać głowy, ale może ktoś znalazł by chwile, podrzucił mi jakiś pomysł co zrobić ze stożkami u rotali coloraty i rotali vietnam. Na Ludwigi sp. mini pojawiły się zółte kropki, być może ki...
IMG_20230310_184908.jpg

Dziwny gość

Artu123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1859
Witajcie, Dziś podczas odmulania z dna wyciągnąłem jakieś takie cudo jak na zdjeciu. Białe, z segmentowanym ciałem, miało nogi, ok. 0.5 cm długości, wyglądało jak jakaś larwa. Ktoś wie co to może być?...
20221016_234428.jpg

Dziwny osad

paweł gigauri w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4451
Witam Czy ktoś się orientuje co to może być
20221016_234428.jpg

Dziwny osad

paweł gigauri w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1195
Witam Takie coś mi się pojawiło w akwarium Czy ktoś orientuje się co to może byc
Screenshot_20220326-154628_Gallery.jpg

Dziwny intruz

Slawek77 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3383
Witam spoleczność:) W moim krewetkarium pojawily sie zyjatka widoczne na powiekszonym zdjęciu.Wie ktos moze co to jest i czy powinienem sie tego pozbyc?Akwarium mam od niedawna i jestem jeszcze troche...

Ludwigia mini super red na dragonie

hyniks w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1582
Słuchajcie, Widuje w sieci zdjęcia Ludwigi na korzeniu. Moje pytanie - czy da się np: klejem, przymocować Ludwigie do dragonów i będzie ona żyła?

Węgiel w płynie - dziwny wynalazek

greir w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7474
Witam, Szukając niedrogiego aldehydu glutarowego natrafiłem na allegro na taką oto ofertę: wplynie.jpg Na moje zapytanie - "jaki to dokładnie roztwór aldehydu" Sprzedawca ku mojemu ździw...

Statystyki

Ten temat przegląda 303 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571607
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 303 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.