jakie świetlówki do akwarium 60l
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
czy do akwarium 60 l moge dac 3 swetlowki 15W - power glo, sun glo ,aqua glo, czy to dobry wybor dac tyle swiatla i tej jakosci dziekuje bardzo
-

Sigi
●
- Ranga: Poznaje temat
Witam  ,myślę,że to troszkę za dużo jak na akwarium 60l ( pamiętaj,ze to pojemność brutto - w rzeczywistości gdy dodasz podłoże itp,pojemność znacznie sie zmniejszy) możesz mieć problemy z glonami. Według mnie dwie świetlówki w zupełności wystarczą.Proponuje kombinację sun-glo + power-glo
Pozdrawiam!
-
Karol_Kopeć
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Tarnobrzeg
Ja w swoim 60 brutto mam 3x18W, rosliny ida jak szalone, ale o gloniska nie trudno, wiec na poczatku proponuje jak kolega mowil 2 swietlowki, ale mozesz zrobic miejsce na jeszcze jedna i jak bedziesz uwazal ze masz za malo swiatla to dolaczysz trzecia.
-

dimmus
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: okolice Opola
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
dziekuje za rady, układ zaplonowy bedzie jako 2+1 wiec na razie mog palić 2 swietlowki. Jak rozwiazac problem by glony w tej sytuacji nie rosly?
Mieszkam w Gdańsku gdzie woda nadaje sie najlepiej pod Malawi a nie pod roslinne dlatego wykombinowałem ze bede kupował wode mineralna to powinno obniżyć twardość (jak bardzo) dobry pomysł?
Rośliny proste w utrzymaniu, mam pod power glo 15W kryptokoryny i sobie dobrze radza mam nadzieje ze przyspiesza troszke 
-

Sigi
●
Woda mineralna jest niestety twarda, ponieważ jak wskazuje jej nazwa zawiera duzo minerałów. Aby zmiękczyć wodę musisz mieć demineralizowaną, która ma twardość zerową.
Co do światła daj spokojnie 3 świetlówki ponieważ przelicznik W/l nie powonien być stosowany w małych akwariach bo wyjdzie na to, że np: pięcio litrowy zbiornik ma mieć oświetlenie 5W, a przy takim świetle nic nie będzie rosło. Zdecydowanie lepiej oświetlać mocnym światłem ake krócej, niż słabym długo.
-
Gość
●
krócej to znaczy ile 10 godz??
-

Sigi
●
Powiązane tematy
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Witam serdecznie, na wstępie proszę o wybaczenie za popełnione błędy (np. nie ten dział, głupie pytania itp.). Jest to mój pierwszy post.
Posiadałem akwarium 126 litrów, rośliny anubiasy (różne odmian...
Witam. Po długiej przerwie planuje odpalić baniak od nowa. Zastanawiam się nad kupnem nowego oświetlenia. Posiadam 2 lampy Chichiros a1200 120 cm jak dobrze pamiętam. Chciałbym kupić teraz sinkor LED ...
Witam właśnie jestem w fazie kompletowania sprzętu i szukam lampy odpowiedniej do akwarium 70x50x45 wysokie.
Myślę o lampie Chihiros RGB Vivid II 130W
Czy to jest dobry pomysł a może macie lepszy pomy...
Witam.
Zastanawiam się czy lampa Chihiros wrgb II pro 90cm będzie wystarczająca do zbiornika 120x50x50. Czy lepiej 120cm? Interesuje mnie lampa w sumie bez późniejszych już ograniczeń jeśli chciałbym...
|