Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
akwarium 60l 60x30x35
szafka pod akwa ma blat 90x43 podparte tylko w dwoch punktach na koncach z sosny o grubosci 2,25cm, z tylu szafki jest tylko cienka plyta maskujaca o grubosci 5mm
wzmocnilem blat od spodu przykrecajac dwie drewniane listwy o przekroju 3x2cm dlugodci blatu
pod akwa mam podkladke z styropianu 5mm
nalalem do akwa wody do polowy ale zauwazylem ze jest szczelina miedzy steropianem a akwa tak ze mozna kartke wlozyc
zlalem wode ale szczelina nie zmniejszyla sie czyli blat jest troche ugiety
co teraz mam zrobic bo sie denerwuje ze moze akwa peknac
czy zmienic steropian(twardszy) na podstawke piankowa/karimate zeby obciazenie na dno akwa bylo rowniejsze
czy inaczej wzmacniac blat bo po pelnym zalaniu moze niewytrzymac np. wstawiajac posrodku listwe drewniana od spodu szafki do blatu (bedzie problem z wkladaniem poscieli bo to szafka na posciel)
czy kupic plastikowa czarna podkladke pod akwa
czy niedenerwowac sie i steropian jest OK
-
marlee@
●
Witam!
Styropian jest ok!
Co to za czarna podkładka pod akwa?
Zamiast drewnianych listew od spodu (śmieszna wytrzymałość  ), daj dwa równoległe, stalowe ceowniki !
Będzie dobrze !
A tak wogóle -byłoby zawsze najlepiej , gdyby "długość" akwa była równa lub trochę większa od szafki. Wtedy nie ma ugięć blatu 
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
Czesc!
Nawet bez tych listew wzmacniajacych deska 2,5 cm grubosci wytrzyma akwarium 60 litrow bez problemu. Ja mam 96 litrow na desce 1,5 cm i dalej jest duza rezerwa, wiec nie musisz sie o nic obawiac!
Pozdrawiam Darek Kukuła
-

Darek Kukuła
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kraków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
romanbyd napisał(a):A tak wogóle -byłoby zawsze najlepiej , gdyby "długość" akwa była równa lub trochę większa od szafki. Wtedy nie ma ugięć blatu 
chyba żartujesz akwa dłuższe niż blat
płyta może była już wygięta tylko teraz zauważyłeś 
Od kilku lat interesuje mnie akwarystyka, ale teraz zacząłem na poważnie interesować się akwarystyką rośliną w malutkich zbiornikach takich 10-25 litrów.
Zobaczymy co wyjdzie z tego 
-
wojtasmaj5
●
- Miasto: Lublin
wojtasmaj5 napisał(a):chyba żartujesz akwa dłuższe niż blat
Pooglądaj katalogi itp., a nieraz zobaczysz, że akwa bywa troszkę dłuższe od szafki !
Spokojnie ! to nie stanowi zagrożenia!  Sam mam takie coś : akwa 130 cm, szafka 110 cm. Świadomie ! 
-

romanbyd
●
pokaż mi taki katalog!
mój nauczyciel od techniki miał tak akwarium postawione, akwarium wystawało z każdej strony po 5cm i akwarium miało 200litrów, robione było z szyb klejonych folią cała szyba miała 8mm i dno pękło, ale pękła tylko jedna szyba i woda przecisnęła się między szybą a folią, nie polecam kupowania akwarium dłuższego niż szafka, a może powiesz mi dlaczego tak znane firmy jak AquaEl robią szafki idealnie pasujące pod akwarium a nie jak piszesz 10 czy 20 cm krótsze??
pozdrawiam
Od kilku lat interesuje mnie akwarystyka, ale teraz zacząłem na poważnie interesować się akwarystyką rośliną w malutkich zbiornikach takich 10-25 litrów.
Zobaczymy co wyjdzie z tego 
-
wojtasmaj5
●
- Miasto: Lublin
Napisałem, że "może być" akwa dłuższe - nie należy rozumieć, że "powinno"
Zbiornik nigdy nie pęka dlatego, że jest np 5 cm dłuższy od szafki  , ale najczęściej od punktowego nacisku na szkło lub nierównoległej płaszczyzny blatu względem dna, lub uderzenia , lub nawet bardzo gwałtownego skoku temperatury - w tym gwałtowny "przeciąg"  . A że takie "odwrócone" wymiary spotyka się rzadko, to pewnie czynnik psychologiczny  . Bo fizyka nic nie ma naprzeciw  . Wystarczy popatrzeć na wzajemne ułożenie szyb i rozkład sił ciśnienia wody, nacisku na podłoże itp, itd.
Pozdr!
-

romanbyd
●
No ja nie wiem.Ja bym sie bał że mi pęknie szkło.Najlepiej mieć akwa krótsze od stołu albo dopasowane do niego.A propo tego akwa co stoi na tym biurki to ja bym radził żeby dać na blat deski i przykryć je obrusem.Desek nie będzie widać a akwa może bezpiecznie stać.
Pozdrawiam
Wujek Ray
-

Wujek Ray
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Ząbków
juz poradzilem sobie z problemem, akwa zalane, wstawilem jeszcze jedna listewke pionowo, zmienilem podkladke ze steropianu na mate polietylenowa i wszystko OK i nie musialem wydawac 150zl na nowa szafke
-
marlee@
●
Powiązane tematy
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg
Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu.
Nam również nie udało się jej utrzymać,...
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem"
Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :(
Jak to re...
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
|
|