Biogrunt a Bactozym przy starcie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Biogrunt a Bactozym przy starcie

Liczba wyświetleń: 2065·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
mucha Częstochowa
Prosze o informację czy przy zastosowaniu biogruntu Aquabotanique jest wskazane zaszczepienie tego podłoża np. Bactozym'em? Ewentualnie ile kapsułek dla powierzchni dna 150x50. Dziekuje za pomoc.

mucha
Ranga: Początkujący

Miasto: Częstochowa

04 sie 2007, 19:47   (#2)  

biogruntu szczepić bakteriami nie musisz.
Wlej bakterie do filtra

grisza76
Ranga: Poznaje temat

kresone Świętochłowice

04 sie 2007, 23:01   (#3)  

grisza76 napisał(a):biogruntu szczepić bakteriami nie musisz.
Wlej bakterie do filtra

no nie musisz, chociaż by dlatego że te preparaty na taką powieżchnię dna nie są tanie

Ale czy biogrunt zawiera szczepy bakteri :?: z tego co mi wiadomo to jest doskonałym ich siedliskiem.

Może producent powie nam coś więcej na ten temat.

kresone
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Świętochłowice

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

05 sie 2007, 00:32   (#4)  

Na stronie AQUABOTANIQUE w FAQ można wyczytać, że Biogruntu nie nalezy płukać przed wsypaniem do akwarium, bo bakterie dna podczas płukania ulegną likwidacji, a to by znaczyło, że są tam jakieś szczepy.
Zastosowałem Biogrunt w moim akwarium, na starcie zaszczepiłem filtr bakteriami i na razie jest OK, tzn: rośliny rosną dość szybko i nie mam glonów.
Zobaczymy co czas przyniesie :D .

Gość

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_20250628_175146_edit_24347285525451.jpg

Jak obniżyć wysokie PH przy niskim KH?

Pszenica w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 12325
Cześć wszystkim, zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody. Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą: PH 7,5 KH 4 GH 6-7 No2 0 Woda w kranie: PH 8,5 KH 3 GH...
received_4650180868380943.jpeg

Stężenie PO4 w podmienianej wodzie przy podłożu aktywnym

_Kreweta_ w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4492
Witam. Chciałabym dowiedzieć się, czy dobrze nawożę akwarium fosforem. Mam podłoże aktywne (Platinum soil), które pochłania fosforany, więc ich ilość w słupie wody zazwyczaj wynosi 0-0,25 mg/l. W akw...
YouTube

Nawożenie przy podłożu Rotala Maflora Intense

Adamsky41 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 7946
Witam. Jak w temacie byłbym wdzięczny za podpowiedź kiedy i czym zacząć nawozić akwarium na tym podłożu. Według producenta podłoże to ma o 40% więcej azotu i o 60% więcej potasu niż pierwsza Amazonia...

Nawożenie mikro przy wodzie RO+kran

rekordarek w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3107
Używam obecnie wody 50:50 RO+kran, pytanie dotyczy nawożenia mikro, w szczegolnosci początkowego etapu dojrzewania akwarium. Test na Fe w wodzie kranowej wykazuje 0. Do takiej wody powinno się dokłada...

Jak podnieść KH / GH przy pH 6,6?

roslmarek w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3319
Cześć. No nie mam już pomyslu, mam ro i takie pH chce utrzymać ( że wzg na ryby) ale rośliny nie lubią gh/kg 2/3. Ktoś wie?

Pomoc przy nawożeniu i poprawieniu kondycji roślinek

WolfuxD w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4017
Witam. Mam problem w ustawieniu nawożenia w akwarium 200l. 100 cm x 40 cm x 50 cm Akwarium jest założone na ziemi ogrodowej z kulkami GT Akwarium sobie działa już od 1 miesiąca Przyrost jest zauważaln...

Obniżenie ph przy pomocy podłoża Podłoże H.E.L.P. Advanced S

pacyfik26 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5901
Witam jak w temacie zakupiłem to podłoże Podłoże H.E.L.P. Advanced Soil ORIGINAL i dodałem go do akwarium ale nie jako główne podłoże nasypałem jakieś 250 ml w jedno miejsce, akwarium 50 litrów( potem...

Jakie podmiany przy skałach zmieniających parametry?

smazio w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2826
Witam. Czy jesli skaly podnosza gh to dobrym rozwiazaniem jest lanie samej RO i czekac az sie ustabilizuje czy lepiej mieszac z jakas mala iloscia kranowy? Albo zamiast kranowy zaczac stosowac jakis m...

Nawożenie przy bazalcie z florapolem

Hotoply w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1575
Witam, założyłem właśnie nowy baniak 128 l. Nie mam jeszcze wielkiej wiedzy na temat nawożenia roślin. Chciałbym aby wszystko ładnie wyglądało. Podłoże bazalt (podsypane "Florapolem" 6 cm ...

Parametry wody, a roślinność przy linii CAL

labi90 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2424
Cześć, od jakiegoś czasu staram się osiągnąć harmonie w moim akwarium tj. 60x35x45/94L, które oświetlam Chihiros LED A601(4/6) przez około 8godzin. Akwarium na CALu z podsypką ma około 1.5 roku. osta...

Statystyki

Ten temat przegląda 282 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 282 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.