Glony nitkowe po raz enty... - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Glony nitkowe po raz enty...

Liczba wyświetleń: 6767·Odpowiedzi: 16
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
lisekx Piotrków Tryb.

23 paź 2007, 23:40 Glony nitkowe po raz enty...  (#1)  

Akwa 60l działa ok. 2 miesiące
oświetlenie 1*15W - przez 12h (w najbliższym czasie dołożenie drugiej świetlówki 15W)
Filtr wew. 400l/h
Two - 12
Ph - 7
Z nawozów używam tylko Sera florena w ilości 5ml 2 x w tygodniu
Rośliny w akwa:
1.Hygrophila Corymbosa
2.Hygrophila Dyfformis
3.Ludwigia repens
4.Echinodorus Major
5.Echinodorus tropica
6.Echinodorus Bleheri
7.Cabomba caroliniana
8.Cladophora aegagropila
9. Cryptocoryne wendtii

Z glonożerców posiadam trzy otoski, ale jakoś glonów nie ubywa...
W jaki sposób skutecznie ich się pozbyć ? Może chemicznie ?

lisekx
Ranga: Początkujący

Miasto: Piotrków Tryb.

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
dimmus okolice Opola

24 paź 2007, 11:41   (#2)  

z tego co napisales niewiele wynika.Zrob testy a jak nie masz to popytaj w zoologach w okolicy, w niektorych robia wszystkie za 5 pln czasem nawet taniej. Nie na pisales tez jakie masz podloze i ile, swietlowka tez moze byc przyczyna wzrostu glonow(chodzi o widmo), a napisales tylko ile wat ma twoja, poza tym 15W na 60l i nawozenie tez moim zdaniem nie ma wiekszego sensu, CO2 tez by sie przydalo , chociaz z bimbrowni, chyba ze masz duze zarybienie i prowadzisz low tech, ale nawet jak na ten system to za malo swiatla.
Sera florena zawiera duzo zelaza, co ponoc lubia nitki.
Na twoim miejscu dorzucilbym troche swiatla, przestal nawozic przez jakis czas, albo zmniejszyl dawke, czekal i obserwowal.

dimmus
Ranga: Stały bywalec

Miasto: okolice Opola

lisekx Piotrków Tryb.

08 lis 2007, 18:44   (#3)  

dimmus napisał(a):z tego co napisales niewiele wynika.Zrob testy a jak nie masz to popytaj w zoologach w okolicy, w niektorych robia wszystkie za 5 pln czasem nawet taniej. Nie na pisales tez jakie masz podloze i ile, swietlowka tez moze byc przyczyna wzrostu glonow(chodzi o widmo), a napisales tylko ile wat ma twoja, poza tym 15W na 60l i nawozenie tez moim zdaniem nie ma wiekszego sensu, CO2 tez by sie przydalo , chociaz z bimbrowni, chyba ze masz duze zarybienie i prowadzisz low tech, ale nawet jak na ten system to za malo swiatla.
Sera florena zawiera duzo zelaza, co ponoc lubia nitki.
Na twoim miejscu dorzucilbym troche swiatla, przestal nawozic przez jakis czas, albo zmniejszyl dawke, czekal i obserwowal.

Niestety na zrobienie wszystkich testów mnie nie stać, a w zoologu nie robią. Któe wykonać w pierwszej kolejności ?
Jako podłoże mam żwir grubości ok. 2-6 mm (7cm wys.), od półtora tygodnia dołożona druga świetlówka 15W (Agua-Glo + Sun-Glo), skróciłem czas naświetlania do 8h, a mimo tego glonów jest coraz więcej, ze zaczynaja sie robić dywaniki na liściach, w dodatku rośliny zaczynają mi marnieć, tzn. są podziurawione i odpadają, jak w przypadku Ludwigii repens, Hygrophila Corymbosa dostaje na liściach ciemnych plam i też odpadają, Hygrophili Dyfformis gniją liście,a Echinodorus Major wyrastają nowe wąskie i długie liście w kolorze czerwonym...

lisekx

romanbyd Tryszczyn

09 lis 2007, 17:01   (#4)  

Witam!
Jakoś dużo, wydaje mi się, tego nawoziku lejesz :?
A pokombinujmy w drugą stronę... Gdybyś nie dawał nawozu wcale! Zawsze masz NPK i inne od ryb oraz pierwiastki po prostu z wody. W takiej dość ubogiej wodzie to pewnie glony niechętnie będą rosły. A rośliny wyższe ? Te mają na szczęście korzenie :) - a więc mogą sobie pobierać do woli z podłoża, a tam glony niechętnie, oj niechętnie ! :D
Jaki stąd wniosek ?... Bardzo prosty ! :P :D Spróbuj założyć akwa metodą a la' Diana Walstad. Ta metoda łączy w sobie wszystkie zalety, wszystkie konieczne wymogi. Jeżeli tak zrobisz- a polecam nie tylko ja!- wystartuj przez pierwsze 3 tygodnie na jednej świetlówce 15 W. Co do tej drugiej, to zalecam ostrożność względem czasu świecenia! Bardzo polecam zastosowanie taniutkich (ok.10 zł) zegarów/ programatorów- do obu świetlówek. Żeby równomiernie zużywały się obie, stosuje się świecenie naprzemienne. Konkretnie: planujesz świecić np.10 godz., przykładowo 11-21. Na jednym zegarze ustaw czas aktywny 11-18, na drugim zegarze 14-21. Obie świetlówki świecą po 7 godz., a w godz.14-18 świecą obie razem. Masz więc naturalny cykl rosnącego i malejącego oświetlenia roślinności, oraz wielką swobodę dopasowywania tych czasów.
Ale do meritum :) . Jeżeli masz jeszcze czyste, zdrowe rośliny i wolną najbliższą sobotę :) , to polecam restart ! Masz nieduże akwa, to "moment" 8) i zrobisz!
Pozdrawiam! Powodzenia!

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

11 lis 2007, 21:32   (#5)  

Szkoda, że nie dałeś jakiś zdjęć. No i te testy. Przydało by się co najmniej NO3.

Według mojej znajomości tematu nitkowe pojawiają się gdy jest prawie wszystko ok. Tylko, że za dużo. Przy takim oświetleniu rośliny nie są w stanie wchłonać tego co im lejesz.

Moim zdaniem nadmiary mogą być znacznie gorsze niż niedomiary, zwłaszcza przy tak słabym oświetleniu i braku co2.

Więc rada, przestań lać. Ale tak zupełnie, podmieniaj tylko wodę i nie lej nic. Cofnąć raczej się nie cofną, ale mogą po jakimś czasie przestać rosnąć.

Natomiast do nawozów wróć jak zaobserwujesz jakieś objawy niedoborów.

Arek G

romanbyd Tryszczyn

12 lis 2007, 00:51   (#6)  

Arek (G) napisał(a):
Więc rada, przestań lać. Ale tak zupełnie, podmieniaj tylko wodę i nie lej nic. .

Jeżeli lisekx ma kranówę o ph 7, jak pisze, to może mieć dużo Fe !
Jak będzie podmieniać tą wodę..to może ciągle napędzać nitki ! :twisted:
Lepiej byłoby wrzucić do filtra węgiel aktywny i "odchudzić" wodę :) , ewentualnie solidne rośliny pływające/ szybko rosnące.
No i koniec z nawożeniem !

romanbyd

lisekx Piotrków Tryb.

12 lis 2007, 01:00   (#7)  

Arek (G) napisał(a):No i te testy. Przydało by się co najmniej NO3.

Postaram się go szybko zrobić.

Arek (G) napisał(a): Przy takim oświetleniu rośliny nie są w stanie wchłonać tego co im lejesz.

Moim zdaniem nadmiary mogą być znacznie gorsze niż niedomiary, zwłaszcza przy tak słabym oświetleniu i braku co2.

Pisałem już, że oświetlenie zostało zwiększone o kolejną świetlówkę 15W, czyli teraz mam 30W (Aqua Glo + Sun Glo), a niedługim czasie mam zamiar zacząć z bimbrownią, tylko czekam na przesyłkę z nowymi roślinami...

romanbyd napisał(a):
Arek (G) napisał(a):
Więc rada, przestań lać. Ale tak zupełnie, podmieniaj tylko wodę i nie lej nic. .

Jeżeli lisekx ma kranówę o ph 7, jak pisze, to może mieć dużo Fe !
Jak będzie podmieniać tą wodę..to może ciągle napędzać nitki ! :twisted:
Lepiej byłoby wrzucić do filtra węgiel aktywny i "odchudzić wodę :) , ewentualnie solidne rośliny pływające/ szybko rosnące.

Kranówke mam o takich parametrach:
pH - 8,5
TWO - 24
dlatego mieszam 1:1 z demineralizowaną i muszę dodawać ok. 8ml preparatu na 10l wody Sera ph minus dla otrzymania właśnie pH - 7, a ostatnio aby zaprzestać lania tej chemii i to w takiej ilości przeszedłem na lanie wody źródlanej o podobnych parametrach jakiem mam obecnie w akwa, czyli:
pH- 6,5
TWO - 10
TWW -8

lisekx

romanbyd Tryszczyn

12 lis 2007, 01:11   (#8)  

Skoro nowa, dobra woda, to może nowe akwa - czyli restart? Szkoda czasu na walkę z nitkami. Nowa dostawa czystych roślin itd... (dotychczasowe ziele już chyba w słabej kondycji? :? ) Przemyśl to.... :)

romanbyd

lisekx Piotrków Tryb.

12 lis 2007, 01:23   (#9)  

romanbyd napisał(a):Skoro nowa, dobra woda, to może nowe akwa - czyli restart? Szkoda czasu na walkę z nitkami. Nowa dostawa czystych roślin itd... (dotychczasowe ziele już chyba w słabej kondycji? :? ) Przemyśl to.... :)

Akwa trzy miesiące i już restart ? Większość roślin jest jeszcze w dobrej formie, pomimo kożuszka z nitek, dlatego chce jeszcze z nimi "zawalczyć", a nie poddawać się, zrobić restart i za trzy miesiące okaże się, że znów nitki zaatakowały i deja vu...

lisekx

romanbyd Tryszczyn

12 lis 2007, 01:32   (#10)  

...deja vu..???..wrażenie, że to było?...
to byłby replay :lol:
Jeśli tak, to węgiel do filtra, egipskie ciemności :shock: przez kilka dni (4-6?)...
Powodzenia! :)

romanbyd

12 lis 2007, 10:59   (#11)  

Jeste jeszcze jedna możliwość. Zaprzyjaźnić się z tymi glonami. Tak na dobrą sprawę są to całkiem ładne glony. Założe się, że gdyby nie nazywano je glonami to chodziły by na allegro za astronomiczne pieniądze. Bowiem trawnik z takich niteczek biłby na głowę takiego eleocharisa.

Arek

Arek G

lisekx Piotrków Tryb.

12 lis 2007, 20:23   (#12)  

NO3 - 10mg/l
Takie coś mi wyszło testem Sera

lisekx

romanbyd Tryszczyn

13 lis 2007, 00:17   (#13)  

Całkiem w normie. Niektórzy proponują do walki z glonami NO3 powyżej 20, a nawet 30.
Daj znać, jak postępowałeś i co z tego wyszło?
Pozdr!

romanbyd

j666 W-wa [NW]

15 gru 2007, 00:53 PIĘKNE GLONY  (#14)  

Kiedyś był sklep "Przyroda" przy ul. Elbląskiej i tam właściciel w niektórych akwariach trzymał niesamowicie pięknie wyrośnięte glony, aż trudno było uwierzyć.
JaC

-----

Arek (G) napisał(a):Jeste jeszcze jedna możliwość.
Zaprzyjaźnić się z tymi glonami.
Tak na dobrą sprawę są to całkiem ładne glony.
Założe się, że gdyby nie nazywano je glonami to chodziły by na allegro za astronomiczne pieniądze.
Bowiem trawnik z takich niteczek biłby na głowę takiego eleocharisa.

j666
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: W-wa [NW]

lisekx Piotrków Tryb.

15 gru 2007, 17:07   (#15)  

Od tygodnia NO3 jest na poziomie 0 - roślinom to bardziej odpowiada czy glonom ?

lisekx

09 sty 2008, 01:27 Na nitki dobre kosiarki  (#16)  

Chemia moim zdanie to ostatecznosc. Nitki lubia zelazo i jak maja go pod dostatkiem to szyko robi sie ich wiecej. Mialem ten sam problem miesiac temu. Podmiany raz w tygodniu 30% mi pomogly ale to moze byc inna bajka bo mam inna kranowe. Leci n 7 i ph 7 jak to sie ma do zelaza nie wiem ale na pewno wiele go nie ma. Zeby szybko pozbyc sie nitek kupilem 6 kosiarek i nie karmie ich od poczatku ale widze jak wcinaja nitki az milo teraz nie mam ich prawie wcale. Fakt ze wstrzymalem nawozenie Fe razem z micro i macro ale wtedy echidorusy mocno podupadly wiec wroce do nawozenia. Na inne glony najlepsze sa glonojady i Amano. To niewiarygodne co potrafia zrobic w tydzien gdy sie ich nie dokarmia

Gość

09 sty 2008, 17:28   (#17)  

Proponował bym sprubować preparatu "Algo stop depot" ten preparat jest przeznaczony do zwalczania takich glonów

ADAMSWID

Powrót do Glony

Powiązane tematy

IMG20260103102018.jpg

Ciemnozielone glony na małym heńku - co to?

bpjl w Glony · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5406
Cześć, Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu. Parę danych z...
IMG20250917044720.jpg

Glony w połowie szyb

Jacek Pawłowski w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4643
Hej Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
20250503_180914.jpg

Nowe akwarium i glony na liściach.

Aquaglon w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5535
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
IMG_9469.jpeg

Glony nitkowate

hyniks w Glony · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8104
Cześć W zbiorniku rozpanoszyły się glony nitkowate, takie pojedyncze nitki w mniejszych skupiskach. Najprawdopodobniej to efekt mojego bezcelowego nawożenia mikro (które i tak było mniejsze niż zale...
466009645_842234617900880_7975423113078137804_n.jpg

Zielenice i glony zielone nitki na roślinach

densen w Glony · Odpowiedzi: 81 · Wyświetlenia: 36458
Witam Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
IMG_20250302_162035.jpg

Glony i pływające zarodniki 300 L

paka747 w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5093
Cześć, Mam problem z glonami w moim zbiorniku, wszystko opisane poniżej, proszę o radę. Zbiornik: 300 litrów Filtr Aquael Ultramax 2000 z dwoma wkładami ceramiki i dwoma gąbkami plus dodatkowa gąbka...
Zdjęcie WhatsApp 2025-02-20 o 18.08.50_86c6b56a.jpg

Glony na roślinach - co to za rodzaj i jak się ich pozbyć

sgruszkiewicz w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3065
Witam Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć? W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
received_1135995454836512.jpeg

Glony i pierwotniaki

Bzykachu w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4222
Witam! Trzy dni temu założyłem akwarium i po dzisiejszej nocy w zbiorniku pojawiły się niechciani goście. Najprawdopodobniej to pierwotniaki i glon który zaatakował roślinę myriophyllum tuberculatum ...

Restart - glony i sinice

Puszek__823 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1765
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić? Akwarium 40l Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony Filtr...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1700
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Statystyki

Ten temat przegląda 299 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 299 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.