sposob nawozenia do kontroli - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

sposob nawozenia do kontroli

Liczba wyświetleń: 2291·Odpowiedzi: 5
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

07 wrz 2007, 15:43 sposob nawozenia do kontroli  (#1)  

Mam 60l akwarium(54L),oswietlenie 0,5w/l zamierzam jeszcze dolozyc 8w bo pojawily mi sie okrzemki.
Akwarium ma miesiac,nawoze co2 PGC (1ml na 5l podmieniane wody)
zaczynam podawac kno3 k2so4 kh2po4 fe rozrabialem nawoz w 500ml butelkach wedlug kalkulatora http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem.php
Znam mniej wiecej odpowiednie stezenia jakie powinny byc w akwarium poszczegolnych skladnikow ale nie wiem czy sposob podawania nawozow jest dobry.Opisze go na przykladzie kno3-stezenie powinno wynosic 10-15 mg/l ,wedlug mojego kalkulatora 1ml roztworu podnosi o 2,27mg/l wiec zeby uzyskac np. 12mg/l powinienem podac ok 5,3 ml roztworu. CZY TA ILOSC MOGE PODZIELIC NA DAWKI DZIENNE? Czy nalezy jak najszybciej doprowadzic do stezenia np12 mg/l i je tylko utrzymywac?Sposob dotyczy pozostalych skladnikow.

gintur
Ranga: Poznaje temat

Maciej Kozłowski

07 wrz 2007, 17:12   (#2)  

No więc tak:
Zmierz No3 w kranówce, w akwarium bez podawania dodatkowego.
Jeśli będzie go np. z 7 mg/l, to podaj tyle, żebyś miał stężenie 10-12mg/l
Następnie zmierz fosfor i zrób to samo. Co do potasu to go nie zmierzysz, więc nie podawaj zbyt dużo, ja bym na razie w ogóle nie podawał. Pg classic chyba ma potas, więc go nie dawaj(k2so4), póki nie będzie widać braków. Co do żelaza to dawałbym tyle żeby mieć z 0,4mg/l. Oczywiście to zmierzysz testem.
I ogólnie na twoim miejscu najpierw zmierzyłbym ilość fosforu, azotu, żelaza, bo w kranówce N i P może już być. trzymaj się na razie wzoru NPK 10-1-20(mg/l), żelazo 0,4 mg/l, ale ja mam potas 15-16mg/l i nie jest źle.
Czyli robisz odpowiednie stężenia na start i potem je utrzymujesz(oczywiście staraj sie podawać nawozy codziennie, co 2 dni).

Maciej Kozłowski

07 wrz 2007, 21:20   (#3)  

Mierzylem no3 w akwarium i mam 0,w kranie 2,13 mg/l dopiero po dodaniu roztworu test pokazuje jakies stezenie,podmieniam mieszanką destyl 5l i kran 5 l,,PO4 mam 0,1-0,25 mg/l ,Czyli powinienem od razu podniesc stezenie do odpowiedniego a nie dozowac dawki codzienne?Jesli chodzi o potas to wedlug kalkulatora podaje go takze dozujac kno3 kh2po4 PGC sumuje te stezenia i uzupelniam k2so4 tak zeby bylo ok 15 mg/l-problem w tym,ze nie wiem jakie jest stezenie w PGC
Krotko mowiac podniesc od razu stezenie?

gintur

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Maciej Kozłowski

08 wrz 2007, 08:39   (#4)  

No właśnie. Ja bym na razie nie dawał siarczanu potasu. Jak zobaczysz braki to dajesz do stężenia 15mg/l, potem jak dodasz to czekasz, jak będą braki. Wtedy dowiesz się jak szybko rośliny go pobierają I znów dajesz do 15mg/l, i już wiesz jak szybko go pobierają to dajesz codziennie, utrzymujesz na tym poziomie.
Piszesz, że masz w kranie już azot, tak więc dawaj go do podmianki, żeby juz odpowiednie stężenie wlewać.
Ja opracowałbym metodę, w której do np. 10l podmienianej wody dodajesz PG, chelat żelaza(jeśli potrzeba, do stężenia 0,4mg/l), następnie azotan wapnia(do 8mg/l) i siarczan potasu (do stężenia 11mg/l).
To będzie bezpieczne, jeśli robisz częste podmianki to nawoziłbym tylko tak, ale jeśli będą niedobory to dodawałbym te składniki bezpośrednio do zbiornika.

Maciej Kozłowski

08 wrz 2007, 12:17   (#5)  

W kranowie mam NO3 2,13 mg/l (tak podaja wodociagi) CaCO3 tez jest 287 mg/l a dopuszczalne 60-500 -tak podaja wodociagi mierzone metoda miareczkowa.
Akwarium zalewalem 25l kran i 29 destyl takze te wartosci pewnie sa duzo mniejsze co innego gdybym tylko zalal woda z kranu,fe tez jest w kranie 0,07 mg/l
Jesli dobrze zrozumialem to wg Ciebie powinienem woda do podmianki uzupelniac skladniki do odpowiednich stezen w akwarium ale ja niestety musze roztwor podawac bezposrednio do akwarium zeby najpierw uzyskac optymalne stezenia a dopiero potem zadbac o ich utrzymanie na odpowiednim poziomie.Potas powinienem podawac jak zauwaze braki no z tym moze byc problem bo im wiecej czytam na temat nadmiarow i niedoborow to wychodzi jeden wielki metlik w glowie.Podobno lekki nadmiar potasu nie jest szkodliwy.Jesli chodzi o azotan wapnia to niestety nie posiadam,wiec podaje tylko tyle ile jest go w wodzie z kranu przy podmianie.Wiem ze z wapnem ma cos wspolnego TWO ,u mnie wynosi GH -10-11
Zmierze za chwile stezenia w akwarium,potem podam do akwarium tyle roztworu aby uzupelnic braki,nie bede sie bawil w dawki codzienne ,poczekam do nastepnej soboty i bede obserwowal co sie bedzie dzialo,nastepnie w sobote przed podmiana wody zrobie kolejne testy i ewentualne braki podam do wody podmienianej.
Dzieki za zainteresowanie tematem

gintur

Maciej Kozłowski

10 wrz 2007, 15:31   (#6)  

gintur napisał(a):Wiem ze z wapnem ma coś wspólnego TWO ,u mnie wynosi GH -10-11

Tak, dla tego daj twardości na około 7-12*, bo woda twarda ma w sobie już magnez i wapń, czyli makro. Ryby robią ci azot, Co2 załatwi sprawę węgla, siarki będzie pod dostatkiem jeśli mieszasz kranówkę. Fosforu też powinno być dobrze ze względu na ryby i pokarm. Jedyny niedobór to może być potas, ale podawaj do akwarium tak, że np. podmienisz 50l i wyliczasz kalkulatorem ile musisz dać potasu do tych 50l do stężenia 15mg/l. (jak rozpuścisz 10gram siarczanu potasu w butelce po Kubusiu/330ml/, to powinno być 2,52mg/l w tych 50 litrach po dodaniu 1ml. Czyli musisz dodać około 6ml, ale to sobie dokładnie wylicz.

Maciej Kozłowski

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Tani automat do nawożenia DIY

jkozik w Nawożenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 25319
Zabawię się dzisiaj w Adama Słodowego :wink: Chcę Wam przedstawić projekt wykonanego przeze mnie automatu do nawożenia. Przed wyjazdem na urlop musiałem jakoś rozwiązać problem dokarmiania mojej ziele...
20240515_214127.jpg

Dobór nawożenia

Marcin Szafraniec w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3709
Czołem wróciłem do akwarystyki po ładnych 15 latach przerwy. Coś tam sobie powoli przypominam, coś odświeżam ale mam prośbę o pomoc w doborze czy to linii nawozowej czy to konkretnego produktu do moje...
akwarium.jpg

Jaki mineralizator RO? Dobór nawożenia po mineralizacji.

MrKojiro w Nawożenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 14883
Cześć, Po kilku dziwnych przygodach z glonami i niepewną kranówką postanowiłem kupić filtr RO. W związku z tym mam masę pytań, ale najpierw opis akwarium: 27l - kostka 30cm Oświetlenie led 5630 12W...
20230214_214431a.jpg

Prośba o pomoc w ustaleniu nawożenia

Tycik w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4952
Cześć wszystkim. Proszę o pomoc w dobraniu właściwych dawek nawozów. Przegapiłem pojawienie się niedoborów i trochę się nakomplikowało w zbiorniku. Akwarium: 130x60x65cm ok. 400l netto. Oświetlenie:...
20220102_124500_HDR.jpg

Nadmiar żelaza bez nawożenia

pjanus w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 13107
Cześć, tydzień temu pojawił się w moim akwarium problem z żelazem. Testy aktualnie wskazują na ok. 1,25 mg/l, co jest bardzo dziwną sytuacją, bo praktycznie na nawożę żelaza, a już nie w ostatnich 2 t...
IMG_20211022_191310.jpg

Zerowe NO3 w akwarium mimo nawożenia

Krzysiuzkap w Nawożenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 16798
Witam, jestem początkującym akwarystom i mam spory problem z brakiem azotu w akwarium. Mimo nawożenia azotem tygodniowo nawet 15mg/l, ten ciągle wynosi równe 0. Pierwsze swoje akwarium założyłem 8 mi...

Rezygnacja z nawożenia Makro

TenOdTego w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2858
Leję do akwarium kranówkę. W kranówce mam NO3 – 20 mg/l ; PO4 – 1,5 mg/l. Oprócz tego podaję 1 ml dziennie nawozu NPK oraz 1 ml K. Zastanawiam się czy przy takich parametrach wody z kranu jest potrzeb...

Nawożenia solami

kuubaw w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1757
Witam co oznacza nawożenie solami CSM+B od nawożenia solami mikroelementami ?

Pora nawożenia na podłożu aktywnym.

Sawiol w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3281
Witam . Pytanie czysto teoretyczne . Czy macie jakieś określone pory nawożenia NPK na podłożu aktywnym. Pytam się gdyż wychodzę z domu o 6 rano a światło odpala się o 10 tak więc nawozy podaje przed...

Zasady nawożenia

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2161
Załóżmy, że obserwuje na roślinie niedobory mikro i makro. Czy istnieją jakieś reguły, że najpierw powinno uzupełnić się np. Makro a potem dopiero mikro albo odwrotnie? Czy w przypadku wystąpienia ...

Statystyki

Ten temat przegląda 3612 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3612 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.