Eheim ecco 2235 w 250 litrach
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam
Mam filtr eheim ecco 2235 w mojej 250-tce (brutto)i niestety za "chiny ludowe" nie mogę uzyskać klarownej wody. W filtrze mam od dołu same gąbki a na gorze włókninę. Może ktoś doradzi co poprawić ? Rozważałem tez opcje sprzedaży 2235 i zakupu EX1200 tetry, ale trzeba będzie sporo dopłacić, a w końcu wg producenta filtr jest do akwa max 300L. Wiem ze na pewno sprawę uratowałby jakiś filtr wew, ale nie po to ma sie kubła żeby do akwarium pchać jeszcze jakieś urządzenia.
A może powinienem założyć inne wkłady ? Akwarium oczywiście typowo roślinne.
pozdr
Wojciech
-

Wojciech Rosolowski
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Katowice
Jest prosty sposób, aby sprawdzić, czy filtr "daje radę" - test na NO2. Wartość azotynów, powinna być równa zero, jeśli jest więcej, coś jest nie tak.
Zmętnienie może mieć inne pochodzenie - zakwit pierwotniaków, wzburzenie dna z zawartością gliny, środki chemiczne dodawane do wody. Robiłeś coś takiego ostatnio? Czy zmętnienie jest jednolicie mleczne, czy widać pływające cząsteczki? Jeśli widać paprochy, to faktycznie może być problem kiepskiej filtracji mechanicznej.
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Kadazan napisał(a):Jeśli widać paprochy, to faktycznie może być problem kiepskiej filtracji mechanicznej.
Dokładnie w tym jest problem, dlatego zastanawiam sie co zrobic aby polepszyc filtracje - moze jakias ceramike zamiast gąbkowych wkladow ?
-

Wojciech Rosolowski
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam!
Miałem podobny problem! Okazał się natury technicznej: złe umiejscowienie rury zasysającej. Niby po przekątnej akwa, że niby cała masa przesuwa się w kierunku filtracji, ale to nie do końca tak. Wlot do filtra oddzielała od całej toni wody gęsta, duża kępa limnofilii sessiliflory. Jej pierzaste liście robiły chyba za pierwszy prefiltr  , a więc paprochy zostawały w toni wody, w akwa  ...
Jak to mówią - diabeł tkwi w szczegółach !
Pozdr!
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
romanbyd napisał(a):Jak to mówią - diabeł tkwi w szczegółach ! Pozdr!
hmmm to może być tez to, mnie wydaje sie ze wlot do filtra mam za bardzo przy dnie i może go trochę podniosę aby był lepszy przepływ.
Mam tez pytanie co do wkladow - czego używacie do oczyszczania mechanicznego ?
Dzieki
-

Wojciech Rosolowski
●
Jak masz problemy z klarownością to może spróbuj zrobić sobie filtr okrzemkowy. Przepis na forum paletkowym 
-

ArS
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
Filtr okrzemkowy to świetny wynalazek, ale trudno uzyskać potrzebne składniki - zwłaszcza ziemię okrzemkową  Poza tym, chyba by nie mógł chodzić 24h, więc jest to rozwiązanie tymczasowe.
Myślę, że rzeczywiście problemem może być złe ustawienie wlotu i wylotu z filtra. Spróbuj usprawnić przepływ wody w akwarium (przemieszczając wlot i wylot) i zobaczyć jak się to ma do klarowności wody. Ważne też, aby sprawdzić, czy z rury wylotowej wracają paprochy, jeśli tak, to trzeba "zagęścić" wkłady w filtrze. A jeśli nie, to pewnie wystarczy usprawnić obieg wody.
Czy węże od filtra są czyste? Bo może glon przepływowy jest tak gruby, że się odrywa?
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Kadazan napisał(a):Filtr okrzemkowy to świetny wynalazek, ale trudno uzyskać potrzebne składniki - zwłaszcza ziemię okrzemkową
A widziałem ostatnio na pl.rec.akwarium ogłoszenie, że ktoś odstąpi ziemię okrzemkową. Kadazan napisał(a):Poza tym, chyba by nie mógł chodzić 24h, więc jest to rozwiązanie tymczasowe.
Filtr robi swoje, (czytaj daje kryształ wodę) i do szafy 
-

ArS
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
Kadazan napisał(a):Czy węże od filtra są czyste? Bo może glon przepływowy jest tak gruby, że się odrywa?
Hmm trudno powiedziec, czekam wlasnie na zamówioną szczotkę do węży, mam nadzieje że zmiana usytuowania wlotu jak i wylotu poprawi sprawe plus oczyszczenie węży.
Jeszcze jedna sprawa, jak nisko masz umiejscowiony wlot, tzn od dna na jakiej wysokosci (i jakie masz wysokie akwa of coz...)
pozdr
Wojciech
-

Wojciech Rosolowski
●
To może jeszcze ja dopowiem : gdy miałem problem z filtracją paprochów, to oprócz gęstej kępy lim.sessiliflory, wlot miałem właśnie blisko dna. Teraz jest u góry, ok. 12 cm od powierzchni. Na czas podmiany wody zakładam przedłużającą rurkę, by nie zassało powietrza.
Ale jest sprawa może ważniejsza (którą przechodził mój kolega ).
Długi czas nie mógł opanować klarowności mechanicznej - za namową sprzedawców wymienił filtry  , gąbki  ...i nic ! Bez efektu. Veni, vidi, vici  - okazało się, że w akwa robi się mała....pralka !  . Kolega jakoś nie zauważył, nie skojarzył pochylania się długich roślin z brakiem klarowności wody....
Imho, najlepszym wylotem wody z filtra w akwa, jest deszczownica - ale trochę udoskonalona. Polega to na nawierceniu dodatkowych otworów w deszczownicy. Idealnie będzie, jak zrobimy dodatkowe dwa rządki otworów, czyli w obwodzie rury co 120 * kątowych. Właśnie otwory dookólne zapobiegają efektowi pralki! No oczywiście - "diabeł" tkwi w szczegółach  .
-

romanbyd
●
Witam
udało mi sie dzisiaj wyczyścić węże (co to był za syf  ), przesunąć do drugiego rogu wylot i podnieść wlot. Filtr pracuje teraz ze 2x albo nawet 3x lepiej - mam nadzieje ze 1-2 dni i woda sie wyklaruje.
Ostatnie już chyba pytanie - czy zmieniać gąbkowe wkłady na coś innego ? cały filtr mam w gąbce, u góry tylko warstwa waty.
pozdr.
-

Wojciech Rosolowski
●
Najlepiej, jak sam to określisz. Do tego poczekaj, pracuj na obecnym filtrze np.3 mies. Otwórz go i zobacz, jak wygląda pierwsza filtrująca gąbka (nikt nie wie, jakie masz te gąbki...). Jeżeli będzie tylko trochę brudniejsza od następnych, cały przepływ przez filtr będzie ciągle sprawny, to oczywiście w filtrze mogą być tylko gąbki. Ale jeśli pierwsza gąbka będzie bardzo zamulona, wtedy koniecznie zastosuj w jej miejsce luźną ceramikę do prefiltrów, ewent. biobale.
A jak wygląda u Ciebie wylot z filtra, ewentualnie jakiś ruch wody ???
Pozdr!
-

romanbyd
●
romanbyd napisał(a):A jak wygląda u Ciebie wylot z filtra, ewentualnie jakiś ruch wody ??? Pozdr!
hej, ruch wody jest teraz całkiem niezly, widze sens zalozenia deszczownii.
A co do zamulonych wkładow, to moze rzeczywiscie piesza gąbka jest mocno zasyfiała, wiec prawdopodobnie kupie dzis jakis ceramiczny prefiltr.
pozdr
-

Wojciech Rosolowski
●
Witam chciałbym się podłączyć do posta gdyż nie umiem napisać własnego wątku . Prosiłbym o pomoc w znalezieniu instrukcji po polsku do tego filtra : Eheim ecco 2235 gdyż ja posiadam tylko po niemiecku.
Z góry dzięki za pomoc !
-
Dominik96
●
Powiązane tematy
eheim5.jpg
Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit?
Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
wkladka.jpg
Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka?
To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg
Widzieliście - Eheim wypuścił nowy wkład filtracyjny: EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen
EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen – medium filtracyjne, które rewolucjonizuje b...
Cześć. Zwracam się do was o pomoc i radę w następującej sytuacji. Nigdy nie miałem filtra kubełkowego i jakieś 2 lata temu postanowiłem sobie go kupić. Wybór padł na Eheim 2213, w wersji z zaworami i ...
Hej Panowie!
Pytanie taktyczne:
Skąd w/w filtr może brać powietrze? Uszczelka pod głowicą jest nowa. Zawory podwójne? Może zaserwować jakieś inne? Te Eheimowskie nie są "erste klasse" ;)
...
Witam
Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...
Witam.
Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ?
Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ?
W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D
Jest jeden pr...
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...
Mam od lat filtr eheim 2228. To proste niemieckie urządzenie i do tej pory niezawodne. Od pewnego czasu zaczął być bardzo głośny. Wirnik wygląda na idealny, ośka też, żadnych luzów. Próbowałem przesma...
|
|