Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Takie oto cuś znalazłem buszując po necie:
Adam Paszczela i podwodny świat jego autorstwa
Jedni zbierają znaczki,inni polują,a on...przenosi krajobraz z lądu pod wodę.Jest w tym najlepszy w Polsce,a 33 na świecie.To miejsce zdobył niedawno w zakończonym w Japonii konkursie The International Aquatic Plants Layout Contest 2006.To takie Oskary akwarystów.Mistrz podwodnych arcydzieł,Adam Paszczela,od dziecka mieszka w Tychach.Na krótko porzucił je dla Katowic,ale szybko wrócił.W tychach żyje się lepiej.To miasto ma pozytywną energię,no i tu wszystko się zaczęło.
Gdy jako siedmiolatek dostałem swoje pierwsze w życiu akwarium,byłem w stanie wiele poświęcić dla nowej rybki czy rośliny-opowiada Adam Paszczela.Długo mnie to fascynowało,ale po 10 latach przegrało z atrakcyjniejszymi dla 17-latka zajęciami.Wróciło sześć-siedem lat temu.Założyłem rodzinę,urodziła się córka i zacząłem więcej czasu spędzać w domu.W ten sposób przeprosiłem się z akwariami,ale na dobre wciągnęły mnie,kiedy trafiłem w internecie na stronę Japończyka,Takashi Amano.To on stworzył aquascaping-sztukę,która polega na przenoszeniu krajobrazu z lądu,pod wodę.
Adam uczył się tego ze zdjęć prac swojego mistrza.Zaczęły się wyjazdy do Japonii i konkursy.Przygotowanie pracy na taki konkurs osobie,która tak jak on zawodowo zajmuje się czymś zupełnie innym i co pochłania jej sporo czasu,zajmuje rok.Najpierw wyobraża sobie co zbuduje.Na przykład stary las.Potrzebne będą kawałki kory,rośliny,kamienie.Rośliny trzeba posadzić,dbać by się przyjęły,przycinać i odżywiać.Akwaryście poza umiejętnością odtwarzania krajobrazu w podwodnej miniaturze potrzebna jest wiedza ogrodnicza i znajomość sztuki fotografowania.
Na konkurs wysyła się slajdy-wyjaśnia Adam.Od tego,jak są zrobione,zależy wynik prezentacji.Bo o akwarystyce trudno mówić.To trzeba widzieć.Te dzieła sztuki cieszą oczy,mogą być wspaniałą ozdobą wnętrza,a przy tym widok misternie odtworzonego na przykład brzegu rzeki,soczystej zieleni tonącej w błękicie wodzie,działa kojąco.Dla akwarysty przyjemnością jest planowanie każdej nowej pracy,poszukiwanie odpowiednich dla niej materiałów i tworzenie samej makiety.Natchnieniem są parki narodowe,lasy,brzegi rzek.Mogą nim być też Paprocany-ulubione miejsce Adama.Jeszcze lepiej czułby się w galerii,w której zamiast obrazów byłyby akwaria.Marzy o takim miejscu w Tychach.
Jestem zarazliwy-żartuje Adam-swoją pasją zarażam innych,więc mam nadzieję,że uda mi się przekonać gospodarzy miasta do stworzenia takiego miejsca.
Anna Stryjewska
Link do oryginału:
http://209.85.135.104/search?q=cache:Ol ... d=10&gl=pl
-
Gość
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przeglądając stronę Creative Aquascape Union natrafiłem na kolejny artykuł,gdzie głównym bohaterem jest Adam Paszczela.
Trzeba przyznać,że Adam jest jedną z niewielu osób,która jest znana po za granicami naszego kraju.Mam nadzieję,że każdy z wielką przyjemnością,czyta teksty o naszych rodzimych aquascaperach
Mnie osobiście bardzo cieszy fakt,że aquascaperzy z pozostałych państw wiedzą,że i w Polsce ta odmiana akwarystyki cieszy się dużą popularnością.Niestety,aby przeczytać cały artykuł i obejrzeć kilka zdjęć prac Adama,trzeba się zarejestrować.Mimo tych niedogodności zdecydowanie polecam!
http://www.cau-aqua.net/index.php?optio ... 2&Itemid=2
-
Gość
●
A ja może trochę się poczepiam. Świeżo po pojawieniu się zbiornika Adama na CAU był on podpisany jak zwykle krajem, szkoda tylko, że było to "Portland". Na szczęście już poprawione nie wiem czy zreflektowali się sami, czy też była jakaś interwencja. Tak czy siak dowodzi to tylko, że w takim Hong Kongu nawet nie wiedzą o istnieniu naszego kraju  Ech Ci artyści  To tyle nudzenia, mam dzisiaj trochę zgryźliwy humor.
Wracając do tematu to fajnie, że Adam Paszczela "wzbogacił" zasoby CAU. Dla mnie jego prace są doskonałe, a jego podejście do natury i pokazywania tejże natury w akwarium na pewno odbiega od standardów i to wysoko w górę oraz w bok w stronę unikalności. Mam nadzieję, że to zrozumiałe  W każdym razie gratuluję chłopakom z CAU, że udało im się "zdobyć" tak wymiatającego aquadesignera jak Adam Paszczela i nie ma w tym żadnej przesady. Tyle.
-
Anonim 1811
●
Hm...
Interwencja była z mojej strony
mjx
<a href="http://www.aquascaping.pl">  </a>
-

mjx
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kraków
-
Milo znalezc takze swoje slady posrod tego tekstu- Adam w Beskidzie Zywieckim (aparat w moich rekach  ) no i ten osobnik w kucki fotografujacy Adamowy zbiornik- to tez ja  dzieki Adas 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
-
Grzegorzu,to teraz nie pozostaje Ci nic innego jak postarać się,abyśmy za jakiś czas o Tobie poczytali na stronach CAU.
P.s Twoją facjatę poznałem od razu  .Można wiedzieć jakim sprzętem fotografowałeś zbiornik ?
Ostatnio edytowano 15 gru 2007, 14:17 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz
-
Gość
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Niestety wydaje mi się że Polska mimo iż mamy sukcesy na arenie międzynarodowej nadal jest mało znana i stąd ten błąd (zapisałem sobie na pamiątkę obrazek z Portland  ). Ludzie na świecie nie są świadomi że mamy kilka naprawde dobrych stron/for gdzie pokazywanych jest szereg znakomitych prac autorstwa Polaków. Adam ostatnio rozbawił mnie stwierdzeniem, że ADA zdziwiła się że ma On własną stronę o dystrybucji ich produktów  . CAU udało się rozwinąć i zdobyć renomę na arenie międzynarodowej...nam niestety nadal jakoś nie wychodzi (tak mi się przynajmniej wydaje) - już chyba nawet Francuzi lepiej sobie radzą. Jakieś 2.5roku temu próbowałem stworzyć coś jak CAU otwierając galerię polskich prac na mojej stronie ale jakoś niewiele z tego wyszło - brak zapału, chęci, czasu. Potem pojawiło się CAU więc m.in. z Piotrem Sutym pomyśleliśmy o odświeżeniu tematu i założeniu polskiego kluby ale....znowu czasu mało, brak chęci i doszłoby do tego posądzenie o plagiat  . Co kilka miesięcy pomysł odżywa ale chyba już mi się nie chce tego robić, powoli idę bardziej w stronę fotografii niż akwarystyki  ...jeżeli ktoś się podejmie to życzę powodzenia  . :
Pozdrawiam, Norbert
-

Norbert Sabat
●
- Miasto: Deep In Underground
-
Sergiuszu, tamto zdjecie pochodzi z sesji konkursowej u Adama. Ja bawilem sie troche w makro manualnym Canonem F1n A.D. 1984  zdjecia konkursowe robilismy Adamowa Mamiya 645 Pro, a takie fotki jak ta Adas robil cyfrowym Nikonem D80 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
mjx i chwała Ci za to.
Norbert Sabat napisał(a):Potem pojawiło się CAU więc m.in. z Piotrem Sutym pomyśleliśmy o odświeżeniu tematu i założeniu polskiego kluby ale...
Żadnego "ale"  Róbcie, róbcie przynajmniej będzie można w jednym miejscu podziwiać Wasze prace!
-
Anonim 1811
●
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia tutoriala z zakładania akwarium 150x50x50cm na produktach ADA.
Aranżację przygotował Adam Paszczela (ADA Polska) w warszawskim salonie PeHa:68.
Zapraszamy do obejrzenia kolejnego tutoriala video prezentującego przygotowanie aranżacji w akwarium o wymiarach 90x45x45cm. Autorem aranżacji jest nasz rodak - Adam Paszczelai.
Materiał został nagra...
Witajcie przyjaciele.
Zapraszam do obejrzenia akwarium do, powstania którego inspiracją była kolejna moja podróż. Tym razem w góry gdzie nad strumykami i małymi ciurkami uganiam się z wedką muchową w...
Witam ponownie 8)
W końcu, po długim czasie, ciężkiej walce z przenoszeniem oraz problemami z filtrem, udało mi się wystartować z czymś nowym.
Tym razem zrobiłem to z rozmachem- akwarium ma wymiary 9...
Witam serdecznie forumowiczów i pasjonatów akwarystyki.
Przedstawiam hardscape nowego Iwagumi
90x30x30 ow 6mm
Zapraszam do komentarzy
Akwarium niestety znalazło już nowego właściciela.
Pozdrawiam ser...
zapraszam do szkiełka mini m
miłego oglądania :wink:
p.s. wszystkie zbiorniczki oczywiście są do kupienia info na PW
ZAPRASZAM I POLECAM :D
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2014/lipiec-2014/adamg-1.jpg
Akwarium Adama Golika imitujące masyw górski. W aranżacji wykorzystano mchy wodne takie jak : Taiwan moss, Will...
Witam,
Po przerwie trzymiesięcznej założyłem coś nowego. Stara amazonia wysuszyła się w tym czasie tak, że musiałem ją skruszyć. Na dno poszło całe opakowanie tabletek jbl ferro i kilka kulek glini...
Start: 19 Grudnia 2015
Podłoże: Ziemia ogrodowa na niej 2 cm bazaltu 1-2mm a na sam wierzch bazalt 0.2-0.8mm
Filtracja: Eheim 2032 Ecco Pro
Podmiany wody: co tydzień około 15%
Parametry: -
...
Witam, chciałbym się pochwalić paroma zdjątkami z mojego zbiornika. Jest to małe paludarium, w którym rośnie kilka roślin różnego pochodzenia. Generalnie staram się nie angażować w rozwój życia w nim,...
|
|