Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
witam,
czy zastosowanie związku KHCO3 zamiast K2SO4 w nawozie PMDD jest racjonalne?
czy lepiej pozostać przy siarczanie a węglan dodawać celem uzupełnienia K w wodzie powiedzmy raz w tygodniu?
co radzicie wybrać?
Pozdrawiam,
Bazyli
----------------------------------------------
Głupi mówi co wie, mądry wie co mówi! 
-

bazyli
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
KHCO3 zdecydowanie nie. Ten związek jest zasadowy (pH kilku % roztworu to ok 8..9) i spowoduje zniszczenie chelatów i przejście schelatowanych metali prawdopodobnie do postaci siarczanów (FeSO4, MnSO4, CuSO4 itp.) które pierwotmnie były wykorzystane jako źródło mikroelementów.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...
-

kekon7
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
kekon7 napisał(a):KHCO3 zdecydowanie nie. Ten związek jest zasadowy (pH kilku % roztworu to ok 8..9) i spowoduje zniszczenie chelatów i przejście schelatowanych metali prawdopodobnie do postaci siarczanów (FeSO4, MnSO4, CuSO4 itp.) które pierwotmnie były wykorzystane jako źródło mikroelementów.
Nie pomyliłeś z K2CO3 
-

GP
●
- Miasto: Krosno
Wydaje mi się że kekonowi chodziło o dodanie KHCO3 do nawozu, a nie do akwarium.
Krzysiek
-

j24
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Zgierz
j24 napisał(a):Wydaje mi się że kekonowi chodziło o dodanie KHCO3 do nawozu, a nie do akwarium.
No tak, jasna sprawa 
-

GP
●
- Miasto: Krosno
Powiązane tematy
Postanowiłem postawić zbiornik na nawozach VImi. Naturalne czy krajobrazowe na dziko jak widać [emoji3]
Vimi Reminamin
Vimi all in One
Vimi all in Red
Akwarium nie jest jakieś super także zrozumiem ...
Witam .
Zbiornik na podłożu master soil
50 litrów netto , 50lumenow na litr barwa 7000k
K 18 (po zwiększeniu dawki mikro i zauważeniu niedoborów spadło do 10)
Ph6.9-6.3
Gh/kh 8/1
No3 5
Po4 0.2
Ca/mg...
Dzień dobry
Posiadam kostkę 35 litrów nieskoenergetyczną (nie low tech bo jest co2), czyli 6W światła LED i Co2 na ziemi ze żwirkiem i piaskiem.
Staram się regularnie codziennie podmieniać 1-1.5 li...
Używam mineralizatora Seachem Equalibrium do GH i AquaVitro do KH, problem polega na tym że oba z nich zawierają dużo potasu. Chcąc mieć wartość GH=8 KH=4 mam już potas wg. testu JBLa na poziomie ok. ...
Witam, mam jak sądzę problem z kumulacją potasu w wodzie i nie mogę się go pozbyć. Macie jakiś pomysł jak szybko obniżyć jego poziom po za podmianami wody które niewiele pomagają?
Trochę o akwarium k...
Czy ktoś stosuje do nawożenia akwarium? Czy jest bezpieczny? Kupiłem czysty cytrynian potasu ze sklepu chemicznego, ale nie znam proporcji, jeśli można go używać z powodzeniem do uzupełniania niedobor...
Witam wszystkich. Jestem Piotrek
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość :)
Dane mojego zbiornika:
Akwarium 112L
Oświetlenie: Aquael Leddy Tube Retro Profit 16W T5 Plant + Sunny 16W T5,Świec...
Witam potrzebuje pomocy ile powinienem mieć potasu przy tych parametrach:N-4, P-0,3, Ca-27, Mg-9, Kh-1, Ph-6,2, Fe-0,05,Gh-6 Akwarium jest na podłożu aktywnym helpa rośliny nie rosną
Hej! Zauważam niedobór potasu na liściach lodygowców, co za tym idzie chciałbym uzupełnić te niedobory.
Na n moment używam tylko Aquaflora N z zooleka opartego na KNO3 ale potasu to on niewiele uzup...
Witam chciałbym spróbować nawożenia solami ,na początek solami potasu ,Szukałem w internecie i natknąłem się na kilka ,np k2co3 k2hpo4 k2so4 kh2po4 ,i co tu wybrać ,czy wszystko naraz? ,akwarium mam l...
|
|