Przycinanie tych gatunków roślin? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Przycinanie tych gatunków roślin?

Liczba wyświetleń: 3789·Odpowiedzi: 7
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Małpełusz
1. Alternanthera reineckii
2. Glossostigma elatinoides
3. Heteranthera zosterifolia
4. Hygrophila difformis
5. Rotala sp. 'Green'
6. Rotala sp. 'Nanjenshan'
7. Rotala wallichii
8. Blyxa japonica
9. Eustralis sp.
10. Lysimachia nummularia 'Aurea'
Witam i mam takie pytanie może ktoś z obecnych na tym forum może mi odpowiedzieć na to pytanie.Jak przycinanć ww. gatunki roślin?Przeszukałem forum dokładnie ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie.Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.

Małpełusz

Grzegorz Guzik Kraków

16 wrz 2007, 09:15   (#2)  

Nie wiem jak z blyxa, bo nie probowalem, ale reszte tniesz jak chcesz, czyli po prostu skracasz lodygi na te dlugosc jaka jest potrzebna do uformowania danej kepy. Oczywiscie to co rosnie w podlozu zostawiasz, a to co odciales w miare potrzeby dosadzasz lub odstepujesz komus :wink: glossostigme mozesz strzyc jak trawnik.
Na forum jest obszerny watek pt "Metody przycinania roslin", a na dodatek przyklejony wiec trudno przeoczyc :mrgreen:
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

Witold Sławiński

16 wrz 2007, 11:29   (#3)  

Blyxa japonica - trzeba wyciagnac z podloza razem z korzeniami (blyxa nia ma zbyt rozbudowanego systemu korzeniowego) , nastepnie odlamac dolna czesc, a wierzcholek zasadzic do podloza.

Pozdr.

Witold Sławiński

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Małpełusz

16 wrz 2007, 14:15   (#4)  

Dziękuję za odpowiedź.Czytałem wątek o przycinaniu ale nie wszystkie rośliny z tych co wymieniłem były tam omawiane.

Małpełusz

Grzegorz Guzik Kraków

16 wrz 2007, 23:21   (#5)  

Out of subject: Witku, to Ty zyjesz? Cale wieki Cie nie bylo slychac (no chyba, ze ja jestem gluchy i slepy ciutek) :wink:
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

Jan Poświata

16 wrz 2007, 23:25   (#6)  

No właśnie miałem zadać to samo pytanie :) Nawet wczoraj na zlocie KRMW się w kilka osób ze śląskiego grona zastanawialiśmy, co sie z Tobą dzieje...
P.S. Twój kalkulator nawozów ciągle się przydaje :)

Jan Poświata

Witold Sławiński

17 wrz 2007, 10:16   (#7)  

Zyje jeszcze, ale ledwie, ledwie ... :D
A tak na serio, to mam ponad dwuletnia przerwe w akwarystycznym zyciorysie zwiazana ze zmiana kraju zamieszkania. Obecnie mieszkam w Irlandii.
Trzy miesiace temu nie wytrzymalem i kupilem sobie akwarium 200 litrow i powoli doprowadzam je do stanu akwarium roslinnego.
A tutak mozna zobaczyc jak ono wyglada tydzien po zamontowaniu nowego oswietlenia:
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... 6cbd2b5649
Jeszcze musze tylko rozwiazac kilka problemow zaopatrzeniowych i bede mogl w pelni rozwinac skrzydla.

Pozdr.

Witold Sławiński

Grzegorz Guzik Kraków

17 wrz 2007, 16:45   (#8)  

To dobrze Witku, ze nie wytrzymales :wink: Zycze wytrwalosci akwarystycznej w nowym swiecie. A swoja droga to napisz jak tam wyglda rynek akwarystyczny i popularnosc hobby :?:
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Test roślin z 3 sklepów

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 164
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1930
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
YouTube

Film Temperatura dla ryb i roślin w akwarium.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1579
Hej Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
IMG_20260308_184419879.jpg

Oświetlenie pod pokrywę dla czerwonych roślin

realfish888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2565
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
s.jpeg

Opracowano szkło zwiększające przyrosty roślin

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2720
Amerykański startup UbiQD opracował i przetestował szkło laminowane polimerem zawierającym kropki kwantowe dzięki czemu pasywnie przekształca fotony UV oraz niebieskie w fotony czerwono-pomarańczowe. ...
YouTube

Film - Dwie ważne porady przy przycinaniu roślin

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2650
Hej Film po niemiecku. Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L

Tych konkursów z nami już nie ma...

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1272
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC... szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)

Szukam pokrywy na 300 litrów(120x50cm) dla roślin akwariowyc

Łoś w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3343
Witam Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...

Wysyłka roślin

Lejla w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3215
Chciałbym zacząć sprzedawać rośliny z przycinki tylko pytanie czy zapakowanie ich w woreczki strunowe i odrobiną wody po prostu żeby było wilgotno wystarczy? Czy trzeba np heatpack?

Zestawienie gatunków z Azji- ocena wyboru?!

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3391
Hej Co sądzicie o takim zestawieniu ryb? Brzanka pieciopręga Razbora hengela Garra flavatra (panda) Bocja panda Przylga chińska Plus krewetki i ślimaki Krewetki Amano Krewetki neocaridinia Śl...

Statystyki

Ten temat przegląda 603 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570936
 •  Liczba wątków: 48795
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 603 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.