akwa 240l 110W 11godz, +60W 8godz, CO2 1babel/s ,PG classic do podmian, PG ferro+ i PG macro codziennie 1/2dawki, woda 1/2kran i RO
mam problemy z ta roslina tzn. nie moge doprowadzic tych rosliny do ladnej formy 'kuli'
u mnie rosliny strasznie sie ploza, rosna najpierw w gore potem zawracaja do podloza, wbijaja sie
korzeniami a na lodydze przy kazdym listku wypuszcza nowe klacze (niewyglada to zbyt ladnie)
wyczytalem na forum ze to wina nawozenia, probowalem zwiekszac-zmniejszac NO3, podawac wiecej K ale bez konkretnych rezultatow, 'najlepsze' wyniki mialem z K po dodaniu roslinki sie prostowaly ale tylko na pol dnia i potem znowu w dol po dodaniukolejnej dawki sytuacja sie nie poprawiala
zalozylem nowe akwa specjalnie pod green bo w starym od eksermentow z nawozeniem zaczely sie problemy z glonami i innymi roslinami (inne rosliny rosly w tym baniaku dobrze)
po wsadzeniu w nowym baniaku rotali na drugi dzien wszystkie sadzonki leza na podlozu

wsadzilem w tym baniaku tez
Rotala rotundifolia (R.indica) i ona ladnie rosnie
zaczolem sie zastanawiac i szukac w necie innych inf. i znalazlem ze roslina ta sie plozy jak ma duza ilosc swiatla i trzeba ja sadzic w grupie (akwa 60l i 24W T5 965)
jak ja sadzicie zeby ladnie rosla ?