HQi- kiepskie światełko ?!, PG- nieumiejętne stosowanie ?!, - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

HQi- kiepskie światełko ?!, PG- nieumiejętne stosowanie ?!,

Liczba wyświetleń: 3573·Odpowiedzi: 6
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Cyprus Strzyżów
Otóż problem wygląda następująco:
Cały czas (poza 2 godzinami po czyszczeniu) na szybach mam zielony pył.
Głównym problemem jednak są strasznie długie miedzywięźla, które u np. wynoszą:
Rotala Indica 1-1,5cm
Hygrophilia polysperma "Rosanerving" 3-4cm
Limnophila Aromatica 1cm
Limnophila sessiliflora do 9cm !!!
Heteranthera zosterifolia 4-5cm
Hemianthus micranthemoides 1cm

Ogólnie wszystki roliny rosną jak patyki, nie krzewią się, tylko zasuwają do góry
Na powierzchni akwarium mam lekko biały nalot.
Rosliny typu Limnophila Aromatica, Hygrophilia polysperma "Rosanerving", Rotala Indica kompletnie się nie wybarwiają.
Rosliny są blade, Hydrocotyle leucocephala ewidentnie wskazuje na niedobór Fe, Hemianthus, Mikrantherum, Glossostigma rownież.
Dodatkowo Hygrophilia polysperma "Rosanerving" ma nowe liście zwinięte ku środkowi liścia.
Rotala Indica jak i Green-ka ma drobne stożki.

Zdjęcia postaram się załączyć wieczorem.

Po tygodniowym cyklu nawożenia i dawkowaniu nawozów, mam następujące stężenie pierwiastków :
NO3 20
PO4 0,25
Fe 0,25

Codziennie wieczorem do wody podaję:
Macro 3ml
Ferro 8ml
Classic 1ml

Dotychczas podmieniałem 60l wody, lecz będę podmieniał 80l
Do cotygodniowej podmiany podaję:
1/4 dawki HM
1/2 dawki Macro
1/2 dawki Classic (1/2 dawki przy podmianie , reszta w dawce tygodniowej)
1/2 dawki Ferro

Wodę preparuję 1:1 RO, kran
Takie mieszanie daje mi następujące parametry :
pH 6.8
TwW 11
TwO 13

Akwarium o pojemności 300l, 120x50x50

Akwarium oświetlam dwoma żarnikami Sylvania 70W, umieszczonymi 25 cm nad krawędzią akwarium.

Akwarium filtruję 2 kubełkami Eheim 2213, Jeden wypełniony wkładami oryginalnymi, drugi zaś pół na pół ceramika, wata

Co2 podaję z butli 1,5 kg, za pomocą 2 kostek lipowych rozstawionych w 2 kątach akwarium pod wyjściem wody z kubełków (dodatkowe mieszanie). Podawane 24h.

Podłoże stanowi:
1cm gliny, 0,5cm torfu, 5-12cm żwirku kwarcowego.

Ryby które mam w akwarium:
Kilka zbrojników niebieskich
4 młode skalary
21 prystelek
16 neonów innesa
2+2 kakadu
6 kosiarek
6 otosków
krewetki red cherry

Ratujcie, sądzę iż podałem wystarczająco danych, podajcie jakieś wskazówki które pomogą zlikwidować nalot jak i dłuuugie miedzywieźla i/lub niedobór Fe nie przeginając z dawką.

Na początku sądziłem iż jest to wina oświetlenia, lecz po prześledzeniu forum jak i zasobów internetu widzę iż przy HQI Sylvania można mieć piękne rośliny. Tak że stawiam na nawożenie. Lecz naprawdę czytając, studiując wdrażając to co znalazłem na forum nie osiągam takich rezultatów.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 22 lip 2007, 23:56 przez Cyprus, łącznie edytowano 1 raz

Cyprus
Ranga: Początkujący

Miasto: Strzyżów

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
adrianolkusz Mirówek
Cyprus napisał(a):Akwarium o pojemności 300l, 120x50x50

Akwarium oświetlam dwoma żarnikami Sylvania 70W, umieszczonymi 25 cm nad krawędzią akwarium.

Chyba sam sobie odpowiedziałeś na pytanie... poniżej 0,5w/l i wtedy rośliny ciągną do światła... :) chyba reszta forumowiczów się ze mną zgodzi.. ;)
"Akwarium może mieć każdy, ale akwarystą trzeba się urodzić"

adrianolkusz
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Mirówek

Cyprus Strzyżów

22 lip 2007, 20:36   (#3)  

No tu nie był bym do końca pewien, gdyż na początku miałem założone 3x70W i było mniej więcej o samo, a również sądzę iż przelicznik W/l przy moim akwarium i stosowaniu HQI jest ciut inny.

Sadze iż głównym moim problemem jest stosunek N do P, i ogólnie dawkowanie nawozów
Lecz proszę o wypowiedz doświadczone osoby, bo moje zdanie (laika) jest dość kiepską podstawą do podejrzewania czegoś.

HQI oświetlam zbiornik przez 10h

Cyprus

Miasto: Strzyżów

romanbyd Tryszczyn

27 lip 2007, 22:49   (#4)  

witam!
Mi osobiście nie podoba się podłoże Twojego akwa. Nie dałbym torfu. Kiedyś miałem tak jak u ciebie - ale bez torfu! Rośliny rosły ładnie! Ale dość krótko... Ciekawy jestem,jakie ph ma twoje podłoże? Bo chyba za niskie ! :( . A może wywal to podłoże? :zostaw 1/3 gliny, na to 2 cm ziemi "inspektowej", na to 5 cm drobnego żwirku ....i wszystko odżyje ! przestaniesz "szaleć" :wink: z chemią,marnować hektolitry wody...nerwy :) .Nie będzie dobrze na chorych fundamentach (jak teraz). Zawitaj w krainie Diany Walstad :D .

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

czester Łańcut

21 sie 2007, 21:19   (#5)  

Witam,
sam jestem ciekaw, może ktoś udzieli jakiejś konkretnej odpowiedzi?

czester

Miasto: Łańcut

27 sie 2007, 22:20   (#6)  

rowniez sadze ze to wina podloza, mamy u siebie podobne warunki tj. u mnie 620l, 3x150W, dozowanie CO2, codziennie macro 17ml i ferro 16ml a roznica w podlozu tj. ja zastosowalem activsubtrate i u mnie rosliny rosna jak szalone.
btw mam problem z niedoborem potasu ale powoli sobie zaczynam z tym radzic

\arturro/

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Waldek Wrocław

27 sie 2007, 22:29   (#7)  

Mi też wydaje się, że to może być wina torfu. Jeśli azotany będą rosły, to znaczy, ze przy rozkładzie torfu powstają jony amonowe. W PG Makro równowaga niby przesunięta jest nieco w stronę P i K, ale nie wiadomo w jakiej postaci jest N (na pewno nie azotanowej), a poza tym w tym przypadku nie nawoziłbym na razie N w ogóle. HM nie znam. Nie jestem pewien, czy głównym powodem chlorozy jest brak Fe. Czy chloroza występuje na najmłodszych liściach, w środkowej części rosliny, czy na starszych liściach? Może to brak Mg. Jesli się mylę, to proszę o sprostowanie.
Pozdrowienia
Waldek

Waldek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Stosowanie VIMI Reminamin

korben28 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3498
Witam, obecnie do mineralizacji wody RO do podmian używam mineralizatora od Aqua Art, chciałbym przejść na mineralizator VIMI. Czy są osoby które go używają ? Czy trzeba sztucznie podnosić KH ? Bo po ...

ChemiClean stosowanie-instrukcja.

Aquaril69 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5235
Hej. Kupiłem do 112l akwa 3 porcje ChemiCleanu na sinice. Tak to są sinice bomblują są zielone śmierdzą i łatwo schodzą. 1.Pytanie czy to mi przyjdzie w formie proszku, płynu? Jak to stosować? 2.Trze...

Aquadur mineralizator- stosowanie.

Aquaril69 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1532
Witam. Czy ktoś z Was stosuje ten mineralizator? 1. Czy kalkulator który krąży po sieci wylicza prawidło dawki? 2. Według kalkulatora dawki Mg są znikome w granicach 1-3mg/l czy dawkujcie przy tym min...

Amazonia a stosowanie suchych soli ?

amddamian w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1037
Tak jak w temacie mam pytanie odnośnie nawożenia suchymi solami przy użyciu "Amazonii". Czy stosował już ktoś taką opcję bo nie mogę znaleźć i jak wygląda takie nawożenie? (dawki tak jak w standardac...

stosowanie Stemma a inne nawozy

piotrale w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 2279
Witam, Jakoś wcześniej umknęły mi kapsułki dostępne w sklepie. Czy ktoś może wyrazić swoją opinię na temat ich stosowania przy równoczesnym stosowaniu EI??? Jak to się ma do poszczególnych parame...

stosowanie jednocześnie Easy-life Ferro i ProFito

jumpi55 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1089
Mam taki dylemat, jak stosować nawożenie micro poprzez Easy-life Ferro i ProFito podając je jednocześnie? Do podmian używam RO + kran (w stosunku 5/1) i teraz, producent zaleca nawożenie 10ml na 100l...

Nawozy różnych firm- stosowanie

Dziad Borowy w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1464
Witam, Kupiłem dziś nawóz firmy AquaArt PG Makro i mam z wiązku z tym pytanie. Czy aby nie brakowało żadnych pierwiastków muszę stosować go razem z PG classic i PG ferro + ? Czy mogę używać np. Pla...

UV a HQI

rybal w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1125
Ciekawi mnie czy promieniowanie UV, które pochodzi z lamp HQI (nie wszystkie mają filtr UV-Stop) ma wpływ na chellaty zawarte w nawozach? Właśnie montuje HQI do akwa w pracy i zastanawiam się czy UV b...

Statystyki

Ten temat przegląda 420 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: agro_szymek i 419 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.