Zbrojniki niebieskie - pytanie.
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Czy małe zbrojniki niebieskie nadają się do akwarium roślinnego z delikatnymi roślinami?
-
Paweł G.
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Raczej tak. Jeśli są młode, to nic rośliną się nie stanie, ja mam u siebie prawie dorosłego zbrojnika, i jedyną rzeczą, którą się interesuje w akwarium, jest korzeń. Bardziej niszczenie roślin, tyczy się większych zbrojnikowatych, m.in Glyptoperichthys gibbiceps, oraz Liposarcus multiradiatus , które w akwarium roślinnym, raczej nie powinny się znaleźć. pozdrawiam 
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
Ja mam 5 dolichopterus'ów w 112l (6-8cm), dostałem w spadku i zaczął się problem z roślinami. Zaczynają ssać te, które są lekko zaglonione i rośliny niszczą.
Zauważyłem, że nie wszystkie to robią. W ostateczności pozbędę sie tych największych rozrabiaków.
Może ktoś zna jakiś sposób jak ich tego oduczyć?
-
Casteleman
●
Chyba sie nie da ich tego odduczyć, po prostu małe glonojady jedzą małe kęsy i ciężko jest im uszkodzic roślinke a duże mają duże pyski i przy delikatnych roslinach czasem niechcący uszkodzą co nieco.
-
Norbi85
●
Mały jak najbardziej,ale jeśli masz substrat.np amazonie lub pro sola to długo nie pociągnie doświadczyłem tego,obecnie mam otoski i kosiarki te ryby naprawde robią dobrą robote zbroiniki chowa się dla przyjemności.Boli mnie,że nie mogę mnieć zbrojnika niebieskiego ale otosek zawisa na didiplisie i go czyści zbrojnik by go połamał.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Młode a co za tym idzie w parze małe osobniki zbrojnika niebieskiego mogą jak najbardziej stanowić obsadę akwarium roślinnego.
Młode zbrojniki z zmiłowaniem czyszczą wszystko co napotkają na swej drodze i w swym 'dziecięcym" okresie są bardzo przydatne w usuwaniu glonów.
Schody zaczynają się gdy młody osobnik dorasta i staje się większy.
Po pierwsze zainteresowanie glonami dziwnie spada, po drugie dorosły okaz przez swą masę może niszczyć delikatne gatunki roślin. Dorosły zbrojnik spłoszony przy dnie może np. dość dobrze przemeblować rośliny trawnikowe.
Oprócz popularnych zbrojników niebieskich w sklepach dostępnych jest wiele innych gatunków należących do tej samej rodziny. Jednak tak jak w przypadku zbrojnika niebieskiego można liczyć na jego pomoc w walce z glonami w młodym wieku tak u reszty jest to błędem, ponieważ większość z nich to gatunki typowo mięsożerne.
-

aquamateo
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tak a propos tematu - warto dla takiego zbrojnika zainstalować jakiś kawałek drewna w zbiorniku. Celuloza zawarta w drewnie potrzebna jest glonojadom ogólnie mówiąc do prawidłowego trawienia. Dla niektórych gatunków zbrojników np. panaque celuloza jest jednym z głównych źródeł pokarmu, trawią ją dzięki symbiotycznym bakteriom osiadłym w jelitach. To powinno częściowo przynajmniej odciągnąć ich uwagę od roślinek 
-

Tymianek
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kraków
Wszystko sie zgadza, większe zbrojniki to kłopot, to fakt przemeblowują żwirek i rośliny, aczkolwiek je lubie
Musze to przemysleć, w ostatczności ograniczę ilość lub z bólem na sercu je wymienie.
Sróbuję na razie z tym drewnem.
-
Casteleman
●
Moja mama do swojego zbiornika 60l kupiła dwa... oczywiście bo to "glonojady, będą czyścić szyby"...
Mija rok a one mają spokojnie ponad 15cm... Tylko się męczą ;/
Jeśli mamy akwa roślinne to należy się liczyć z tym że będziemy mieć niezły bałagan bo jeśli np taka "rybcia" się wystraszy taranuje wszystko co napotka na swojej drodze, czasem jak sobie zaczyna ssać korzonek to go przesuwa po calym akwa.
Generalnie nie polecam do roślinniaka, najlepiej odwiedzić stronę dedykowaną zbrojnikom. Jest jedna nawet fajna, wystarczy ze wpiszesz w google.
-
DevaDestroy
●
- Ranga: Początkujący
W moim 200l kompletnie zarośniętym, mam jednego zbrojnika niebieskiego - samica. Ma około 8-9 cm i nie zauważyłem, żeby niszczyła rośliny, kopała w podłożu itp. Bardzo spokojna ryba.
-
DavyJones
●
Powiązane tematy
Cześć,
Od tygodnia w akwarium trwa spór o teren przy grocie do składania ikry dla zbrojników. Zmienił się dominujący samiec. Wczoraj zauważyłem zmiany na skórze zbrojników w okolicach pyska, płetwy b...
Cześć!
Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci)
...
Witam. Spotkałem się z opinią, że zbrojniki zdychają gdy są w akwarium z substratem na podłożu, zatem nie można ich trzymać w takim akwarium. Czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem?...
Cześć!
Akwarium 75L 61x36x44,8cm, w środku korzeń, kilka roślin, sporo piachu, kilka kryjówek z kamieni/pod korzeniem (zainteresowanych odsyłam tutaj:
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/technik...
Planuję (póki co bardzo wstępnie) taką obsadę w 128 litrach:
- gupik 6x (męskie, żeby nie mieć problemu z narybkiem)
- otosek przyujściowy 6x
- neon inessa 10x
- danio różowe 8x
I tak,
danio jakby ni...
Cześć.
Mam pytanie trochę przekorne, skierowane do praktyków. Traktuję krewetki jako część ekipy sprzątającej w akwarium - nie mam, żadnych innych wymagań co do nich. Do tej pory wpuszczałem Amano - ...
Witajcie
Mam w akwarium 7 tetr cesarskich (4 samce, 3 samice) i planuję zakup gupików. Na co dzień widzę jak samce tetr strasznie się ganiają (wygląda to dość agresywnie).
Czy Waszym zdaniem tetry bę...
Witam
Miałem oczywiście z nowymi rybkami ospę - niestety nie nie było opcji kwarantanny (kwarantanna 150 ryb to musiałbym mieć drugie prawie równie duże akwa) ale do rzeczy.
Początkowo leczyłem temp...
Witam.
Na początek przeproszę że w dziale ryby, ale nie ma działu.. ślimaki ;)
Mam pytanie na temat krzyżowania się tych ślimaków. Czy np. yellow krzyżuje się z orange? Czy jak są takie i takie w akwa...
Ma ktoś glonojada syjamskiego
|
|