Ustawienie filtra kubełkowego
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam wszystkich Mam jedno pytanie, czy można ustawić filtr kubełkowy obok akwa - nie mam mozliwości ustawienia pod nim. Czy poziom wody w akwa może być równy z poziomem w filtrze. Akwa 120 l, filtr Tetra Ec 700. Pozdrawiam Cuba7  [/list]
-
cuba7
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Ostrów Wlkp.
-
Zobacz w instrukcji.
Każdy filtr kubełkowy ma pompę, która "wyrzuca" wodę z filtra, więc napływ wody do filtra następuje grawitacyjnie. W związku z tym filtr musi być poniżej poziomu wody w akwarium, a ile miniumum to musi być napisane w instrukcji do filtra.
-
blazej_jaro
●
Nie można- instrukcja podaje minimalną różnicę poziomów.
-
a4
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Radom
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
W instrukcji z tej strony:
http://www2.tetra.de/tet_internet_impor ... lation.pdf
Czytamy, że minimalna różnica poziomów między lustrem wody a głowicą filtra powinna wynosić 10cm. To stosunkowo niewiele, być może dasz radę tyle zapewnić? Dodają też, że im większa różnica poziomów tym lepiej.
Spróbuj zrobić tak: wystartuj filtr stojący na ziemii i w czasie jego pracy (po odpowietrzeniu) przenieś go na miejsce docelowe. Powinien działać, jeśli jednak wydajność spadnie, trzeba będzie kombinować.
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Filtry cisnieniowe tj kubelki moga se stac teoretycznie gdzie chca ze wzgledu na ich prace w obiegu zamknietym.
Piotr
-

Piotr Kaczyński
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Otwock
Jesteś tego pewien? IMO filtry kubełkowe muszą stać poniżej poziomu wody w akwarium, gdyż woda do nich dostaje się na zasadzie naczyń połączonych. Wirnik głowicy tylko tłoczy wodę do akwarium.
DarekO
-

DarekO
●
tasior nie rób wiochy
a najlepiej zrób sobie eksperyment z kubłem
pompa w kuble jest pompą tłoczącą a nie ssącą
czyli - na logikę i prawa fizyki - kubeł musi być poniżej poziomu wody
-
grisza76
●
grisza76 napisał(a):pompa w kuble jest pompą tłoczącą a nie ssącą czyli - na logikę i prawa fizyki - kubeł musi być poniżej poziomu wody
Tak na logikę to jeżeli pompa wtłoczy wodę do akwa jednym wężem to automatycznie zassa wodę drugim wężem. Jedyne co w w/w przypadku wyjdzie to że filtr straci trochę mocy bo grawitacja przestanie mu "pomagać".
delTORO
30L na przetrwanie
-
delTORO
●
- Miasto: Słupsk
- Wspieram stronę kontem Premium
szkoda mi tracić czas po próżnicy
spróbuj i sam się przekonaj
na pewno złośliwi producenci wymyślili taki głupi wymóg by filtr był POD poziomem wody, ale cóż to - POLAK POTRAFI
pozwodzenia
-
grisza76
●
delTORO napisał(a):grisza76 napisał(a):pompa w kuble jest pompą tłoczącą a nie ssącą czyli - na logikę i prawa fizyki - kubeł musi być poniżej poziomu wody
Tak na logikę to jeżeli pompa wtłoczy wodę do akwa jednym wężem to automatycznie zassa wodę drugim wężem. Jedyne co w w/w przypadku wyjdzie to że filtr straci trochę mocy bo grawitacja przestanie mu "pomagać". delTORO
Filtr zacznie sie zapowietrzać, i to już będzie problem. Jeśli powietrza w kuble będzie coraz więcej, a wody mniej to zniszczysz wirnik
Mój filtr stał obok, ale poniżej poziomu wody. Było Ok choć sie troche zapowietrzał.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Bartek napisał(a):Filtr zacznie sie zapowietrzać, i to już będzie problem. Jeśli powietrza w kuble będzie coraz więcej, a wody mniej to zniszczysz wirnik  Mój filtr stał obok, ale poniżej poziomu wody. Było Ok choć sie troche zapowietrzał.
Miałem ustawioną Tetrę 1200 równo z akwa przez kilka miechów - żadnych problemów, żadnego zapowietrzania. Jakiś czas temu zmieniłem meble i postawiłem ją poniżej - jest ok. Jedyne "mielenie powietrza" występuje przy czyszczeniu kubełka i podmianie wody.
delTORO
30L na przetrwanie
-
delTORO
●
- Miasto: Słupsk
- Wspieram stronę kontem Premium
Czy i jak będzie się zapowietrzać zalezy też od samego filtra  Ja miałem fluval'a.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
tasior napisał(a):Filtry cisnieniowe tj kubelki moga se stac teoretycznie gdzie chca ze wzgledu na ich prace w obiegu zamknietym.
Zdecydowanie popieram to stwierdzenie. pompa w kuble jest pompą tłoczącą a nie ssącą
czyli - na logikę i prawa fizyki - kubeł musi być poniżej poziomu wody
Grisza, a gdzie tu logika  ,i proponuję odświerzyć sobie prawa fizyki.
Krzysiek
-

j24
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Zgierz
IMO to, że filtr przepompowuje wodę z akwarium do akwarium nie świadczy o obiegu zamkniętym. Wydaje mi się, że obieg zamknięty byłby wtedy, gdyby akwarium było szczelnie przykryte - to jest niezalezależne od ciśnienia atmosferycznego. Najlepiej jakby się wypowiedział jakiś hydraulik  Filtr kubełkowy stający powyżej poziomu wody nie będzie pracował poprawnie - sprawdziłem to.
DarekO
-

DarekO
●
Jeśli nie masz możliwości postawić pod akwarium, to postaw obok ale nizej minimum 50cm. Spokojnie dokupic dluze węże i nie ma problemu ja w pewnym momencie mialem po 2 metry wężyki i tez mam TETRE 700.
-
pawelaqua
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
j24 - ilu kubełków używasz?
ja w chwili obecnej 3
-
grisza76
●
grisza76 napisał(a):j24 - ilu kubełków używasz? ja w chwili obecnej 3
grisza76 to jakie ty masz akwa i jakie kubelki?
-
pawelaqua
●
o! widzę, że adwokat się znalazł
ale ok - skoro pytasz:
96 l.: - JBL CP-250
72 l. - Project (włoska podróbka starych eheimów)
prócz tego testuję obecnie fluvala 305 (wypożyczony na 3 miesiące)
miałem jeszcze do czynienia z eheimem 2011
śmieszy mnie to, że gadacie o wykorzystaniu kubełków niezgodnie z zaleceniami producenta i ze zdrowym rozsądkiem. Dlaczego wbrew rozsądkowi - sprawdźcie sami - najlepiej będzie, jak postawicie sobie kubełek na półeczce NAD akwarium - zanim zaczniecie próżną dyskusję na forum.
Dla mnie EOT
-
grisza76
●
Witam
mam eheima 2224, który wyciąga część wody z ostatniej komory sumpa żeby ja przepuścić przez filtr UV. Powrót jest do tej samej komory sumpa. Sump i kubełek stoją na tej samej wysokość. Poziom wody w sumpie jest jakieś 10cm niżej niż głowica kubełka. Nie mam żadnych problemów z filtrem kubełkowym  .
Głowica w kubełku tworzy podciśnienie w momencie kiedy zaczyna pracę, co powoduje zaciągnięcie wody do filtra i jeśli tylko kubełek jest szczelny to będzie działał stojąc obok akwarium. Pamiętać należy tylko o odpowietrzeniu przy starcie takiego kubełka i tyle...
pzdr,
mcten
-

Marcin Wnuk
●
grisza76 napisał(a): sprawdźcie sami - najlepiej będzie, jak postawicie sobie kubełek na półeczce NAD akwarium - zanim zaczniecie próżną dyskusję na forum.
Sprawdziłem - działa. pompa w kuble jest pompą tłoczącą a nie ssącą
Tzn.co, tylko tłoczy, ale nie zasysa?  Gratuluje zdrowego rozsądku.
Krzysiek
-

j24
●
- Miasto: Zgierz
Powiązane tematy
Hej
Film jak w prosty sposób 1 wersję filtrów OASE przerobić (tuning), aby działały jak wersja 2. Film po niemiecku. &t=?si=B9Qhdg7q8R1DB2Sn
Witam,
Planuje zakupić filtr RO do akwarium 30l (neocardina blue velvet). Aktualnie z kranu mam 7.8 ph, 9 Kh 14 Gh, NO3 utrzymywane na poziomie 10-15. Krewetki żyją, jednak czasem pojawiają się pojedy...
Mam filtr RO3 100GPD (akwarystyczny, 3 częściowy - wkład węglowy, mechaniczny i membrana), chcę podłączyć do niego zbiornik na wodę (membranowy 6 gal). Chciałbym mieć możliwość pobierania wody przez w...
Witam koleżanki i kolegów!
Mam do Was pytanie dotyczące cyrkulacji w moim świeżo założonym akwarium.
Zbiornik ma 200 litrów, stoi w nim spory korzeń, a tył obsadzony jest szybko rosnącymi roślinami....
Hej,
może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...
Witam,
W akwarium mam dwa filtry zewnętrzne. Co by się stało gdybym jeden (mniejszy) podłączył pod zegar czasowy z oświetleniem. Star o 12, stop 21.
Dzień dobry wiem że to może trochę głupie pytanie ale czy zamawiał ktoś wirnik do filtra tetra ex1000 z strony invital?
Pytam ponieważ wirnik na zdjęciu wygląda całkiem inaczej niż naprawdę.
Z góry dz...
Czy ktoś rozbierał głowicę filtra Eheim 2228. Próbuję rozwikłać problem brzęczenia głowicy. Nie sądzę, że problemem jest wirnik lub ośka. Tu jest wszystko OK.
Inny problem jaki zauważyłem to głowica o...
Witam
Szykuje się do zmiany akwarium na 160 l i nie wiem jaki filtr wybrać . Rozważam AQUELA ULTRAMAX 1000. Czy jednak przy tym litrażu skupić się na 1500? A może inna marka ?W akwarium 45 litrów pos...
|