Krewetki - kiedys byly tylko Amano, a teraz...;)
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam
Chcialem kupic sobie krewetki do baniaka, glownie w celach walki z glonami. Po sprawdzeniu allegro znalazlem mnostwo nowych gatunków, tylko nie amano, (której w sumie nawet tam nie w ofercie)  )
prosze o pomoc w wyborze najlepszego krewetkowego glonojada z ponizszych "modeli"
1. Babaulti
2. Red Cherry
3. White Pearl
4. Amano
Dzieki
-

Wojciech Rosolowski
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Katowice
-

MAck
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
Najlepsze będą Amano.
Pozdrawiam
Marcin Pęczek
-

Marcin Peczek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Łódź
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ale jak nie ma amono polecam babaulti 
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Jeśli walka z glonami to zdecydowanie Amano, nitki nie mają żadnych szans, w następnej kolejności babaulti, są również łatwe w utrzymaniu, rozmiarowo nieco większe od pozostałych a mniejsze od Amano, łatwo się mnożą  Jako trzeci wymianił bym piekny i b popularny gatunek - Red Cherry (fire red), te są typowymi przedstawicielami krewetek karłowatych, najprostsze w utrzymaniu, nie są tak skuteczne w walce z glonami jak Amano.
To tyle - w wielkim skrócie 
Pozdrawiam
Głosiu

-

Głosiu
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Wrocław
Oczywiście Amano.
Następnie babaulti, łatwe w utrzymaniu i często super kolorowe (u mnie tylko one i ślimaczki utrzymują czystość w 45l)
Swoją drogą polecam Ci kupić ślimaczka rogatego (potocznie mówią na niego spike), to taki mały żółto-czarny z rogami na muszli. Usuwa nawet te twarde glony z anubiasów, których nic nie rusza.
-

ronin79
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Siedlce
ten "ślimaczek rogaty" to Clithon diadema, spokrewniony z popularnymi Neritiami, które też bardzo dobrze wcinają glony.
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...
-

Yahilles
●
- Ranga: Znający temat
-
Jeżeli masz możliwość,wpuść wszystkie naraz.Oczywiście,tak jak koledzy wyżej napisali amano są najskuteczniejsze,aczkolwiek po prywatnych obserwacjach stwierdzam,że każdy gatunek krewetki pomaga utrzymać czystość w zbiorniku.
-
Gość
●
Powiązane tematy
Dzień dobry,
witam wszystkich na forum, to mój pierwszy post. W akwarystyce również początkujący.
Generalnie mam taka sprawę z krewetkami Red Cherry. A więc kilka tygodni temu ( podajrze początkiem s...
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
Cześć,
wiecie może co dopadło moją krewetkę? Od wczoraj problem został zauważony - mimo tego, jak martwo wygląda, żyje. Rusza wąsikami i co jakiś czas próbuje zmienić pozycje. Niestety pływać nie pot...
Cześć jeśli mój wątek się gdzieś dubluje to z góry przepraszam. Mam pytanie moja krewetka neocardina red cherry zaciążyła i ma tak dużą ilość jajeczek pod ogonem że mam wrażenie, iż te wypadną. Czy je...
Witam, od trzech miesiecy mam akwarium 20L i od jakiegos czasu krewetki neocaridiny padają srednio dwie/trzy na dzien
NO2 0
NO3 20
KH 6
pH 7,5
Gh 8
cl2 0
Dodam ze krewetki po jakims czasie robia sie...
Cześć,
w moim akwarium prawie na pewno zawitały pasożyty. Póki co u jednej z rybek gupika endlera (samicy) są widoczne objawy - wychudzenie, mimo apetytu, czerwone skrzela i glutowate odchody. Parame...
Witam wszystkich :)
Mam dwa pytania odnośnie krewetek filtrujących (Atyopsis moluccensis), bo w necie znajduję sprzeczne informacje (lub żadne ;). Mianowicie - 1) czy można je trzymać pojedynczo, czy...
Wymyśliłem i nawet zamówiłem sobie krewetki amano ale mam w akwarium skalary.
Zeżrą?
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry.
Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio.
Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...
Witam wszystkich. Postanowiłem zacząć bawić się w hodowlę krewetek i jestemw tym kompletnie zielony.Na start chciałbym jakieś w miarę łatwe w hodowli krewetki tylko właśnie nie wiem jakie.Moje pH wody...
|
|