Niedobór? - nadmiar? - co jest źle? nie daje sam rady - foty - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Niedobór? - nadmiar? - co jest źle? nie daje sam rady - foty

Liczba wyświetleń: 1810·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Rav_Lublin Lublin
Witam
Od dłuższego czasu borykam się z jakimś niedoborem lub nadmiarem. Próbowałem już wielu rzeczy i sam nie mogę dać sobie z tym rady. A sprawa wygląda tak:

Największe z objawów dotykają duzego henka. Heniek wyglada jakby mu poobcinac koncowki lisci nozyczkami "na kwadrat" do tego liscie sa blado jasne, a czasami nawet polprzezroczyste. Tempo wzrostu henka jest fatalne, w 2 miesiace podrosl z 10cm do gory. Podobne objawy widac na eletine ale duzo slabsze. Moze na zdjeciach tegoa za dobrze nie widac ale nie mialem lepszego aparatu.
Ogolnie obserwuje slabszy wzrost roslin. Glassostigma rosnie dosc dobrze, pozostale rosliny tez rosna choc widac na nich objawy niedoborów.. Np althernathera jest bledsza i widac czerwiensze zylki.

Lekka poprawe widac po podmianie wody, lecz to tez nie jest to. Myslac, ze mam stare dno 2 m-ce temu zrobilem restart, jednak niewiele to pomoglo.

Moje próby zaradzenia: zwiekszenie dawki SZ 12ml dziennie - brak skutku po 1,5 tygodnia
zmniejszenie nawozenia macro - brak efektow, dodanie chelatu Fe i MgSO4- woda zmetniala, dodawalem PG HM w wiekszej ilosci. Po przejsciu na cala linie PG pro byla lekka poprawa ale bez rewelacji.
Ogólnie ja już sie zrazilem do henka i prosze o fachowa rade bo moze moje chaotyczne próby poradzenia sobie z problemem byly za nerwowe.

Aha, rosliny babelkuja dosyc dobrze. glonów nie ma poza zielenicami na kamieniach i na szybie. Gdy zwiekszam nawozenie od razu pojawia sie wiekszy osad na szybach i co 2 dzien trzeba czyscic szyby.

Parametry :
akwa 375 l. brutto 270 l netto, światło 3x80W T5 (4000k, 6500K, 8000) 9 h dziennie
nawozenie: SZ (SZ + Fe) 8ml dziennie (ok. 3x dawka TMG), sole KNO3, K2SO4, K2SO4
podłoze: 80l. zwir kwarcowy 1-3mm
woda: osmoza + 20% kran + PG hydromineral, 35% tygodniowo
woda ma parametry ksiązkowe: Fe 0,25 - 0,7, NO3 - 10-20 mg/l, PO4 0,5-1 mg/l, K - przy podawaniu macro z soli wychodzi wg. kalkulatora ok. 20mg/l., Ph - 6,5 , Tww - 6-8,

Prosze o rade doświadczonych akwarystów, którzy mają doświadczenie w praktyce i spotkali sie z podobnym problemem. Teorie i objawy niedoborów i nadmiarów znam w teorii na pamięć.

Rav_Lublin
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Lublin

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Saxe Wielkopolska

01 sie 2007, 20:31   (#2)  

U mnie w zbiorniku Hemianthus micranthemoides rośnie dobrze w wodzie RO plus Hyro Mineral w zalecanych dawkach więc nie w zwiększaniu tych dawek dopatruj się swoich kłopotów we wzroście tej rośliny.Zauważyłem, że lubi fosfor i to przy poziomie 1 mg/l lub więcej najlepiej rósł a nawet zakwitał. :wink: Oczywiście kwiaty pojawiały się na pędach wyrastających ponad wodę.Lubi dużo światła.Mimo chwilowych niepowodzeń nie rezygnuj z hodowli tej rośliny a zdjęcie poniżej zamieszczone niech Cię przekona, że warto się jeszcze trochę pomęczyć.

Saxe
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Wielkopolska

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

image000000 (5).jpg

Niedobór ?

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 9760
Witam czego to może być niedobór lub jakąś inną przyczyna? Akwarium 180 l 160 netto wystartowało ok 3 miesiące temu Akwarium na podłożu aktywnym rotala intense Oświetlenie 80w LED RGB Czas świeceni...
IMG20231127200131.jpg

Co to jest?

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4412
Witam Czy ktoś się spotkał z białą pianą w wodzie z kranu po dodaniu Aquasafe od Tetry. Czy to efekt usuwania chloru z wody? Fotka trochę niewyraźna. Macie jakieś pomysły co to może być.
PrzechwytywanieKore5.JPG

Jebao DP... źle dawkuje nawozy

baia99 w Nawożenie · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 30732
Witam Kupiłem dozownik nawozów JEBAO DP-5. Po odpowietrzeniu i kalibrowaniu dozownik źle odmierza dawki. Musiałem zastosować zaworki przeciwzwrotne ponieważ cofał mi się płyn. Dawka nastawiona/dawka p...
1.jpg

Gdzie jest moje PO4

H2athor w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4693
Witam Wszystkich. Chyba od października ubiegłego roku jestem posiadaczem 200 litrowego akwarium, chciałem aby było było roślinne i jest. Akwarystą jestem od lat , ale zawsze było to malawi. Wszystko...
Start 02.02.2023.jpg

PO4 nie do zbicia na podłożu Yokuchi jiban soil

aqua_nauta w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3803
Witam forumowiczów, Jestem początkujący akwarystą, założyłem akwarium 77 l,wymiary 60x35x35, na podłożu aktywnym yokuchi jiban soil w rogu piach. Start akwarium to 2.02.2023.Zastosowany filtr to Aquae...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15855
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Jak to jest z tym nawożeniem

daniel barycki w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2557
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia? Czy może składniki powin...

Nadmiar potasu a mineralizator

nyos w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4537
Używam mineralizatora Seachem Equalibrium do GH i AquaVitro do KH, problem polega na tym że oba z nich zawierają dużo potasu. Chcąc mieć wartość GH=8 KH=4 mam już potas wg. testu JBLa na poziomie ok. ...

Czy nie mam za niskie Gh i Kh??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6607
Witam Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1538
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Statystyki

Ten temat przegląda 429 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: agro_szymek i 428 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.