Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam Wszystkich,
Akwarium mam od miesiąca, a intensywnie czytam wszystko co związane z tematem od trzech. Jednak nie ustrzegłem się typowego błędu nowicjusza i kupiłem roślinki "które mi się podobają". Nie potrafię ich sam zidentyfikować. (obie w centrum zdjęć)
Oto pierwsza:
http://img407.imageshack.us/img407/131/dsc05589bj5.jpg
Oto druga:
http://img63.imageshack.us/img63/8150/19599003jj1.jpg
Co do tej mam wątpliwości czy w ogóle jest to roślina wodna.... W sklepie myślałem, że to jakaś kryptokoryna, ale po dłuższym przyjrzeniu raczej bym to wykluczył...
-
rwolnicki
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Na pierwszym foto (wg mnie) jest Potamogeton perfoliatus, a na drugim jakaś doniczkowa (nie znam jej nazwy). P. perfoliatus występuje w Polsce.
-

ArS
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
Witam,
dziękuję za podpowiedz. Tak, ta pierwsza to jest raczej Potamogeton perfoliatus. Rozumiem, że zostałem lekko zrobiony w balona przez sprzedawcę i jako że jest to roślina krajowa to są nikłe szanse, aby rosła w 25-26 stopniach  ?
Na innym forum zasugerowano, ze ta druga to Barclaya longifolia. Same liście dość podobne, ale ogonki liściowe mojej wyrastają wprost z podłoża i każdy z nich jest jakby prostą, sztywną łodygą. Natomiast u Barclaya longifolia łodygi(ogonki liściowe?) są poskręcane i oddzielają się od wspólnego "pnia" ponad podłożem. Chyba, że różnice wynikają z faktu że moja roślina była uprawiana w wynurzeniu? Albo rzeczywiście to roślina doniczkowa
Pozdrawiam,
Rafał
-
rwolnicki
●
- Ranga: Początkujący
Mam Barclaję u siebie w akwarium i wygląda inaczej. Barclaya ma delikatne i cienkie liście. IMHO na 95% masz jakąś doniczkową roślinę.
-

ArS
●
- Miasto: Szczecin
Potamogeton perfoliatus w kilku źródłach podawany jest jako roślina akwariowa. Myślę, że głównym problemem nie będzie temperatura 26 stopni celsjusza (przynajmniej przez wiekszą część roku), tylko podłoże (tego typu rośliny rzadko kiedy rosną w czystym żwirku). Z tego, co wiem dozowanie CO2 w przypadku tej rośliny jest raczej koniecznością. Światła też powinna mieć pod dostatkiem i jeśli to możliwe niezbyt twardą wodę. Wiele roslin krajowych może w akwarium nie obumierać na zimę (niektóre jak hottonia) mogą być zielone rownież w zimie naturze. Rdestnice krajowe jak dla mnie są jednak trudnymi roślinami. Niemniej kilka z nich trzymałem i również w zimie mi rosły (niestety były nieco rachityczne). Co do tej drugiej rośliny, to najlepiej potraktować ją jak zwykłą doniczkową (nie jestem pewien, ale ona chyba nawet nie lubi zbyt dużo wilgoci w glebie).
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Miasto: Wrocław
Wymagania POTAMOGETON PERFOLIATUS są nieco inne niż je opisałem (niepotrzebnie porównałem ją z inną rdestnicą krajową, która slabo rosła bez CO2). Jest to jednak roslina akwariowa, a jej wymagania są opisane na stronie www: http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... otamogeton
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Miasto: Wrocław
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica.
Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Witajcie
Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji.
Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2011-lipiec/bablowanie-roslin.jpg
Bąblowanie roślin to jeden z efektów obserwowanych w akwariach ze sporą ilością światła i nawożeniem dwutle...
Takie to oto coś przyszło mi dzisiaj z Invital.
Dodam ze jest to Eustralis stellata :roll:
Produkt z Aqua-Art ale nie twierdzę że akurat to wina tej firmy tylko sprzedawcy ze takie coś sprzedał....
Dzień dobry,
To mój pierwszy wątek na tym forum. Kiedyś siedziałem na superakwarium lata temu, ale miałem dłuższą przerwę od baniaka. Po latach chcę wrócić, tym razem już z nieco większym zbiornikiem...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?
Hej
Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?
|
|