Jak w temacie, mam dostac akwa o wymiarach 120x50x50 i chcialbym z kominem i z sumpem, bedzie to moje pierwsze szklo z takim rozwiazaniem i nie mam pojecia jaki wymiar ma miec komin i jakie otwory wyciac, wiec prosze pomozcie z dobraniem wymiarow komina i srednic otworow.
Sprawa nie zalezy od wielkosci akwarium, a od wydajnosci pompy. Na www.reefcentral.com znajdziesz kalkulatory- wielkosci sumpa, przelewu, czyli liniowa dlugosc grzebienia oraz srednicy splywu w zaleznosci od wydajnosci pompy.
zaczne od tego ze komin powinein byc na tyle duzy zeby swobodnie manipulowac w nim reka. Druga sprawa to czy bedziesz chcial sie bawic w manufakture i robic np wlasna plytke zraszajaca bo jesli nie to wymiary beda podyktowane wymiarami produkowanych przez np aqua medic'a akcesorii. Akcesoria te sa przystosowane do komina ktorego wewnetrzne wymiary to 15x15cm. Dlugosc grzebienia jesli dobrze pamietam to 30 cm wiec wystarczy na pokrycie obu bokow komina pod warunkiem ze bedzie w rogu akwarium a nie na srodku. Otwory to kwestia srubukow jakie bedziesz montowal w dnie i te wymiary trzeba sprawdzic dla kazdego producenta - w twoim przypadku powinny wystarczyc dwa srubunki 1/2"
pzdr,
mcten
u mnie to wyglada tak ze pod plytka zrazajaca sa biobale ale na samej gorze mam 3cm gabki a na gabce wate perl. Wata i gabka zatrzymuja wieksze zaniczyszczenia a nie przeszkadzaja wodzie splywac po biobalach. Maja jeszcze jedna zalete - wyciszaja komin.
Nie lubie zasypanych kominow- zloza zraszane aja swoje wady..Ale: o gustch sie nie dyskutuje. A jesli chcesz wyciszyc splyw, to zrob go w tzw. systemie "durso" (wrzuc w google jesli nie wiesz co to takiego), a na splywie pod akwarium koniecznie daj zawor kulowy, ktory dodatkowo pomoze Ci w regulowaniu przeplywu.
Dawno odkryte w morszczyznie, w ktorej zrezygnowano ze zloz zraszanych: gromadza zanieczyszczenia organiczne. Oczywiscie co innego morskie co innego roslinne, ale... Zreszta, osobiscie nie mam doswiadczen, wiec sie nie bede wiecej wymadrzal
Adip w Filtracja· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3544
Jak w wątku, szukam jakiejś taśmy klejącej dwustronnej typu "nano", którą można by zastosować do sklejenia części znajdujących się w akwarium.
Mam filtr wew. i chcę go przerobić, aby móc zas...
radekjab w Filtracja· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3808
Cześć
Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie".
Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...
OmenLDZ w Filtracja· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 441
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5081
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2547
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium z pielęgnicami. Do mierzenia temperatury w wodzie używałem dwa termometry sery. Jeden szklany precyzyjny sery(taki żólty cienki) i drugi naklejany jako pasek na ze...
radziu1313 w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1386
Witam koleżanki i kolegów!
Mam do Was pytanie dotyczące cyrkulacji w moim świeżo założonym akwarium.
Zbiornik ma 200 litrów, stoi w nim spory korzeń, a tył obsadzony jest szybko rosnącymi roślinami....
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 211 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej