Witam!
Po raz pierwszy spotykam się (od ok.1,5 tygodnia) z dziwnymi glonami . Są pływające i mnożące się w toni wodnej, koloru ciemno-szarego, czepiające się na potęgę roślin, głównie pierzastych. Tworzą małe zawiesiny w postaci drobnych "frędzelków". Bardzo łatwo spłukują się z roślin, choćby we wiadrze z wodą, tylko trzeba do tego wyciągać rośliny .
Początkowo byłem pewny, że to filtr zrobił mi takiego psikusa, ale nie ! Bardzo pobudza je do mnożenia się nawet delikatny ruch wody - stąd ta "zmyłka"...
Czy to mogą być jakieś cyjanobakterie ? Czy na to paskudztwo antybiotykiem ?....
Dotychczas, w ubiegłą niedzielę, podmieniłem ok.80 % wody. Po 3 dniach....to samo .
Co to za plaga ?????
Akwa mocno roślinne, metodą Diany, ph 7,3 , GH 14, KH 11, NO3 10-15, temp.24*.
Zbiornik ma 2,5 mies. Glony takie wystrzeliły nagle, po raz pierwszy- nigdy takich nie widziałem / Proszę o porady, sugestie....
Jedyne co mi to przypomina to bardzo podobny nalot pojawiający się na dnie i troszkę nad nim po wrzuceniu na nieodmulane dno dwóch tabletek ze spiruliną, ale to raz zniknęło samo a raz zmieniło się w dziwną, napiętą błonkę pod którą był ten "proszek" spirulinowy, potem zjadły to ślimaki i krewetki.
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<< Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...
domanek napisał(a):czy to coś podobnego do tych na zdjęciu ?
Jest mocno prawdopodobne, że tak.
U mnie to tak wygląda, jakby woda niosła dużo "gloniego" pyłu, lepkiego !
Bardzo charakterystyczne jest to, że najmocniej osadza się na krawędziach liści. Najbardziej rzuca się w oczy w pobliżu wylotu filtra. Chociaż wypływ jest delikatny, to jednak jest !
Czy zdjęcie jest z Twojego akwa ? U Ciebie to też jest, czy udało Ci się zlikwidować ?
Tak, to z mojego zbiornika z okresu przed low-techem. Wiecej zdjec z watku dot. identyfikacji glonów.
Zauważyłem też taką prawidłowość, rano te pływające frendzle ( ) były cieńsze, ale woda miała delikatny zielony zakwit. Godzinę po włączeniu świetlówek zakwit znikał, a te tworki się powiększały.
Zastosowałem worek z węglem na wylocie filtra wewnętrznego przez tydzień + zaciemnienie w okresie gdy nie paliły się świetlówki aby wyeliminować wpływ światła dziennego (było to latem). To je trochę osłabiło i później jakoś same znikneły.
Słońca bezpośredniego unikam z zasady. Ziemia nie dochodzi do przedniej szyby, gdyż zastosowałem "cokół" ( murek ) bezpośrednio przy szybach, wykonany z czarnego żwirku bazaltowego, o szerokości ok.2 cm, na wysokość całego podłoża (pisałem już o tym "wynalazku"). Na warstwie ziemi leży żwirek, od 4 cm z przodu, do 6 cm z tyłu.
Jedyne, co mi przyszło do głowy na teraz, to włączyłem filtr UV 8W, w obieg filtra.
UV działa ok.5 dni, a to trochę za mało na wnioski.
mih : dzięki za podpowiedź w kierunku kwasów humusowych . A może ?...
Moje UV filtruje na szczęście wodę kompletnie pozbawioną w/w kwasów hum. , gdyż najpierw podmieniłem ok. 80 % wody, a potem dopiero włączyłem UV.
Jak przez tydzień nie będzie żadnej poprawy, zastosuję "kurację" kwasami humusowymi.
Pozdrawiam!
Podmieniłeś wodę, włączyłeś lampę i po 3 dniach pojawiło się to coś. W ciągu tych trzech dni woda nasyciła się substancjami organicznymi z podłoża i zaczęło coś się wytrącać. Uważam, że nie ma sensu robić "kuracji" kwasami humusowymi w Twoim akwa. Masz w nim ziemię i z niej przedostają się do wody takie substancje. Jak szukałem ziemi do mojego akwa to zauważyłem, że wszystkie ziemie oferowane w sklepach w naszym mieście to mieszanki torfu wysokiego.
Nie ta kolejność ! :
1.pojawiły się glony,
2.po ok 1,5 tygod.podmieniłem ok. 80 % wody,
3.po kolejnych kilku dniach- z powodu ciągle mnożących się glonów- włączyłem UV.
UV działa non-stop 10 dni. Od dziś zaczynam widzieć, że zaczyna się odwrót .
Jeżeli tendencja się utrzyma, mam nadzieję wyjść na prostą.
Przypadkiem (szczęśliwym?!) moja ziemia nie ma torfu w składzie (to ziemia do młodych rozsad). Jeżeli wszystko się ustabilizuje, pomyślę jednak też o stałej obecności związków humusowych. Mih - przekonał mnie artykuł przytoczony przez Ciebie- o dobrodzijstwie zw. humusowych.
Za jakiś czas dam znać, jak się ma akwa.
Pozdr!
Aaa, no właśnie, czyli już wiemy, że ziemia inspektowa się nie sprawdza.
Czeka więc Cię najpewniej restart na "ogrodówce" lub uniwersalnej "doniczkówce".
Hmm... t r a f i ł e ś pewnie w dziesiątkę.... O tym właśnie myślę od 3 tygodni .
Dużo skłania do tego zadania. Ale "dla dobra nauki" pociągnę jeszcze do końca roku z dodawaniem związków humusowych. Może się czegoś nowego nauczymy .
Pozdr!
Witam!
Odświeżę temat po 3 miesiącach.
W tym czasie przeprowadziłem 2 wygrane bitwy z tymi "frędzlowatymi" tworami.
Za każdym razem zwycięstwo dało działo pod tytułem : lampa UV ! A tak wogóle, to IHMO był to bardziej grzyb (!) niż glon.
Szkoda, że nie zdążyłem tego zbadać pod mikroskopem...
Kuracja trwa ok. 2 tyg. - non-stop UV.
Obyło się bez restartu... Najprawdopodobniej szkodliwy organizm pochodził z nietypowej ziemi (od ogrodnika)
i ja miałem kiedyś coś takiego w akwarium, normalnie koszmar, ale na jednym z forum ktoś mi podpowiedział, ze jest to zakwit glonów i zeby to zwalczyc należy zaciemnić na 5 dni zbiornik a po zaciemnieniu podmienić ok. 60% wody i tak tez zrobilem i wszystko po tych zabiegach wróciło do normy
U mnie to zjawisko zostało sprowokowane właśnie zaciemnieniem!!! Po ingerencji Słońca we wrześniu/październiku, pojawiły się nitki i trochę sinic (przy przedniej szybie). No i stąd ten pomysł...
Witam, powoli zabieram się do planowania nowej aranżacji. Moja aktualna ma już prawie rok, z racji tego że była to moja druga aranżacja popełniłem sporo błędów. Baniak jest mały ma 60x30x40, dlatego c...
Witam , dzis w koncu po długim namysle zabrałem sie za akwarium , chce zobaczyc jak to wszystko wyjdzie w tym całym "suchym starcie " Cale akwa obsadzilem henkiem ,dokladnie na to poszly dwa...
Cześć !
Przeglądając forum trafiłem na różnego rodzaju dyskusje na temat Wabi Kusa i wpadłem na pomysł że i ja też spróbuję swoich sił z Wabi Kusa..
Do założenia mini ogródka wykorzystałem podłoże A...
Witam czytałem dzis trochę o LowTech i znalazłem Small Planted Tanks for Pet Shrimp
by Diana Walstad
(February 2010) to link: http://www.atlasbooks.com/marktplc/00388Shrimp.pdf
i teraz tak Diana...
Zdjęcie z telefonu póki co.Microsorium przesunięte na lewą ścianę. Paprotnica sumatrzańska na środek( bąbluje jak szalona), dołożony: rogatek( powoli pnie się w górę na trzecim planie), bacopa (chyba ...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 278 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej