Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam.
Bardzo proszę o opinię. Spotkałem się w internecie z żarówkami led. Mają one barwę światła 5000-7000 k i niektóre nawet 50 wat mocy. Czy nadają się one do oświetlenia akwarium?
Ciekawy jestem Waszych opinii.
Pozdr
MK
-
kaczanowskim
●
Oswietlenie LED jest prawie nowoscia i watpie ze ktos stosuje je do oswietlenia akwa, poza tym maja scisle okreslona dlugosc fali jaka emituja i chyba niebardzo spodobaloby sie to roslinka. Jak chcesz to mozesz odpalic maly eksperymentalny zbiorniczek i podzielic sie swoimi spostrzezeniami, ale przypuszczam ze efekty beda mizerne.
-

dimmus
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: okolice Opola
Nie znam się na oświetleniu, ale jak się ma długość fali np. do hqi lub sodowe ew świetlówki?
-
kaczanowskim
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Podaje dane żarówki LED.
Zasilanie AC 220 - 240V
Pobór mocy 4 W
Mocowanie E27 (standardowy gwint)
Ilość diod 48
Kolor światła Barwa dzienna (5000 - 7000k)
Moc świecenia około 50 W
Jasność świecenia 12500mcd / każda dioda
Strumień świetlny 135 lumenów
certyfikaty CE + RoHS
-
kaczanowskim
●
Nie dam sobie glowy uciac, ale dioda emituje fale jednej dlugosci, a HQI lub swietlowki emituja mieszanke fal roznej dlugosci, poza tym jak bys chcial miec (powiedzmy ze te zarowki sa baaaardzo wydaje) 0,3 W/L to przy mocy 4 W (nie świetlnej, bo ten trich zrobili przy kompaktach, ze niby 21W swieci jak 100W) to do akwa 20L musial bys miec 6, a kosztuja chyba kolo 30PLN jedna x6=180PLN, a za to kupisz HQI 70W i oswietlisz tym akwa kolo 100L, ale lepiej zeby wypowiedzial sie ktos bardziej kompetentny ode mnie.
-

dimmus
●
dimmus napisał(a):Nie dam sobie glowy uciac, ale dioda emituje fale jednej dlugosci, a HQI lub swietlowki emituja mieszanke fal roznej dlugosci
Witam!
Falę świetlną o jednej częstotliwości emitują diody LED kolorowe- czerwona, zielona, żółta, niebieska. Nowością są LEDy białe , które emitują oczywiście pełne spektrum fal. Sam się zastanawiam od dawna nad stosowaniem takiego oświetlenia.
Myślę, że kiedyś może nas to czekać  ! Niesamowicie korzystny przelicznik natężenia oświetlenia do mocy elektrycznej pobieranej
A ceny? Za parę lat spadną pewnie na twarz...  (słyszysz tanio! , widzisz: made in China...  )
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
-

dimmus
●
Mam chęć spróbować. Założe chyba dwie sztuki do 112 l i zobaczymy może się uda -mam nadzieję. 
-
kaczanowskim
●
kaczanowskim napisał(a):Mam chęć spróbować. Założe chyba dwie sztuki do 112 l i zobaczymy może się uda -mam nadzieję. 
No to będziemy czekać z utęsknieniem na opis efektów !!! 
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
A we mnie kiełkuje inna myśl. Chcę założyć mini zbiorniczek. Wymiary ok. 20x15x15 Nad nim pokrywa z samymi diodami led. Głównie zimno białe + mniejsza ilość ciepło białych + czerwone i niebieskie. Niebieskich najmniej. W "akwarium" mam zamiar posadzić wyłącznie małego heńka i zobaczyć co z tego wyjdzie.
-

Lewy
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: W-wa
mówię nie!
Ostatnio edytowano 31 lip 2009, 21:52 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz
-
Gość
●
Mozna to jakos przelozyc na "nasze". W naszych baniakach tez ziele rosnie 
-

dimmus
●
Powiązane tematy
Witam,
Ile diod powerled i o jakiej barwie dodać do akwarium roślinnego 200l? I jak je rozmieścić na profilu 160 mm
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg
Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Szanowni zainteresowały mnie belki led takie na 120cm długości sprzedawane w granicach 500 600zl znanych firm .Chciałbym zapytać posiadaczy jaka jest zywotnosc takich lamp .Przykładowo przy świeceniu ...
Robię dla kolegi lampkę led na profilu wide do pokrywy 80 cm, znalazłem taśmę led 5630 opisana jako GROW, gdzie na przemian są diody czerwone i niebieskie:
Taśma led Grow.PNG
Zastanawiam się czy jed...
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
|