Kryptokoryny - trujące :?: - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Kryptokoryny - trujące :?:

Liczba wyświetleń: 4143·Odpowiedzi: 7
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
adrianolkusz Mirówek

09 lis 2007, 09:58 Kryptokoryny - trujące :?:  (#1)  

Spotkałem się z opinią że kryptokoryny po zadomowieniu się w nowym akwarium, zaczynają rozbudowywać system korzeniowy w takim stopniu że mogą utrudnić egzystencję innym rożlinom. Czy jest to prawda :?: Zauważyłem że w moim akwarium od niedawna rośliny słabiej rosną... z wyjątkiem kryptokoryn. Tak się rozrosły że musiałem połowę wywalić. Reszta rośnie mizernia a gdy wyjąłem kilka innych roślin to okazało się że korzenie są marne...
"Akwarium może mieć każdy, ale akwarystą trzeba się urodzić"

adrianolkusz
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Mirówek

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
romanbyd Tryszczyn

09 lis 2007, 17:54   (#2)  

Witam!
Kryptokoryny mają silny system korzeniowy, którym "wyjadają " konkurencji składniki pokarmowe. Dodatkowo dochodzi zjawisko allelopatii niekorzystnej, tak, jak u Ciebie: coraz więcej krypci, coraz słabsze "inne".
Osobiście trzymam krypcie w ryzach, czyli po małym krzaczku i już :) . Żadnych rozłogów. Wtedy nawet rosną inne rośliny pomiędzy krypciami (różnych gatunków).
Generalnie problem jest niezauważalny przy podłożu i metodzie Diany Walstad.
Pozdr!

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

09 lis 2007, 20:36   (#3)  

Tak jak powiedział romanbyd - musisz trzymać kryptokoryny w ryzach.
romanbyd napisał(a):Generalnie problem jest niezauważalny przy podłożu i metodzie Diany Walstad.
Pozdr!

No nie wiem. Przecież Pani Diana na początku trzeciego rozdziału mówi, że "allelopatia jest czymś naturalnym i nieuniknonym".
DarekO

DarekO
Ranga: Zainteresowany tematem

romanbyd Tryszczyn

09 lis 2007, 21:21   (#4)  

Chodzi mi o to, że w takim podłożu jest tak wielki zasób pokarmowy, że nie zauważa się osłabiania sąsiadujących roślin z krypciami, bo wystarcza dla wszystkich, aż nadto ! :)
Allelopatia zaznacza swoje piętno po bardzo długim czasie.
Ale to "melodia " przyszłości ! :D

romanbyd

adrianolkusz Mirówek

09 lis 2007, 22:26   (#5)  

No mój baniak jest dosyć mały bo 63 a kryptokoryn jest trochę. Przez pewien czas na początku nie rosły. A teraz szaleją. Wywaliłem już część kryptokoryn i w części baniaka gdzie ich już nie ma jest widoczna poprawa. A tram gdzie kryptokoryny są jest dalej problem ze wzrostem. Jak wywalałem tamte krpytokoryny to ich system korzeniowy mnie zaskoczył. Był olbrzymi... Więc chyba decyzja o pozbyciu się całkowicie kryptokoryn i przejście na rośliny drobnolistne chyba jest dobrym rozwiązaniem w moim przypadku.

adrianolkusz

Bartek Oleśnica

10 lis 2007, 10:17   (#6)  

romanbyd napisał(a):Chodzi mi o to, że w takim podłożu jest tak wielki zasób pokarmowy, że nie zauważa się osłabiania sąsiadujących roślin z krypciami, bo wystarcza dla wszystkich, aż nadto ! :)
Allelopatia zaznacza swoje piętno po bardzo długim czasie.
Ale to "melodia " przyszłości ! :D

Wydaje mi się że mylisz konkurencje pokarmową ze zjawiskiem szkodliwego, chemicznego odziaływania na siebie organizmów - alleopatią.

To że Cryptcoryny rosną a inne nie, nie musi być przyczyną alleopati. Równie dobrze mogły się niekorzystnie zmienić warunki wodne co odczuły łodygowce, natomiast nie miało to wpływu na cryptocoryny.
Obrazek

Bartek

Miasto: Oleśnica

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
romanbyd Tryszczyn

10 lis 2007, 15:59   (#7)  

Nie, nie mylę konkurencji pokarmowej z allelopatią negatywną. Podkreślam tylko, że oba zjawiska mocno słabną w podłożu bardzo bogatym (u mnie ziemia - LT). Mam osobiste porównanie. Przez lata akwa "standard", teraz LT (Diana). Pomiędzy gęstymi kępami kryptokoryn rosną normalnie, zdrowo, różne łodygowce. Nie widzę żadnych różnic względem roślin w oddalonych miejscach od kryptokoryn. Jak na razie :) . Czas na allelopatię jest w tym przypadku na pewno bardzo oddalony - w porównaniu do akwa "standard". Fakt, że trudno ostro rozgraniczyć dwa wymienione zjawiska. Ale skoro jest ok! - to oba są znikome w takim podłożu przez bardzo długi czas.
Pozdr!

romanbyd

adrianolkusz Mirówek

11 lis 2007, 10:58   (#8)  

Wywaliłem największe kryptokoryny. Zostało tylko kilka sztuk małych krypci bo reszta była tak wielka że nie było już dla nich miejsca w baniaku. Korzenie największych kryptokoryn były tak wielkie że wyrywając je ruszyłem połowę powierzchni podłoża w akwarium. Przy okazji wyrwałem kabel z podłoża. Restart zbliża się nieuchronnie. Aha. Korzenie innych roślin są słabo rozwinięte. Korzenie kryptokoryn pięknie białe i bardzo rozbudowane. Przechodzę na rosliny drobnolistne nad którymi łatwiej zapanować.

adrianolkusz

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

091l - Kryptokoryny - Dawid Wyciślik

87Brad87 w Akwaria · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 10998
Witam. Bardzo podobny zbiornik popełniłem dawno temu. Obecnie trochę bardziej świadomie i po prostu zbiornik ma być prosty do bólu. Poza eleocharisem zbiornik zbudowany jest na samych kryptokorynach i...
010.JPG

Kryptokoryny - problem

Papaj1990 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 9948
Witam. Postanowiłem udzielić się na forum ponieważ mam dość spory problem ze Zwartkami. Problem ten przejawia się tym, że moje Kryptokoryny są bardzo małe. Akwarium jest oświetlane 2 x 18W Pila 765 or...

Jakie podłoże do akwarium 54l, kryptokoryny, gupiki

Dicortineff w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3761
Chciałbym zrobić BARDZO proste akwarium dla syna - gupiki, kryptokoryny, ew. limnofilie lub nurzaniec. Ma zarosnąć i zbagnieć. Światła mało. Woda kranowa - wrocławskie 7.5 - 7.6. Oczywistym wyborem b...

Kryptokoryny - przycinanie

Anonim 6297 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4392
Witam, Czy jest jakaś technika cięcia tych roślin? Chciałbym aby rosły nieco niżej niż teraz

Statystyki

Ten temat przegląda 350 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 350 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.