Ślimaki niszczą mi rośliny co mam robić??Pomocy!!! - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ślimaki niszczą mi rośliny co mam robić??Pomocy!!!

Liczba wyświetleń: 3427·Odpowiedzi: 5
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Wujek Ray Ząbków
W moim akwa jest plaga ślimakó które zjadają rośliny rozmnażają sie bardzo szybko a ja nie wiem co mam robić.
Pomocy!!!
Wujek Ray
Pozdrawiam

Wujek Ray
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Ząbków

28 lip 2007, 13:35   (#2)  

Bocja wspaniała bardzo lubi ślimaczki:). Pozatym są jeszcze środki biologiczne. ale ja bym se kupił ze 2 -3 bocje

rav676

02 sie 2007, 21:16   (#3)  

A ja bym radził skupić się na ogólnych warunkach w akwarium . Generalnie ślimaki w baniaku są zawsze ale jak pojawia sie plaga to znak , że coś złego sie dzieje . Ślimaki raczej nie zjadają roślin jeśli te są zdrowe ! Ograniczają się to zjadania gnijących liści , różnych odpadów itp . Kiedy widzisz ślimaka na liściu to jeszcze nie znaczy , że ma go zamiar skonsumować :D On zjada nalot jak m jest ten liść pokryty co w sumie wychodzi roślinie na zdrowie. Jeśli jednak roślina zaczyna obumierać , czasem jeszcze jest to proces niewidoczny dla oka to może sie zdarzyć , że ślimak się za nią zabierze :D

Tomek.W

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

05 sie 2007, 15:54   (#4)  

Tozalezy jakie slimaki, raz zawleklem do akwa zdaje sie ze blotniarki, jak na slimaki bardzo szybko pelzyly i wygdyzaly w lisciach dziury, w malym akwa da sie je recznie wylapac:) dawatygodnie zbieralem je kilka razy dziennie i znikly.
Obecnie zostaly tylko zatoczki ale one zdaje sie ze tylko glony wicinaja i resztki.

Kolan
Ranga: Początkujący

Waldek Wrocław

07 sie 2007, 22:37   (#5)  

Ja uważam, ze jeśli roślin jest odpowiednia ilość i jako tako rosną, to nawet błotniarki przynoszą więcej korzyści niż szkód (do najpiękniejszych jednak nie należą). Dosyć prostym sposobem ograniczenia ich ilości jest dbanie o czystość akwarium i zmniejszenie twardości wody.
Pozdrowienia
Waldek

Waldek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

07 sie 2007, 23:11   (#6)  

Waldek napisał(a): Dosyć prostym sposobem ograniczenia ich ilości jest dbanie o czystość akwarium i zmniejszenie twardości wody.

plus: nie przekarmianie ryb, odmulanie dna, przerzedzenie obsady: jesli w akwa jest przerybienie to i odchodow jest wiecej a trzeba pamietac ze slimaki to takze kupozercy
Jabol-Radek Jablonski - Lodz
GSM: 693748547

jabol
Ranga: Aktywny użytkownik

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

(film) Jak usunąć glony przy pomocy Phyton Git Sol .

Jacek Pawłowski w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 82
Hej Film Jak usunąć z kamieni i korzeni glony przy pomocy preparatu firmy ADA -Phyton Git Sol . Film po niemiecku.
YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 425
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
11.JPG

Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

enigma w Rośliny · Odpowiedzi: 2132 · Wyświetlenia: 751903
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
IMG_0554.jpeg

POMOCY! Mam problem z roslina

akwagucio w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3904
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach. Pozdrawiam
20250410_203113.jpg

Identyfikacja: ślimaki w akwarium

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 70423
slimaki.jpg Na zdjęciach: Clea helena (Anentome helena) Apple snail (Pomacea diffuse) Brotia (Brotia pagodula) Blue turbo snail (Celetaia persculpta) Nerite snails (Neritina natalensis sp.) Dusky N...
IMG_20250513_002649.jpg

Start akwa - rośliny padają, woda twarda, gloniszcze atakuje

kinga tajmer w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9116
Cześć, Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować. Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
DSC_0379.JPG

200l - start i potrzebuję waszej pomocy

adamon w Akwaria · Odpowiedzi: 67 · Wyświetlenia: 32620
Witam wszystkich, cztery lata temu zlikwidowałem 450l z paletami - zdjęcia poniżej, jak widać rośliny tylko w doniczkach. Jednak cały czas ciągnie mnie w stronę wody i zbieram się do założenia roślinn...

Niektóre rośliny mi gniją

Łoś w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1385
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...

Rośliny poza akwarium

Lejla w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2714
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?

Pytanie o rośliny invitro (zwartki)

Jacek Pawłowski w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1563
Hej Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?

Statystyki

Ten temat przegląda 485 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570996
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 485 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.