Podłoża Rataja - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Podłoża Rataja

Liczba wyświetleń: 1809·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Małpełusz

21 wrz 2007, 18:16 Podłoża Rataja  (#1)  

Witam mam u siebie w akwarium taką kombinację Stare dno i Aquaclay ground.
Pytanie czy stosując te podłoża chodzi mi głównie o stare dno mogę wsadzać pod rośliny jakieś tabletki nawozowe czy kulki?Podłoże to już podobno zawiera jakieś składniki odżywcze dla roślin ale nie wiem czy na przykład zawiera żelazo.Drugie pytanie czy podłoża rataja mają jakikolwiek wpływ na parametry wody takie jak twardość?

Małpełusz

22 wrz 2007, 09:37   (#2)  

Raczej są to podłoża wzbogacone w związki odżywcze więc dokarmianie roślin tabletkami nie jest potrzebne.Raczej nie mają wpływu na twardość.

blassi

Krzysiek Brzesko

18 lis 2007, 21:53   (#3)  

Witam...
Mam pytanie, ponieważ na dniach będe urządzał akwairum na tych podłożach...czy trzeba je płukać przed wrzuceniem do baniaka ?? Stare Dno raczej napewno nie żeby nie wypłukać składników odżywczych a Aquaclay Ground ??

Pozdrawiam

Krzysiek
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Brzesko

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

ziel-dom-paleczki-uniwersal-800x650-tile.jpg

Nawozy do podłoża - tania alternatywa

msnolan w Nawożenie · Odpowiedzi: 298 · Wyświetlenia: 175921
Skoro w akwarium używamy nawozów rolniczych w postaci soli, to dlaczego nie skorzystać z tego, co wykorzystujemy w domu? Ze względu na duża ilość pytań postanowiłem założyć temat, w którym opiszę p...

Nawóz do podłoża

Norkoc w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3507
Polecacie jakiś nawóz do podłoża dla kryptokoryn i zabienic w rozsądnej cenie?

Pomiar ze słupa czy podłoża?

pjanus w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5088
Cześć, chciałbym podpytać o kwestie pomiaru z podłoża i ze słupa wody. Dotychczasowo pomiaru dokonywałem z podłoża i parametry były w miarę stabilne jak poniżej. Dzisiaj zrobiłem sobie pomiary i porów...

Pomiar fosforu z podłoża

Bernhard Roth w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2986
Cześć Mam pytanie jak prawidłowo wykonać pomiar fosforu z podłoża? Pobrać wodę do testów wpychając strzykawkę w podłoże, jak głęboko, używać igły czy nie ma takiej potrzeby? Prośba o porady....

Obniżenie ph przy pomocy podłoża Podłoże H.E.L.P. Advanced S

pacyfik26 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5901
Witam jak w temacie zakupiłem to podłoże Podłoże H.E.L.P. Advanced Soil ORIGINAL i dodałem go do akwarium ale nie jako główne podłoże nasypałem jakieś 250 ml w jedno miejsce, akwarium 50 litrów( potem...

Podawanie płynnych nawozów do podłoża

rrosi w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3912
Może temat zbyt przekombinowany, ale... W moim 30l jest podłoże soil Tropica, które ma już blisko 5 lat. Akwarium po kilku (chyba 3) restartach. Oczywiście stosowałem różne nawozy do podłoża: Ferka, V...

Pomoc przy wyborze nawozów i podłoża.

MichauD w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1996
Witam, od jakiegoś czasu mam w planach postawienie kolejnego zbiornika z tym że, nie wiem jakiej kombinacji albo pełnego systemu użyć. Pod uwagę biorę takie opcje: Ada Amazonia + linia nawozów Ada Cal...

Nawóz do podłoża czy w płynie?

szymon1973 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1004
Witam :) Mam akwarium z żabienicami, kryptokorynami i mchami. Stosuję CO2 gazowe i carbo w płynie. Co myślicie, żeby nie stosować żadnych nawozów w płynie, tylko dawać pod korzenie jakichś nawóz ? P...

Czy to objaw jałowego podłoża ??

Przemon w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 807
Cześć mam małe pytanko czy gnicie roślin przy podłożu to objaw jałowego podłoża ?? Mam właśnie mały problemik moja didiplis diandra od jakiegoś czasu zaczyna gnić przy podłożu jak na zdjęciach poniże...

Teoretyczne rozważania dot. wzbogacenia podłoża na starcie

uszy w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 1557
Witajcie. Bardzo dawno się nie odzywałem. Po części wynika to wciąż z braku sukcesów z moją przygodą w prowadzeniu akwarium roślinnego, chociaż zebrana przeze mnie wiedza oraz doświadczenia i obser...

Statystyki

Ten temat przegląda 264 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571007
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 264 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.