Tropica Plant Nutrition liquid - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Tropica Plant Nutrition liquid

Liczba wyświetleń: 2067·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Małpełusz

20 sie 2007, 21:40 Tropica Plant Nutrition liquid  (#1)  

Mam takie pytanie czy może ktoś z was stosuję ten nawóz?Jeśli tak to jak go dawkuję czy tylko do podmian czy codziennie?Jeśli codziennie to ile go wlewa?

Małpełusz

Tomasz Kurek Konstancin - Jeziorna

22 sie 2007, 10:57   (#2)  

Wtopka

Generalnie temat nawożenia dziennego/tygodniowego został już wyczerpany.
Z TMG podobnie jak z innymi nawozami masz dowolność. Albo codziennie albo tygodniowo. Wszystko zalezy od Ciebie, Twoich chęci i kilku innych myśle ze mniej istotnych rzeczy. Ustalasz dawkę całkowita, dozujesz jej polowe na zbiornik a reszte dzielisz przez liczbe dni pozostałych do nastepnej podmiany. To oczywiscie przykład.
Poszukaj na forum a byc moze przy okazji znajdziesz inne interesujace Cię informacje.
Pozdrawiam
Tomasz Kurek

Tomasz Kurek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Konstancin - Jeziorna

Małpełusz

22 sie 2007, 14:53   (#3)  

Dzięki za odpowiedź.Będę musiał po eksperymentować troszkę bo z nawozami tropici nie miałem nigdy do czynienia a z dawkowaniem dziennym serii Planta gainer nie miałem jakiś specjalnych trudności.Na razie muszę i tak jeszcze sie wstrzymać z ostrym laniem nawozu bo akwarium po restarcie chodzi dopiero tydzień i jest obsadzone roślinami zaledwie w 30%.I tutaj mam jeszcze jedno pytanie czy jeśli przez najbliższy miesiąc akwarium będzie obsadzane roślinami ale pływać będą w nim zaledwie 4 ryby 3xotoski i 1 pielęgnica kakadu to czy nie będę musiał podawać makroelementów chociaż w niewielkich ilościach do momentu wpuszczenia większej obsady?Akwarium to 200l , oświetlane 4x30w , co2 z butli ,Filtracja 2 kubełki eheim 2213.Aha i jeszcze czy to 5ml/50l z instrukcji nawozu to jest liczone tylko dla wody podmienianej czy dla całego akwarium pytam sie bo nie chce jakby co przenawozić jak zacznę stosować pełną dawkę?

Małpełusz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tomasz Kurek Konstancin - Jeziorna

22 sie 2007, 22:59   (#4)  

Wtopka

Zasadniczo w świerzym zbiorniku nie zaleca się dodawania N i P. Dodaje się dopiero kiedy zbiornik jest stabilny i kiedy zachodzi taka konieczność. Potas jak najbardziej należy dodawać bez względu na wiek :). Dakwa 5/50 odnosi się do całego akwarium. Robi się to zazwyczaj przy podmianie i o niej nalezy pamiętać aby była systematycznia i cotygodniowa w ilosci nie przekraczającej 50% netto wody w akwarium.
Pozdrawiam
Tomasz Kurek

Tomasz Kurek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Konstancin - Jeziorna

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

nawozenie-yokuchi-gen.jpg

Nawożenie metodą GEN - Growthive Excellent Nutrition

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 67 · Wyświetlenia: 32656
nawozenie-yokuchi-gen.jpg Zapraszam do zapoznania się z artykułem i dyskusji na temat zaproponowanej metody nawożenia: https://roslinyakwariowe.pl/artykuly/nawozenie/5340-nawozenie-gen-growthive-exc...
20211207_191012.jpg

Qualdrop micro plant & fe Hybrid ustawienie odpowiednie dawk

muniek23b w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8108
Witam, prosiłbym o pomoc, bo w opisie nie mogę znaleźć, jakie są prawidłowe dawki tych dwóch nawozów aby utrzymać stosunek 10:1? Na przykładzie akwarium 100l

Tropica Carbon Nutrition

Zbigniew w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 459
Witam, Czy ktoś wie jaki ma skład nowy preparat Tropica Carbon Nutrition? Czy to jak zwykle aldehyd glutarowy czy coś ciekawszego? Stosuję to w nano akwarium, gdzie nie mogę stosować CO2 z butli....

Tropica

DmRO w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2175
Co sądzicie o nawozach tropica premium nutrition? (Tych żółtych):D

Qualdrop Micro Plant

waldimaszewski w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2464
Cześć. Czy w nawozie Qualdrop Micro Plant jest Fe czy trzeba osobno podawać? Czytam opis i nigdzie nie widzę w składzie żelaza.

Nawożenie nawozem Tropica zielony

korben28 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3374
Witam, pytanie może dziwne, czy można nawozić zieloną tropicą w dawkach dziennych ? Niby w instrukcji jest napisane raz w tygodniu, czy zrobi to różnice? Mam automatyczny dozownik, który nie ma możliw...

AZOO PLANT Hormony roślinne

mykkk w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6619
Witam!!! Czy ktoś już miał przyjemność przetestować te hormony?? jaka jest różnica między AUXINS-GIBBERELLINS-ZEATIN ??? Pozdrawiam

Aplikacja Tropica 90 dni i nawożenie

marcinox w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2462
Zainstalowałem aplikację Tropici do prowadzenia akwarium przez pierwsze 90 dni i zauważyłem ciekawą rzecz. Wcześniej zalecali start z nawożeniem dopiero od 21 dnia. W nowej wersji-już od dnia 3 (jeśl...

Pytanie o tabletki Neo Tabs Plant

prot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2129
Jest to seria nawozowa mikro i makro. Czy ktoś stosował i jaką ma opinię https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tabs-plant-tabletki-nawozowe-p-33872.html Różnego rodzaju tabletki z ciekawą formułą która n...

YOKUCHI Ishiko Plant Mineral

Glonowaty w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2028
Ostatnio w pewnym sklepie został mi ten produkt polecony przez sprzedawcę. Myślę kupie sprawdzę zobaczymy. Dzisiaj czytam etykietę że zaleca się używanie go z Gen BG (chyba micro od producenta). Jakoś...

Statystyki

Ten temat przegląda 835 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36921

•  Najnowszy użytkownik: jarek_miksiewicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 835 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.