sposob nawozenia do kontroli
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Mam 60l akwarium(54L),oswietlenie 0,5w/l zamierzam jeszcze dolozyc 8w bo pojawily mi sie okrzemki.
Akwarium ma miesiac,nawoze co2 PGC (1ml na 5l podmieniane wody)
zaczynam podawac kno3 k2so4 kh2po4 fe rozrabialem nawoz w 500ml butelkach wedlug kalkulatora http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem.php
Znam mniej wiecej odpowiednie stezenia jakie powinny byc w akwarium poszczegolnych skladnikow ale nie wiem czy sposob podawania nawozow jest dobry.Opisze go na przykladzie kno3-stezenie powinno wynosic 10-15 mg/l ,wedlug mojego kalkulatora 1ml roztworu podnosi o 2,27mg/l wiec zeby uzyskac np. 12mg/l powinienem podac ok 5,3 ml roztworu. CZY TA ILOSC MOGE PODZIELIC NA DAWKI DZIENNE? Czy nalezy jak najszybciej doprowadzic do stezenia np12 mg/l i je tylko utrzymywac?Sposob dotyczy pozostalych skladnikow.
-
gintur
●
- Ranga: Poznaje temat
No więc tak:
Zmierz No3 w kranówce, w akwarium bez podawania dodatkowego.
Jeśli będzie go np. z 7 mg/l, to podaj tyle, żebyś miał stężenie 10-12mg/l
Następnie zmierz fosfor i zrób to samo. Co do potasu to go nie zmierzysz, więc nie podawaj zbyt dużo, ja bym na razie w ogóle nie podawał. Pg classic chyba ma potas, więc go nie dawaj(k2so4), póki nie będzie widać braków. Co do żelaza to dawałbym tyle żeby mieć z 0,4mg/l. Oczywiście to zmierzysz testem.
I ogólnie na twoim miejscu najpierw zmierzyłbym ilość fosforu, azotu, żelaza, bo w kranówce N i P może już być. trzymaj się na razie wzoru NPK 10-1-20(mg/l), żelazo 0,4 mg/l, ale ja mam potas 15-16mg/l i nie jest źle.
Czyli robisz odpowiednie stężenia na start i potem je utrzymujesz(oczywiście staraj sie podawać nawozy codziennie, co 2 dni).
-
Maciej Kozłowski
●
Mierzylem no3 w akwarium i mam 0,w kranie 2,13 mg/l dopiero po dodaniu roztworu test pokazuje jakies stezenie,podmieniam mieszanką destyl 5l i kran 5 l,,PO4 mam 0,1-0,25 mg/l ,Czyli powinienem od razu podniesc stezenie do odpowiedniego a nie dozowac dawki codzienne?Jesli chodzi o potas to wedlug kalkulatora podaje go takze dozujac kno3 kh2po4 PGC sumuje te stezenia i uzupelniam k2so4 tak zeby bylo ok 15 mg/l-problem w tym,ze nie wiem jakie jest stezenie w PGC
Krotko mowiac podniesc od razu stezenie?
-
gintur
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No właśnie. Ja bym na razie nie dawał siarczanu potasu. Jak zobaczysz braki to dajesz do stężenia 15mg/l, potem jak dodasz to czekasz, jak będą braki. Wtedy dowiesz się jak szybko rośliny go pobierają I znów dajesz do 15mg/l, i już wiesz jak szybko go pobierają to dajesz codziennie, utrzymujesz na tym poziomie.
Piszesz, że masz w kranie już azot, tak więc dawaj go do podmianki, żeby juz odpowiednie stężenie wlewać.
Ja opracowałbym metodę, w której do np. 10l podmienianej wody dodajesz PG, chelat żelaza(jeśli potrzeba, do stężenia 0,4mg/l), następnie azotan wapnia(do 8mg/l) i siarczan potasu (do stężenia 11mg/l).
To będzie bezpieczne, jeśli robisz częste podmianki to nawoziłbym tylko tak, ale jeśli będą niedobory to dodawałbym te składniki bezpośrednio do zbiornika.
-
Maciej Kozłowski
●
W kranowie mam NO3 2,13 mg/l (tak podaja wodociagi) CaCO3 tez jest 287 mg/l a dopuszczalne 60-500 -tak podaja wodociagi mierzone metoda miareczkowa.
Akwarium zalewalem 25l kran i 29 destyl takze te wartosci pewnie sa duzo mniejsze co innego gdybym tylko zalal woda z kranu,fe tez jest w kranie 0,07 mg/l
Jesli dobrze zrozumialem to wg Ciebie powinienem woda do podmianki uzupelniac skladniki do odpowiednich stezen w akwarium ale ja niestety musze roztwor podawac bezposrednio do akwarium zeby najpierw uzyskac optymalne stezenia a dopiero potem zadbac o ich utrzymanie na odpowiednim poziomie.Potas powinienem podawac jak zauwaze braki no z tym moze byc problem bo im wiecej czytam na temat nadmiarow i niedoborow to wychodzi jeden wielki metlik w glowie.Podobno lekki nadmiar potasu nie jest szkodliwy.Jesli chodzi o azotan wapnia to niestety nie posiadam,wiec podaje tylko tyle ile jest go w wodzie z kranu przy podmianie.Wiem ze z wapnem ma cos wspolnego TWO ,u mnie wynosi GH -10-11
Zmierze za chwile stezenia w akwarium,potem podam do akwarium tyle roztworu aby uzupelnic braki,nie bede sie bawil w dawki codzienne ,poczekam do nastepnej soboty i bede obserwowal co sie bedzie dzialo,nastepnie w sobote przed podmiana wody zrobie kolejne testy i ewentualne braki podam do wody podmienianej.
Dzieki za zainteresowanie tematem
-
gintur
●
gintur napisał(a):Wiem ze z wapnem ma coś wspólnego TWO ,u mnie wynosi GH -10-11
Tak, dla tego daj twardości na około 7-12*, bo woda twarda ma w sobie już magnez i wapń, czyli makro. Ryby robią ci azot, Co2 załatwi sprawę węgla, siarki będzie pod dostatkiem jeśli mieszasz kranówkę. Fosforu też powinno być dobrze ze względu na ryby i pokarm. Jedyny niedobór to może być potas, ale podawaj do akwarium tak, że np. podmienisz 50l i wyliczasz kalkulatorem ile musisz dać potasu do tych 50l do stężenia 15mg/l. (jak rozpuścisz 10gram siarczanu potasu w butelce po Kubusiu/330ml/, to powinno być 2,52mg/l w tych 50 litrach po dodaniu 1ml. Czyli musisz dodać około 6ml, ale to sobie dokładnie wylicz.
-
Maciej Kozłowski
●
Powiązane tematy
Zabawię się dzisiaj w Adama Słodowego :wink: Chcę Wam przedstawić projekt wykonanego przeze mnie automatu do nawożenia. Przed wyjazdem na urlop musiałem jakoś rozwiązać problem dokarmiania mojej ziele...
Czołem
wróciłem do akwarystyki po ładnych 15 latach przerwy. Coś tam sobie powoli przypominam, coś odświeżam ale mam prośbę o pomoc w doborze czy to linii nawozowej czy to konkretnego produktu do moje...
Cześć,
Po kilku dziwnych przygodach z glonami i niepewną kranówką postanowiłem kupić filtr RO. W związku z tym mam masę pytań, ale najpierw opis akwarium:
27l - kostka 30cm
Oświetlenie led 5630 12W...
Cześć wszystkim.
Proszę o pomoc w dobraniu właściwych dawek nawozów. Przegapiłem pojawienie się niedoborów i trochę się nakomplikowało w zbiorniku.
Akwarium: 130x60x65cm ok. 400l netto.
Oświetlenie:...
Cześć, tydzień temu pojawił się w moim akwarium problem z żelazem. Testy aktualnie wskazują na ok. 1,25 mg/l, co jest bardzo dziwną sytuacją, bo praktycznie na nawożę żelaza, a już nie w ostatnich 2 t...
Witam, jestem początkującym akwarystom i mam spory problem z brakiem azotu w akwarium. Mimo nawożenia azotem tygodniowo nawet 15mg/l, ten ciągle wynosi równe 0.
Pierwsze swoje akwarium założyłem 8 mi...
Leję do akwarium kranówkę. W kranówce mam NO3 – 20 mg/l ; PO4 – 1,5 mg/l. Oprócz tego podaję 1 ml dziennie nawozu NPK oraz 1 ml K. Zastanawiam się czy przy takich parametrach wody z kranu jest potrzeb...
Witam co oznacza nawożenie solami CSM+B od nawożenia solami mikroelementami ?
Witam .
Pytanie czysto teoretyczne .
Czy macie jakieś określone pory nawożenia NPK na podłożu aktywnym.
Pytam się gdyż wychodzę z domu o 6 rano a światło odpala się o 10 tak więc nawozy podaje przed...
Załóżmy, że obserwuje na roślinie niedobory mikro i makro.
Czy istnieją jakieś reguły, że najpierw powinno uzupełnić się np. Makro a potem dopiero mikro albo odwrotnie?
Czy w przypadku wystąpienia ...
|
|