Witam wszystkich akwarystów
Zwracam się z prośba pomoc w identyfikacji niedoborów (nie sądzę żeby były nadmiary) mikro lub makro elementów, jakie występują na roślinach. Niestety jak na razie nie mam w tym względzie doświadczenia stad proszę o cenne wskazówki.
Na początek informację o zbiorniku:
-pojemność netto: 170l
-oświetlenie: moc 138W, 0,8W/L, natężenie 47 lm/l (kolejność świetlówek od czoła- Sylvania Aquastar 39W, T5, 10000K, Sylvania Luxline Plus 39W, T5, 3000K, Osram, 30W, T8, 6500K, Sylvania Grolux 30W, T8, 8500K)
-czas oświetlania: 10h (pierwsza godzina: 60W T8, następnie 8h wszystkie 138W, ostatnia godzina 60W T8)
-
podłoże: żwir kwarcowy granulacja 2-6mm, wzbogacone przy zakładaniu akwarium /3 miesiące temu/ pałeczkami nawozowymi do gruntu firmy Tetra
-akwarium z dużą ilością roślin
-obsada: 48 ryb /2 skalary, 6 rodostomusów, 10 neonek, 2 tetry, 4 bystrzyki, 6 otosków, 5 kosiarek, 3 drobnoustki, 2 pielęgniczki, 2 kiryski, 2 glonojady, 4 błyszczyki, 5 krewetek amano.
-
filtracja ? biologiczna /zewnętrzny filtr pulsator Eheim/, mechaniczna /wewnętrzny filtr AquaSzut z dużą gąbka/.
Parametry wody:
- Tw węglanowa - 5
- Tw ogólna - 8
- Ph - 7-7,2
- NO3 - 8
- Fe ? 0,3
- PO4 - nie mierzone
- NH4 i NO2 ? 0
- Podmiana wody - 25% co tydzień bezpośrednio z kranu bez dodawania uzdatniaczy z jednoczesnym odmulaniem dna
Nawożenie:
-CO2 z butli wysokociśnieniowej 24 h w ilości, aby uzyskać ph rzędu 7,0 do 7,2 /na noc włączane napowietrzanie z deszczowni/
-Nawóz typu PMDD zawiera pierwiastki takie jak (B, Mn, Zn, Cu, Fe, Mo,Co, P, N, Mg, S,C, K2SO4,) .Nawóz od wielu lat powodzeniem stosowany przez akwarystów, co potwierdzają tysiące komentarzy na Allegro). Zalecana dawka to 3ml,/100l/dobę. Przy gęsto obsadzonym zbiorniku odpowiednio więcej. Dlatego stosuje 10ml/170l/dobę. Może to tez za mało
Oznaki niedoborów:
-
Alternanthera reineckii ? brzegi niektórych liści stają się całkiem przezroczyste, liście zniekształcone, powyginane.
-Ehinodorus latifolius, heteranthera zosterifolia ? liście słabe, bardzo jasne, blade, niektóre całkowicie przezroczyste z licznymi podłużnymi dziurami jak sitko na całej długości.
-Hydrophilia corymbosa mini? liście małe, nieco powykręcane, kolor nienaturalny od czerwonego do purpurowego, liczne ciemne plamy z których powstają dziury.
-Ehinodorus bleheri, horizontalis ? starsze liście lekko żółtawe, szczególnie przy końcach, niektóre liście od końca zaczynają robić się przezroczyste, posiadają dziury w postaci sitka.
-
Cabomba - zmarniona, uszkodzenia stozka wzrostu, iście nierozwinięte do światła
Dobrze rośnie tylko
egeria densa i hydrocotyle leucocephalla, sagittaria subulata
Pozostałe jeszcze nie wiem bo tydzień temu kupiłem.
Ogólny przyrost roślin niezbyt duży, ale powoli rosną. Bąbelkują dość dobrze /niektóre więcej niektóre mniej/,
korzenie dobrze rozwinięte. Jeśli chodzi o glony to występuje zielenice w postaci zielonych plamek na roślinach i szybie, i minimalnie pojawił się nitkowaty zielony.
To chyba wszystko, co mogę napisać.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam