Otóż problem wygląda następująco:
Cały czas (poza 2 godzinami po czyszczeniu) na szybach mam zielony pył.
Głównym problemem jednak są strasznie długie miedzywięźla, które u np. wynoszą:
Rotala Indica 1-1,5cm
Hygrophilia polysperma "Rosanerving" 3-4cm
Limnophila Aromatica 1cm
Limnophila sessiliflora do 9cm !!!
Heteranthera zosterifolia 4-5cm
Hemianthus micranthemoides 1cm
Ogólnie wszystki roliny rosną jak patyki, nie krzewią się, tylko zasuwają do góry
Na powierzchni akwarium mam lekko biały nalot.
Rosliny typu Limnophila Aromatica, Hygrophilia polysperma "Rosanerving", Rotala Indica kompletnie się nie wybarwiają.
Rosliny są blade,
Hydrocotyle leucocephala ewidentnie wskazuje na niedobór Fe, Hemianthus, Mikrantherum,
Glossostigma rownież.
Dodatkowo Hygrophilia polysperma "Rosanerving" ma nowe liście zwinięte ku środkowi liścia.
Rotala Indica jak i Green-ka ma drobne stożki.
Zdjęcia postaram się załączyć wieczorem.
Po tygodniowym cyklu nawożenia i dawkowaniu nawozów, mam następujące stężenie pierwiastków :
NO3 20
PO4 0,25
Fe 0,25
Codziennie wieczorem do wody podaję:
Macro 3ml
Ferro 8ml
Classic 1ml
Dotychczas podmieniałem 60l wody, lecz będę podmieniał 80l
Do cotygodniowej podmiany podaję:
1/4 dawki HM
1/2 dawki Macro
1/2 dawki Classic (1/2 dawki przy podmianie , reszta w dawce tygodniowej)
1/2 dawki Ferro
Wodę preparuję 1:1 RO, kran
Takie mieszanie daje mi następujące parametry :
pH 6.8
TwW 11
TwO 13
Akwarium o pojemności 300l, 120x50x50
Akwarium oświetlam dwoma żarnikami Sylvania 70W, umieszczonymi 25 cm nad krawędzią akwarium.
Akwarium filtruję 2 kubełkami Eheim 2213, Jeden wypełniony wkładami oryginalnymi, drugi zaś pół na pół ceramika, wata
Co2 podaję z butli 1,5 kg, za pomocą 2 kostek lipowych rozstawionych w 2 kątach akwarium pod wyjściem wody z kubełków (dodatkowe mieszanie). Podawane 24h.
Podłoże stanowi:
1cm gliny, 0,5cm torfu, 5-12cm żwirku kwarcowego.
Ryby które mam w akwarium:
Kilka zbrojników niebieskich
4 młode skalary
21 prystelek
16 neonów innesa
2+2 kakadu
6 kosiarek
6 otosków
krewetki red cherry
Ratujcie, sądzę iż podałem wystarczająco danych, podajcie jakieś wskazówki które pomogą zlikwidować nalot jak i dłuuugie miedzywieźla i/lub niedobór Fe nie przeginając z dawką.
Na początku sądziłem iż jest to wina oświetlenia, lecz po prześledzeniu forum jak i zasobów internetu widzę iż przy HQI Sylvania można mieć piękne rośliny. Tak że stawiam na nawożenie. Lecz naprawdę czytając, studiując wdrażając to co znalazłem na forum nie osiągam takich rezultatów.