PETYCJA - WAZNE - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

PETYCJA - WAZNE

Liczba wyświetleń: 2550·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
zabapinkfloyd

01 lis 2007, 12:37 PETYCJA - WAZNE  (#1)  

zabapinkfloyd

farmazone Warszawa

01 lis 2007, 13:59   (#2)  

ludzie placza nad zaglodzonym psem podczas gdy miliony krow, swin, kur codziennie przezywaja katorge a na koniec sa masakrowane w rzezniach, nielegalnych ubojniach albo padaja z wycienczenia, by ludzie mogli zaspokoic swoje lakomstwo.

zacznij zmieniac swiat od siebie.

farmazone
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Warszawa

Jarek_maks

01 lis 2007, 23:14   (#3)  

rozumiem farmazone, że jesteś wegatarianinem, nie jesz jajek, nie pijesz mleka, nie nosisz skórzanych butów?

Zupełnie nie rozumiem Twojego postu. Jaki jest Twój przekaz?

Idąc dalej Twoim tokiem rozumowania można powiedzieć, że nie warto pochylać się nad leżącym człowiekem na ulicy, nie warto być może ratować jego życia, bo przecież w Chinach i Korei Północnej tysiące ludzi ginie każdego roku...

Uważam, że trzeba każdego dnia głośno wyrażać swój sprzeciw przeciw okrucieństwu i złu oraz przeciwstawiać się mu GDZIE JEST TO MOŻLIWE, to stanowi o naszym człowieczeństwie. Ale to zależy od tego jakie posiadamy wartości, a przede wszystkim od naszej odwagi...

Jarek_maks

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
farmazone Warszawa

02 lis 2007, 11:17   (#4)  

tak myslalem ze zbyt lakonicznie sie wypowiedzialem. sory.

tak, jestem wegetarianinem od 12 lat i nienawidze jakiejkolwiek formy pastwienia sie i zabijania zwierzat, ale chodzi mi o cos innego. chodzi mi bardziej o globalne myslenie nad ochrona, a nie o rozczulanie sie nad jednym zwierzakiem. wiem ze jest to o wiele latwiejsze, bo wynika z emocji. Ale malo kto potrafi sie zdecydowac na jakies racjonalne dzialanie, ktore rzeczywiscie mogloby pomoc.

Dlatego czesto mnie smieszy oburzenie ludzi ktorzy widzac tego typu rzeczy wolaja o pomste do nieba, a potem wracaja do domu i jedza na obiad schabowego nie myslac o tym ze jakas swinia musiala zostac zaszlachtowana.

co do tego "umierajacego eksponatu" to mam ambiwalentny stosunek. Z jednej strony jako do artysty bardzo przemawia do mnie to dzielo. Jest pruszajace, przedstawia cierpienie i smierc w niezwykle namacalny sposob. Imie psa Natividad tez nie jest bez znaczenia. Natividad z tego co wiem to Boze Narodzenie. To juz zmusza do wiekszego wysilku umyslowego.

Oczywiscie nikt nie zadal sobie trudu zeby napisac cos wiecej o samym dziele. A na pewno musialobyc cos wiecej skoro koles zostal wybrany do biennale. Jest to typowe. Podobnie bylo z Kozyra i jej Piramida Zwierzat i Dorota Nieznalska i jej Pasja. Ludzie ktorzy najglosniej krzyczeli czesto nawet nie widzieli eksponatow. Jest to dla mnie najciemniejszy ciemnogrod, sredniowiecze i zasciankowosc w najczystszej formie.

Z drugiej strony usmiercenie psa jest juz wyjsciem poza pewna granice i tego nie pochwalam. Dyskusja o tym czy artysta stoi ponad moralnoscia jest dosc stara i chyba niewarta odgrzewania.

farmazone
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Warszawa

zabapinkfloyd

02 lis 2007, 11:54   (#5)  

zabapinkfloyd

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Film - Dwie ważne porady przy przycinaniu roślin

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2628
Hej Film po niemiecku. Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L
YouTube

Phoenix Moss - ważne pytania!

Senka w Sprzątanie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4289
Witam,niestety nigdzie nie znalazłam konkretnej odpowiedzi na pytania które są dla mnie ważne. Na wstępie wklejam zdjęcie, jak obsadziłam mech na korzeniu: http://s6.ifotos.pl/img/1...

Identyfikacja roślin - WAŻNE

dino15124 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 1736
Proszę kolegów o identyfikację tej roslinki :) Ps: Przepraszam za bardzo słabą jakość zdjęcia, fotka robiona telefonem zastępczym. http://zapodaj.net/b3db1f023ea4f.jpg.html

WAŻNE Pomoc w aranżacji

master2322 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1164
Piszę bo nie mogę wytrzymać:( zerknijcie na moje akwaria.(na innych postach). Jak się na nie patrzę to nawet mnie nie zachwycają:( oto specyfikacja Oświetlenie: 2x15W(aqua-glo tył, i polux 840 przód)...

Ważne dla wszystkich

Tadeusz B. w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2199
Witam! Dużo czytałem na forum o sporządzaniu roztworów nawozów, dawkowaniu, itd. Teorii i kombinacji jest tyle ile forumowiczów. Czy więc nie może KTOŚ doświadczony określić, że np. 1 ml K2SO...

Co moze byc tego przyczyna? uwaga dosyc dlugie ale wazne:P

makisz w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 3363
Dzien dobry . Mam na imie Max i jestem srednio poczatkujacym akwarysta:P Na początku chciałbym wszystkich serdecznie przywitać , gdyż po raz pierwszy piszę na tym forum, choć https://roslinyakwariowe...

WAŻNE !!!!!

pgfuck w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1233
Mam problem: Kupiłem Aqua plant B i nie wiem czy nie zaszkodzi mojej kochanej ampularii. czekam na odpowiedź.

dozownik nawaozu EHEIMA (wazne)

pawel winiarski w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 3585
kupilem wlasnie okazyjnie dozownik nawozu eheima, niestety bez instrukcji.Jesli ktos to ma to prosze mi napisac co to jest to cos gumowego z przodu zbiorniczka i jak napelnic ten zbiornik. bardzo dzie...

Statystyki

Ten temat przegląda 1129 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570932
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1129 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.