Od dłuższego czasu borykam się z problemem nawożenia, po wielu miesiącach eksperymentowania jestem na tropie moich błędów w tym zakresie, i sądzę że prawdopodobnie popełniałem błąd tj. przenawożenia mikroelementami. Nie to, żebym lał szalone dawki mikro (TMG), lecz mieszając wodę RO z kranem (3:1) wnioskuję, iż w kranie mam za duże steżenie jakiegoś mikroelementu (nie wiem jakiego). Bo zawsze po podmianie wody rosliny stały i nic nie rosło ale i nic nie gniło. Dopiero w piątek lub sobotę zaczeły rośliny rosnąć jak szalone, a tu trzeba było znowu podmieniać wodę. Na początek podejrzewałem że to może brak jakiego składnika makro np. potasu, że dopiero po koniec tygodnia akwarium zwiększa się jego steżenie, ale to była błędna hipoteza. Teraz wszystko przeliczam kalkulatorem (steżenie makro) podaję swoje makro, i badam wszystko ogolnodostępnymi testami poza K i mikroelementami. I mam kolejny dylemat.
Zauważyłem ze przy przenawożeniu mikro, moje rosliny również na gwałt zaczynają wypuszczać boczne korzenie ( jak drut kolczasty). Na forum wszyscy mi mówili, że to na pewno brak makro. Eksperymentalnie zacząłem ograniczać dostęp w akwa do mikro, chciałem zobaczyć jak wtedy rośliny się zachowają, też zaczeły wypuszczac boczne korzenie o wyglądzie drutu kolczastego.
A na ludzki rozum, jeżeli dla rosliny brakuje i mikro, lub ma ich za dużo to dlaczego wtedy też nie ma wypuszczać korzeni bocznych aby się ratować. - Czy ktoś może się ustosunkować do tego zjawiska.
Drugi dylemat:
teraz juz nie mieszam kranowy z RO, bo chcę ograniczyć ilość zmiennych, no i temu ze w kranie prawdopodobnie mam za duże steżenie jakiego mikroelementu. Wiec teraz leję czyste RO i daje sole mineralne 150% dawki Hydro Mineral. Poza tym daje codzienne dawki własnego makro. Problem mam z mikro. Daję teraz 80% zalecanej dawki oryginalnego TMG (boję się nie przenawozić), ale i mam żelazo firmy PG. Chcę to żelazo podawać w dawkach dziennych do akwa. Obawiam się jednego że to zelazo poza Fe posiada i inne mikroelementy. Jak zacznę to lać Fe firmy PG plus TMG to znowu skumulują się mikroelementy w akwa i wszystko stanie . Co byście na moim miejscu zrobili
arti1976 napisał(a):Dopiero w piątek lub sobotę zaczeły rośliny rosnąć jak szalone, a tu trzeba było znowu podmieniać wodę. Na początek podejrzewałem że to może brak jakiego składnika makro np. potasu, że dopiero po koniec tygodnia akwarium zwiększa się jego steżenie, ale to była błędna hipoteza.i
Tak też od razu pomyślałem, że woda podmieniana była zbyt "uboga", ale piszesz, że to błędna hipoteza.
Jaki skład miała woda podmieniana? Ca, Mg, N, P, K. Jaka ilość TMG, na jakie akwa?
2 małe uwagi: PG ferro plus jest nawozem mikroelementowym a nie tylko żelazowym więc albo lejesz PG albo TMG.
Druga - 80% dawki TMG to nie jest duża dawka. Obecnie leje 400%.
Potasu do podmiany dawałem 20mg /l. ( na ilość podmienianej wody)
potem dawki dzienne 1,5 mg/l na całe akwa.
Azotu do podmienianej wody podawałem 10mg/l (na ilość podmienianej wody)
potem dawki dzienne 1 mg/l na całe akwa
Fosfor do podmienianej wody dawalem 0,8 mg/ l (na ilość podmienianej wody)
potem dawki dzienne 0,13 mg/l na całe akwa
Pod koniec tygodnia miałem parametry:
NO3 - 10 mg na całe akwarium
PO4 - 0,5
K - nie mierzyłem ale zakładam na podstawie ilści wlewanego do akwa że go nie brakuje
TMG wcześniej podawałem 100 % przy podmianie wody + dawki codzienne Fe PG 2 ml i jeszcze dawki dzienne TMG 1-2 ml na całe akwa
Jeżeli chodzi o stosunek C : Mg :K
to zakładam ze sole zapewniają mi odpowiednie proporcje, wiec tę przyczynę tez wykluczam
Akwa ma 200 litrow , światlo 0,7 w / litr
bardzo mała obsada - 4 skalary i 5 kosiarek
dosyć gęsta obsada roslin
Z makro wygląda OK.
Czepiłbym się również tego co pisał Krzysiek. Mieszanie TMG z PG Ferro chyba nie jest dobrym pomysłem. Jeśli musisz uzupełniać żelazo to raczej czyste, bez innych micro, a tylko z manganem.
Czy to oryginalne TMG? Miałeś objawy niedoboru żelaza?
Tak moje TMG jest oryginalne, miałem takie dni , że żelaza było 0, więc dodaję je oddzielnie,
Myśle że Fe z firmy Aquaplant byloby może lepsze, bo ono jest chyba bez dodatkowych mikroelementów.
j24 napisał(a):2 małe uwagi: PG ferro plus jest nawozem mikroelementowym a nie tylko żelazowym więc albo lejesz PG albo TMG. Druga - 80% dawki TMG to nie jest duża dawka. Obecnie leje 400%.
Nie zgodzę się Krzyśku z tym zdaniem.
Ferro plus to faktycznie kompleks, ale sypiąc/lejąc samo Fe doprowadzimy do braków manganu i molibdenu (w mniejszym stopniu miedzi, boru i cynku).
Oczywiście odnosi się to do zbiorników z szybkim metabolizmem - no ale raczej w takich polecane jest dodatkowe nawożenie Fe.
Poza tym spotkałem się już parę razy z takim schematem nawożenia (TMG jako baza + Ferro).
gazownik w Nawożenie· Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 38175
Cześć
Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab.
Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...
Asykom15 w Nawożenie· Odpowiedzi: 125 · Wyświetlenia: 51714
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
MariuszH w Nawożenie· Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 9940
Mam na obecną chwilę wątpliwości jak poprawnie nawozić składnikami mikro. O ile np do żelaza, magnezu, miedzi czy manganu mam testy, o tyle np dla niklu, molibdenu, boru czy cynku (a przecież są jeszc...
Kacperkrzyz w Nawożenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 12619
Tak mnie jakoś naszła myśl żeby może kupić takie ustrojstwo http://allegro.pl/miernik-tester-ph-wody-test-kwasomierz-wodny-tp1-i2333834670.html . Zapłacić 50zł i mieć na setki testów jest ekonomicznie...
melvin33 w Nawożenie· Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13617
1. 120x50x50- 300 litrów
2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia
3. Co2 butla z elektrozaworem
4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance
5. Filtr Eheim Professionel 3 12...
Sebosska w Nawożenie· Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16117
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
GP w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1865
Witajcie 😉 Pytanie odnośnie nawozów mikro. Od lat z powodzeniem używam Profito Easy Life. Na akwarium 375 litrów ok. 40 ml/tydzień. Jaką max dawkę stosujecie oraz czy wspomagacie się dodatkowym żelaze...
rekordarek w Nawożenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3111
Używam obecnie wody 50:50 RO+kran, pytanie dotyczy nawożenia mikro, w szczegolnosci początkowego etapu dojrzewania akwarium. Test na Fe w wodzie kranowej wykazuje 0. Do takiej wody powinno się dokłada...
szkot w Nawożenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4034
Dzień dobry
Czy jest w ogólne możliwe aby na starych liściach występowały niedobory mikro na przykład żelaza?
Czy w przypadku niedoboru mikro roślina przestaje raczej rosnąć i niedobory wystąpią jed...
Statystyki
Ten temat przegląda 318 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571012
• Liczba wątków: 48809
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 318 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej