Uszkodzenie Sylvani GroLux - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Uszkodzenie Sylvani GroLux

Liczba wyświetleń: 979·Odpowiedzi: 1
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Wygląd listy:

21 sie 2007, 15:38 Uszkodzenie Sylvani GroLux  (#1)  

Witam, kupilem ostatnio 2 świetlowki Sylvania - 1.DaylightStar 2.GroLux. Mam akwarium o wymiarach 150x50x50, obudowa AquaEl z czarnego plastiku - chyba kazdy wie o co sie rozchodzi - w ktorej bylo miejsce tylko na 2 swietlowki - mam w nich 2xPhilips TLD 36W/950 + dorobione przezemnie 2 miejsca na Sylvanie o ktorych napisalem wyzej. Tak wiec moj problem polega na tym ze elektryka w lampie jest zrobiona dobrze, dlawiki i startery dobrane pod sylvanie itd. Wlozylem obie swietlowki w piatek w obudowe, przezylem renesans jesli chodzi o doswietlanie akwarium, Daylightstar rewelacyjnie podbija zielen roslin a GroLux dokonal przemiany ryb - niesamowicie wygladaja poniewaz fiolet(roż jesli ktos woli) jaki daje ta swietlowka jest przytlumiony trzema pozostalymi a z ryb wydobylem wszytski kolory. Pocieszylem sie widokiem 2 dni i GroLux prawie zgasl :( poprosilem kumpla ktory zna sie na elektryce zeby sprawidzil jeszcze raz czy dlawik albo cos innego nie szwankuje,robilismy rotacje swietlowek i bez znaczenia gdzie ona by sie znalazla swiecila tak samo zle a reszta dzialal prawidlowo. On z kolei stwierdzil ze nie wie jak ten GroLux powinien normalnie swiecic ale podpowiedzial mi ze na 60 % moze byc uszkodzona swietlowka, wygladalo na to ze swiatlo daja same zarniki a nie gaz w rurze oraz bylo widac takie" falowanie" wewnatrz. Teraz moje pytania:

Czy ktos kto ma GroLuxy moglby mi powiedziec cos na ten temat??
Czy trzeba sie z nimi jakos specjalnie obchodzic(czas oswiatlania, jakies przerwy)
Czy jesli mam uszkodzone zarniki to podlega to reklamacji?
W ogole poprosze o wypowiedzi zwiazane z tematem.

Jesli pisalem chaotycznie to z gory przepraszam :]
pozdrawiam, osmadi

osmadi

21 sie 2007, 18:53 Re: Uszkodzenie Sylvani GroLux  (#2)  

swietlowka to swietlowka. jesli sparwdzales ze bez wzgledu gdzie ja wsadzisz - nie swieci
a inne swieca - idz z reklamacja
Jabol-Radek Jablonski - Lodz
GSM: 693748547

jabol
Ranga: Aktywny użytkownik

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Sylvana grolux kontra day light

mieciu12 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2429
Witam bardzo serdecznie !!! Mam rozkminę bo chce dorzucić dodatkowe oświetlenie t5 24 8000k specjalnie pod rośliny (zależy mi na barwie białej nie czerwonej). I która z tytułowych firm będzie najleps...

Ile lumenów ma Grolux?

Albinn88 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1242
Witam! Moje pytanie będzie krótkie...Ile lumenów ma świetlówka Sylvania Grolux T5 8W? Z tego co wyczytałem to na żadnym sklepie nie ma podanej wartości strumienia świetlnego...ale może ktoś wie... :D...

Czy świetlówki silvania grolux i aquastar są dobre ?

Mar00 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 8205
Witam. Posiadam akwarium 112l.Jest oświetlane przez dwie świetlówki t8 18W. Rośliny rosną bardzo słabo i do tego są porośnięte glonami.Chciałbym zmienić te świetlówki na silvanie grolux i aquastar.Czy...

Jaka konfiguracja sylvani

radzik212 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 671
Witam. Mam trzy świetlówki sylvani 24 w T5 są to Aquastar, Luxlilne Plus, Grolux. Moja pytanie do znawców tematu brzmi :) Które najlepiej połączyć ze sobą do akwarium roślinnego w parę. Ta trzecia ma ...

Swietlowki- GROLUX czy AQUASTAR

rmj6 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2399
Witam Moje akwarium to 200l oświetlenie obecnie 2x45W SYLVANIA GROLUX 8500K oraz 2X45W SYLVANIA AQUASTAR 10000K. Co myślicie o zmianie na 4x45W SYLVANIA GROLUX 8500K czy to będzie odpowiednie zest...

Grolux t5 44 cm czy to możliwe??

sebascgd w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 818
Jeśli temat nie związany z działem to prosze o przeniesienie.Mieszkam obecnie w Norwegi i chciałem zmienić w swoim akwarium świetlówki.Akwarium mam 60 litrowe.Z polski przywiozłem sobie zestaw do doda...

sylvania grolux czy aquastar, która bardziej roślinna

Usunięto użytkownika 15150 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 10998
Widzę często macie taki zestaw grolux+aquastar która z nich jest bardziej roślinna, bo dziś kupiłem akurat mieli tylko zwykłe sylvanie 860 i na przyszłość gdy będe robił drugą belke dokupił bym być ...

Świetlówka Grolux

khermor w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 722
Czy ktoś, spotkał się ze zjawiskiem, by po wyłączeniu oświetlenia po kilku godzinach, świetlówki grolux żarzyły się na końcach dając małą poświatę w nocy. Pomimo wyłączonego zasilania (nawet wyciągnię...

Statystyki

Ten temat przegląda 471 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36917

•  Najnowszy użytkownik: marcel_mizia

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 471 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.