Witam mam parę pytań do doświadczonych akwarystów.Planuję zrestartować swoje akwarium 200l.Akwarium po restarcie ma być oczywiście pięknym i zdrowym holendrem.
Pierwsze pytanie OŚWIETLENIE;
W poprzedniej aranżacji używałem 4 świetlówek 30w Hagena w zestawieniu Power-glo , Aqua-glo , Flora-glo , Sun-glo rośliny rosły w miarę dobrze ale nie wiem czy taka konfiguracja jest najbardziej optymalna dla ich wzrostu.Poczytałem dość sporo na temat świetlówek na tym jak i innych forach i doszedłem do wniosku że najlepiej będzie założyć dwie świetlówki philips aquarelle i dwie philips tld965.Ale tu pojawia sie problem otóż objechałem wszystkie markety budowlane w okolicy Leroy , Ciastorama , praktiker oraz mase sklepów ogrodniczych , akwarystycznych i elektrycznych i nigdzie takich świetlówek nie ma.I tu mam pytanie czy ktoś może wie gdzie w Warszawie na pewno od ręki dostanę philips aquarell 30wt8 i philipsa tld965 ewentualnie philipsa 865 30wt8 tylko dodam od razu że nie interesują mnie odpowiedzi że ktoś kiedyś kupił w jakimś markecie bo teraz napewno w żadnym ich nie ma.(PRZEPRASZAM MÓJ BŁĄD ŚWIETLÓWKI TE PRODUKUJĘ TERAZ FERPLAST ALE NIE WIEM DO KOŃCA CZY JEST TO DOKŁADNIE TO SAMO CO OFERUJĘ NA SWOJEJ STRONIE SKLEP AQVA-LIGHT I CZY TO WŁAŚNIE TE ŚWIETLÓWKI POLECA WIĘKSZOŚĆ AKWARYSTÓW Z TEGO FORUM ALE SĄDZE ŻE CHYBA TO TO SAMO TYLKO CENA WZROSŁA I Z DOSTĘPNOŚCIĄ DUŻO GORZEJ.TO W TAKIM RAZIE MOŻE JAKIŚ UŻYTKOWNIK ODPOWIE MI W JAKIM SKLEPIE W WARSZAWIE DOSTANE TE FERPLASTY_PHILIPSY I CZY RZECZYWIŚCIE TO TO SAMO CO STARE AQUARELLE)
A może ktoś doradzi mi jaki zestaw 4 świetlówek będzie najlepszy do akwarium holenderskiego z butlą itd tylko proszę mi nie odpisywać że było już tyle razy na forum bo wertowałem je bardzo długo i jednoznacznej odpowiedzi nigdzie nie ma.
Aha jeszcze jedno czy jak z braku laku zdecyduję się na świetlówki Hegena to jaka konfiguracja będzie najlepsza do holenderskiego akwarium bo jak na razie skłaniałbym sie do 2xAqua-glo i 2xFlora-glo czy może ktoś wie coś więcej na ten temat.
Pytanie drugie ;
Podłoże
Czy może jakiś forumowicz zastosował u siebie podłoże Rataja chodzi mi o Aquaclay stare dno i aquaclay ground.I czy sensownym rozwiązaniem będzie posypanie na dno aquaclay"stare dno" na warstwe środkową Aquaclay Ground a na warstwe wierzchnią zwykłego żwirku kwarcowego o granulacji 4-5mm.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i proszę o wyrozumiałość.