Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Miesiąc temu wystartowałem low-techa. Jak na razie nie udało mi sie doprowadzić parametrów wody do oczekiwanego poziomu. Nie dziwi mnie więc, że jest w nim ciągle sporo miejsca dla glonów.
Na chwilę obecną (30.09.2007) ewidentnie brakuje zarówno azotu, jak i węgla. Czy da się to zmienić bez wprowadzania nawożenia?
Czy ryb jest za mało, czy to tylko nadmierna jest konsumpcja azotu ze strony glonów? A może za duża konkurencja ze strony bakterii w filtrze?
Czy mogę dążyć do uzyskania ph 6,8 stosując dalsze podmiany wodą destylowaną (licząc na wsparcie ze strony korzeni w zejściu poniżej 7,0)? Może nie zwlekając zastosować wkład torfowy w filtrze?
-
macike
●
To chyba małe nieporozumienie. Nie dąży się do kwaśnej wody  w low-techu, nie stosuje się wody RO (może jako domieszkę do bardzo twardej). CO2 jest może niewiele, makro i mikro też nie do przesady. Ale żeby to wszystko zagrało, światło też nie może być wielkie. Wszystko umiarkowanie. Za to zasób pokarmowy gruntu- ogromny! Na ogół chcemy uprawiać prawie wszystkie gatunki roślin. Bardziej to wychodzi w high-techu. W low-techu natomiast nikt , łącznie z wiodącą autorką Dianą Walstad, nie gwarantuje wielkiej palety gatunków roślin. Trzeba samemu, cierpliwie, dobrać takie, które w naszym akwa będą udane, zdrowe. Nic na siłę !
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
Momencik. Może nie wyraziłem się jasno, ale celem nie jest "kwaśna woda" tylko CO2 na poziomie przynajmniej 15 mg/l.
Z równania stosowanego w kalkulatorze CO2 wychodzi, że do osiągnięcia takiego celu potrzeba np. pH 7,0 i KH 5 dH albo pH 6,8 i KH 4 dH.
Skoro mój rurovit ma ph 8,0+ i KH 8 dH, to muszę go zmieszać z czymś, co pozwoli zmienić parametry w stronę pożądanych. Woda destylowana jest łatwo dostępna i IMHO nadaje się do wprowadzania korekt.
Bynajmniej nie jestem zainteresowany sadzeniem każdej rośliny, która wpadnie mi w oko. Prawda, nie mam zielonego pojęcia, czy zestawione ze sobą gatunki roślin wytrzymają na dłuższą metę. Na razie wszystkie rosną.
Cierpliwości, mam nadzieję, mi nie zabraknie. Bardziej boję się, iż z braku wiedzy i doświadczenia nie będę potrafił prawidłowo zinterpretować tego, co zaobserwuję. Pozostaje więc uczyć się na błędach i korzystać z cudzych doświadczeń.
-
macike
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piszesz o ph 6,8 - a to juz kwasna woda (lekko). Mam wrażenie, że na opak rozumujesz KH wody. Przy np. ph 7,4 - im twardsza woda, tym więcej CO2 ! Ja bym nie dolewał RO do Twej wody o KH 8. Nie musisz kurczowo trzymać się param.15ppm CO2. Będzie 10ppm- też będzie ok!
Dlaczego piszesz, że masz za mało N - skoro rośliny "na razie wszystkie rosną", jak podajesz.
Jeżeli Twój główny problem to glony - to są dwa powody:
1.za cienka warstwa żwirku i/lub za grube ziarno i/lub niewłaściwy surowiec. Zapewne to jest powodem rozwoju glonów brązowych, właśnie w dolnych partiach wody. Ja dałem 5-6 cm żwirku i absolutnie nie miałem żadnych brązowych glonów, krasnorostów itp.
2.za dużo światła. Jesteśmy przyzwyczajeni do starych norm...
Przykład: na moim nowym 390 l (zalane początek sierp.'07) zainstalowałem 4x36 W, a więc ok.0,4 W/l - niewiele,prawda? Z tygodnia na tydzień okazywało się, że tego światła jest ...za dużo! "Zielenina" na górnych partiach szyb. Teraz jest 3x36 W.
Poza tym należy pamiętać o delikatnej pracy filtra! Żadna roślina nie "faluje" w toni!
Wydaje mi się, że 1 miesiąc, to trochę za mało dla stabilizacji low-techa (chociaż 1,5 )
Aktualnie narasta mi inny problem : coraz częstsza przycinka, przesadzanie nowych pędów itp..  . Czego i Tobie życzę !
Pozdr!
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
macike napisał(a):Momencik. Może nie wyraziłem się jasno, ale celem nie jest "kwaśna woda" tylko CO2 na poziomie przynajmniej 15 mg/l. Z równania stosowanego w kalkulatorze CO2 wychodzi, że do osiągnięcia takiego celu potrzeba np. pH 7,0 i KH 5 dH albo pH 6,8 i KH 4 dH. Skoro mój rurovit ma ph 8,0+ i KH 8 dH, to muszę go zmieszać z czymś, co pozwoli zmienić parametry w stronę pożądanych. Woda destylowana jest łatwo dostępna i IMHO nadaje się do wprowadzania korekt..
Nieżle to sobie wykombinowałeś  ,myślisz że dolewając wodę destylowaną i obniżając pH do 7 doprowadzisz poziom CO2 do 15? Absolutnie się mylisz, aby osiągnąć poziom CO2 15 musisz... wzbogacić wodę w CO2.
Proponuję np.bimbrownie, na glony też powinno pomóc.
No zerowe azotany proponuję KNO3.
I poczytaj trochę bo chyba masz spore braki teoretyczne.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
No tak, nie zauważyłem że temat się rozwinął tutaj: http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?p=104372#104372
Krzysiek
-

j24
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Zgierz
Powiązane tematy
Cześć,
Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu.
Parę danych z...
Hej
Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
Cześć
W zbiorniku rozpanoszyły się glony nitkowate, takie pojedyncze nitki w mniejszych skupiskach.
Najprawdopodobniej to efekt mojego bezcelowego nawożenia mikro (które i tak było mniejsze niż zale...
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
Cześć,
Mam problem z glonami w moim zbiorniku, wszystko opisane poniżej, proszę o radę.
Zbiornik:
300 litrów
Filtr Aquael Ultramax 2000 z dwoma wkładami ceramiki i dwoma gąbkami plus dodatkowa gąbka...
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
Witam!
Trzy dni temu założyłem akwarium i po dzisiejszej nocy w zbiorniku pojawiły się niechciani goście. Najprawdopodobniej to pierwotniaki i glon który zaatakował roślinę myriophyllum tuberculatum ...
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|