Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Czy możliwe jest utrzymanie ładnego zbiornika z roślinami bez nawożenia? Mam akwa o wymiarach 200x60x60 cm. (720 l) Oświetlenie 320 wat w T5 + odbyśniki.
Woda podmieniania jest automatycznie ok. 140 l /tydzień, pobierana ze zbiornika w którym stoi 48 godz. Filtracja - komin + sump w którym jest keramzyt i gąbka. Temp. 27 st.
Ph 7,2. TwO 10-12. TwW 6-7.
Ryby to skalary 8 szt. razbory klinowe 30 szt. bystrzyk ozdobny 12 szt. zbrojnik niebieski 5 szt. kosiarki 6szt. molinezje 4 szt.
Jak myślicie czy w takim zbiorniku rośliny mogą ładnie rosnąć. Niekoniecznie szybko. Bez stosowania jakichkolwiek dodatków w postaci CO2, nawozów, RO.
-
MaciekL
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: woj. łódzkie
Jeśli w wodzie podmienianej masz wszystkie niezbędne do życia roślin pierwiastki w odpowiednich proporcjach to tak.
A jesli nie to czy Ty możesz życ bez jedzenia?
-

majes
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Przasnysz
Czyli trzeba poeksperymentować
-
MaciekL
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie będę oryginalny - ziemia ogrodowa (najlepiej wymieszana z gliną) pod żwir. Tanio i dobrze. Do tego zwiększenie obsady akwarium i szczodre karmienie, powinny zapewnić dobre warunki roślinom. Powinieneś też ograniczyć straty CO2 przez intensywne mieszanie wody (głównie w kominie), oraz zmniejszyć ilość podmian.
Zainteresuj się książką Diany Walstad, aby poznać szczegóły:
http://allegro.pl/item272886857_diana_w ... arium.html
Pozazdrościć wymiarów akwarium! Ma ogromny potencjał.
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Kadazan napisał(a): Powinieneś też ograniczyć straty CO2 przez intensywne mieszanie wody (głównie w kominie), oraz zmniejszyć ilość podmian.
Zmniejszenie ilości podmian to nie problem, chociaż 20% wydawało mi się standardem, robię tak od dawna.
Niem jednak jak ograniczyć straty CO2 przez mieszanie wody w kominie. W kominie mam na górze zraszacz,gąbkę ok. 2 cm i reszta to bibale. Rozmiar to 15x15 cm.
-
MaciekL
●
Nie mam komina i sumpa, tylko kubełek, ale gdybym posiadał to bym:
a. wyjął z niego wszystko (z komina, nie z sumpa)
b. wyregulował zawór tak, aby woda spadała z jak najmniejszej wysokości (podniesienie poziomu wody w kominie)
c. wlot wody do sumpa umieścił pod powierzchnią wody w sumpie i tak ułożył złoże, aby jak najmniej burzyć wodę
Hmm... to chyba wszystko. Myślę, że użytkownicy filtrów otwartych będą mieli coś do dodania.
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
-
MaciekL
●
-

Armek
●
- Ranga: Znający temat
dzięki poczytam jak wrócę z pracy bo to lektura nie na 5 minut 
-
MaciekL
●
Witam
Podłącze sie do tematu
Czego to niedobór?
-

jkkk3
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Sędziszów
Wygląda, że żelaza, ale ogólnie oznaki niedoborów to śliski temat. 
-

Armek
●
- Ranga: Znający temat
Miałem to u siebie . To niedobór wszystkiego. Rośliny żołkną , nie rosną zarastają glonami itp.daj jakiś nawóz!!
-
Marek W.
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Rawa Maz.
A ja powiem, że można. Kiedyś gdy miałem akwarium ogólne 54l trzymałem w nim różne rośliny - zwartki, bacopy, moczarki, nurzańce. Wszystkie rosły mi jak oszalałe, a na podłożu był tylko żwir wymieszany z jakimś najtańszym podłożem dla roślin. Acha miałem wtedy okropne przerybienie i nie znałem odmulacza  Oświetlenie 15W 
-
Gość
●
Powiązane tematy
Witam
Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
Witam,
Mam pewien problem z zapowietrzaniem się wężyków w dozowniku Jebao. System zapowietrza się w jakiś tajemniczy sposób. Przy instalacji wężyki były odpowietrzone ( żadnych bąbli). Po powrocie z ...
Cześć.
Posiadam dozownik nawozów jak z tytułu wraz z zamontowany na wezunwlotowym do akwarium zaworkiem przeciwzwrotny.
Odnoszę jednak wrażenie, że albo nawóz jest tak gęsty (w co wątpię) albo jakiś...
Mam nawozy Tropiki, które dość długo stały w zamkniętej szafce. Kupiłem ich kilka, później używałem innego nawozu i one sobie tak stały. Teraz mocno pociemniały. Jak były nowe to były jasnozielone i j...
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...
1news-40123.jpeg
Z przyjemnością przedstawiamy nowość w naszej ofercie - dozownik płynów Chihiros. Dzięki niemu łatwo i wygodnie możesz rozwiązać kwestię regularnego podawania nawozów i...
Czytaj wi...
WITAM . JAK W TEMACIE JAKIEJ FIRMY POTAS NIE PODNOSI KH ?
Dotychczas stosowałem gotowe mieszanki soli mikro + makro. Składam dozownik, który ze względu na elektronikę i gabaryty chciałbym ograniczyć do czterech kanałów. Tu pojawia się pytanie, jak najlepiej ...
Dzień dobry,
Zastanawiam się nad obniżeniem ph oraz twardości wody w moim akwarium low tech. Chciałbym docelowo zrezygnować z podmian o ile wszystko będzie dobrze funkcjonować. W domu mam mineralizat...
|
|