mocowanie mchów - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

mocowanie mchów

Liczba wyświetleń: 12739·Odpowiedzi: 5
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
kresone Świętochłowice

16 wrz 2007, 15:00 mocowanie mchów  (#1)  

chciałbym się z wami podzielić moim sposobem na wiązanie mchów.
sposób ten jest o wiele prostrzy niż przywiązywanie mchu do np. dużego korzenia i zarazem wygodniejszy bo pozwala na umieszczenie mchu w dowolnym miejscu akwarium. np wśród innych roślin wysokich.

Do przywiązania mchu potrzebne nam będą nożyczki, nitka i plastykowa opaska do mocowania kabli

o np. taka
Obrazek

opaskę najlepiej jest skrócić, zwykle zostawiam około 7 cm, przy czym cięcie robię pod skosem tak aby można było łatwo opaskę potem "posadzić w żwirku"
Obrazek

kiedy mam już przycięty pasek wyjmuję z akwarium mech który ma być przywiązany. ( w tym przypadku będzie to stringi moss)
Obrazek

owijając górną część paska mchem staram się wszystkie końce pędów (młode listki) mieć u góry tak aby przywiązać tylko dolne (często brzydsze części mchu)
Obrazek

teraz owijam mech i pasek nitką dość solidnie, tak aby mech nie zsuwał się z opaski
Obrazek

zostaje jeszcze zrobienie supełka
Obrazek

i odcięcie wystających części nitki
Obrazek

Taki uwiązany mech możemy posadzić w akwarium

a na tym zdjęciu inny mech przywiązany do opaski, to Phenix Moss czyli Fissiden fontanus
Obrazek

A jakie wy macie metody na wiązanie mchów??

kresone
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Świętochłowice

16 wrz 2007, 19:21 Re: mocowanie mchów  (#2)  

kresone napisał(a):A jakie wy macie metody na wiązanie mchów??

witam

wczoraj mialem przyjemnosc odwiedzic krzyska kijanowskiego w jego domu (swego czasu znannego tutaj jako: krzysiek_k1). w swoich akwariach mech mocuje na przyssawkach do scian akwa. dzieki temu wykorzystuje kazda mozliwa powierzchnie. a mech okazale rosnie w kisciach
Jabol-Radek Jablonski - Lodz
GSM: 693748547

jabol
Ranga: Aktywny użytkownik

Piotr Baszucki Nowa Ruda

16 wrz 2007, 21:30   (#3)  

Jedna z tradycyjnych metod (zdjęcia pochodzą ze świetnej witryny: http://www.aquamoss.net/)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

17 wrz 2007, 10:28   (#4)  

Z czego jest ta siateczka?? może głupie pytanie...

molikp

Piotr Baszucki Nowa Ruda

17 wrz 2007, 10:35   (#5)  

Są 2 możliwości - stal nierdzewna (wersja drozsza) lub zwykla stal powlekana. Jest tez wersja z nylonowa siatka, ale ta zbyt łatwo się deformuje.

Na obrazku - hemianthus posadzony na takiej siatce (dla niego nalezy wykorzystac wieksze oczka).
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

17 wrz 2007, 10:37   (#6)  

dziękuję bardzo :)

molikp

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

il_794xN.2369250199_jfe0.jpg

Mocowanie roślin

coolfon1988 w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3358
Czy spotkał się ktoś z takim uchwytem do mocowania roślin na szybie akwarium . Lub jakiś inny podobny majstersztyk. il_794xN.2306356080_1edv.jpg il_794xN.3477874940_b5kr.jpg il_794xN.2369250199_jfe0.j...
23-250722.jpeg

Gatunki najpopularniejszych mchów do akwarium

roslinyakwariowe.pl w Mchy / wątrobowce / epifity · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 5668
23-250722.jpeg Zapraszamy do zapoznania się z mini atlasem mchów opublikowanych na łamach Japońskiego magazynu AquaJournal w tłumaczeniu Piotra Baszuckiego. Czytaj więcej »
YouTube

Mocowanie roślin przy pomocy silikonowych gumek do włosów

pt123 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6764
Wygląda na to że jestem manualnie upośledzony bo przywiązywanie anubiasów lub bucephalandr do lawy lub lignit stanowi dla mnie podobny problem jak haftowanie obrus. Pomyślałem sobie, że zamiast zabawy...
mchy.JPG

Hodowla Emersyjna Mchów Pomoc

Young Shrimp w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 6903
Witam :) Jestem tu nowy. :D Mam pytanie dotyczące hodowli Emersyjnej roślin, a mianowicie mchów. Czy ktoś z was hoduje je w taki sposób ? Na czym polega taka hodowla i jak wygląda?Rozumiem,że ma to na...

Mocowanie belki.

coolfon1988 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2643
Cześć, pasowałoby Mi zmienić mocowanie belki o dł. 90 cm na szkło dł. 100cm. Posiadam takie uchwyty jak na zdjęciu pierwszym a chciałbym coś podobnego jak na 2. Zależy Mi na tym ponieważ orginalne moc...

Pielęgnacja mchów i innych epifitów (roślin cienia)

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2129
rosliny-cienia.jpg Zachęcam do zapoznania się z najnowszym poradnikiem ADA: https://www.adana.co.jp/en/aquajournal/nature-in-the-glass-289d/?fbclid=IwAR2nhJBH5o67no9Bszgt8ogwGsr2f2fj7Xt3ctQ3ZEREsxzL...

Mocowanie mchu do korzenia

młody akwa maniak w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1537
Czy można przymocować mech na klej kropelka do korzenia czy nie bardzo?

Mocowanie roślin do korzenia

makaveli12382 w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1886
Witam. W jaki sposób mocujecie roślinki do korzenia? Przyznaje się, że nigdy tego nie robiłem, zakupiłem roślinki od RA, ludwige red mini zamocowałem na taki mały drucik dostępny własnie w tym sklepie...

Prośba o pomoc przy identyfikacji mchów

ckm w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2210
Witajcie, nie tak dawno, bo trzy miesiące temu kupiłem na znanym portalu aukcyjnym mchy. Miały to być: mini java i weeping. Przesłane gałązki nie pozwalały na szybką identyfikację zaraz po przesłaniu...

Patent do łatwiejszego szczepienia mchów

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3252
mchy.jpg Warto wykorzystać :)

Statystyki

Ten temat przegląda 570 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570953
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 570 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.