Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
powiedzcie mi ile trzba moczyć korzenie aby nie wypływały, jak to robicie?
-
setii24
●
ile trzba moczyć korzenie aby nie wypływały
Tak długo, aż przestaną wypływać
Każdy korzeń jest inny i każdy potrzebuje swojego czasu pod wodą, aby zatonąć. Możesz za to go przymocować pod wodą i nie czekać aż nasiąknie. Najprościej przygnieść kamieniem, albo przymocować do płaskiego, dużego przedmiotu (np. płyta pleksi, inny kawałek drewna) i przysypać go (ten przedmiot) żwirem.
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Może się też zdarzyć, że jeżeli korzeń wcześniej tonął i był wysuszony to jego powtórne zatonięcie będzie bardzo trudne lub nawet niemożliwe.
-
MaciekL
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: woj. łódzkie
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Czesc
dlaczego? wielokrotnie moczylem i suszylem duze i male korzenie i pozniej (po okresie suszenia przekraczajacym 4 miesiace np) szybciej tonely niz swierze.
-

Darek Kukuła
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kraków
Tak jak napisał Kadazan,najlepszym sposobem jest tymczasowe "dociśnięcie" drewna,kamieniem.Po jakimś czasie kamień wyciągamy.Jeżeli do drewna jest przymocowane mikrozorium, bolbitis itp....,i kamień jest sprytnie zamaskowany,nie widze potrzeby wogle go wyciągać.Drewno dociśnięte kamieniem będzie o wiele stabilniejsze i nawet przy gwałtownych pracach porządkowych delikatne trącenie drewna nie spowoduje jego przesunięcia.
-
Gość
●
Yogee napisał(a):Czesc dlaczego? wielokrotnie moczylem i suszylem duze i male korzenie i pozniej (po okresie suszenia przekraczajacym 4 miesiace np) szybciej tonely niz swierze.
Zapewne były to korzenie mahoniu lub mangrowca.Z dębowym raczej się nie uda.
-

kier
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Toruń
dobrym rozwiazaniem jest zagotowanie w wodzie z solą. Dobre wygotowanie z dużo ilością soli daje również taki efekt że na korzeniu po włorzeniu do akwa nie pojawia się taki biały nalot. Zwykłe wymoczenie nie likwiduje tego.
Nie jest to oczywiście regułą. No i oczywiscie ciężko znaleźć kociołek  na korzeń 50 na 50 cm.
-
wydla
●
dlatego nie uskuteczniam tzw. prażenia korzeni... później (w większości) są niezatapialne. Chociaż te z torfowiska powinno się troszkę przesuszyć, to wolę dobrze wygotować z solą i nadmanganianem potasu.
Na wypływający korzeń jest sprawdzona rada - przygnieść go  (też mi rada...  )
-
Folke
●
- Miasto: Warszawa
Gdyby ktoś trafił na ten wątek podczas przeszukiwania archiwum forum:
Zabiegi pielęgnacyjne odnośnie korzeni, nalotów, barwienia wody itd. zostały szczegółowo opisane w dziale Artykuły na stronie główniej Serwisu:
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... /index.php
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Pamietaj korzeń wysuszony może być namaczany nawet rok.Najlepiej do takiego korzenia przywiązać kamień i niech tak się moczy aż zacznie tonąć
-

angulia
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Milicz
Powiązane tematy
Hej
Ciekawy film. ?si=InoiqtMwe3iEi6uE
Piekło zamarzło - zbiornik z Echinodorusami w siedzibie ADA :)
Opis akwarium:
Zbiornik: ADACube Garden 90×D45×H45(cm)
Oświetlenie: Solar RGB (świecenie 8.5 h dziennie)
Filtracja: ADA Super Jet Filte...
Witam dzisiaj zmieniam aranżacje w akwarium, zacząłem układać korzenie ale nie mogę się zdecydować jak będzie najlepiej poniżej fotki:
Witam, jestem w trakcie zakładania akwarium 65l na okres ok. 5-9 miesięcy (rok akademicki tylko na tyle mi pozwala) i utknąłem w punkcie z którym mam nadzieję uporać się jak najszybciej to możliwe...
...
Witajcie,
Jakiś czas temu widziałem jak konserwatorzy zabytków preparują drewnianą ambonę nasączając ją jakimś tworzywem. Przyszło mi do głowy że to mogłoby być rozwiązanie większości problemów z kor...
Czy jest jakiś klej do mocowania roślin akwariowych do korzeni lub innych dekoracji w akwarium?
Witajcie jak przyspieszyć toniecie korzeni . Czytałem gdzieś o kąpieli w gorącej wodzie. :)
Mam pytanie, czy może się tak zdarzyć, że korzeń pomimo dość długiego namaczania - 2 tygodnie - nie zatonie. Mowa o Red Woodach.
W weekend likwiduję (tymczasowo) akwarium. Nie mam już do niego siły, ale jak tylko zrobi się cieplej to zamawiam u kogoś rośliny i startuję na nowo. ;) Do tego czasu muszę coś zrobić z korzeniami i k...
czy nalezy je wygotowac w roztworze soli czy tylko w czystej wodzie
|