Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
-

Armek
●
- Ranga: Znający temat
Reduktory chyba nie są zbyt dokładne i bez zaworu iglicowego mogą być problem z dokładną regulacją ilości gazu? Zastanawiałem się nad kupnem typowo akwarystycznego reduktora (aquamedic), ale znalazłem Octopus i chciałbym poznać opinię kogoś kto go używa.
-
Witold Kamiński
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zawsze możesz dodać zaworek precyzyjny tego typu, chociaż ja obywałem się bez niego
-

Armek
●
Dzięki za pomoc, jestem na etapie kompletowania sprzętu, a każda rada się przyda. Sprawa Octopus niech pozostanie otwarta, sprzedawca opisuje firmę jako znaną w USA i Australii, ale niestety ciężko coś znaleźć na temat ich reduktora. W Polsce jest w 2 sklepach internetowych, co ciekawe na jednej stronie zdjęcie jest z jakimiś wschodnimi napisami, na drugiej napisy są zamazane.
Może ktoś mógłby polecić jakieś dobre forum z akwarystyką morską - do tego są przeznaczone produkty Octopus.
-
Witold Kamiński
●
Jeśli koniecznie chcesz mieć reduktor "akwarystyczny" to kup Aqua Art. Lepiej nie pakować się w sprzęt mało popularny na rynku.
https://roslinyakwariowe.pl/sklep/pr ... ts_id=2166
-

Armek
●
Niekoniecznie - wezcie pod uwage, ze nie ma czegoś takiego jak reduktor akwarystyczny - to tylko nazwa.
Reduktor akwarystyczny, jesli korzystamy juz z tego okreslenia dotyczy produktow drogich - odpowiedni wykalibrowanych reduktorow posiadajacych bardzo precyzycjny zawor iglicowy. Prodkuje sie ich malo, stad tez wysoka cena.
Pozostale reduktory zawierajace wbudowane precyzyjne zaworki to najczesciej reduktory z branzy spawalniczej zaadoptowane do akwarystyki (czyt. przetestowane na pracy przy niskim cisnieniu wyjsciowym jakie podawane jest do akwarium). Czyli reduktor spawalniczy nie oznacza tego, ze jest to produkt do bani. I w druga strone - reduktor "akwarystyczny" nie zawsze jest akwarystycznym a jedynie chwytem marketingowym, poniewaz akwarysci boja sie kupowac "nie akwarystycznych" reduktorow.
Takie reduktory dziela sie na 2 rodzaje:
- reduktory dobrej jakosci (najczesciej wloskie, np. popularne u nas na rynku oxy-turbo)
- reduktory slabej jakosci (jak np. reduktory chinskie ->przyklad to reduktor z rotametrem)
Dlatego sa zwykle 2 wersje:
Ci ktorych na to stac - powinni wybrac reduktor aquamedic
Ci ktorzy maja mniejszy budzet - powinni kupic reduktor z nizszej polki
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Jeżeli zostanie wybrany reduktor np Aquamedica, czy jest sens oszczędzać na elektrozaworze, czy stosować też zawory sprzedawane jako akwarystyczne - jakie są różnice pomiędzy zaworami w granicach 100 zł, atymi np. Aqamedika, czy chodzi tylko o pobór mocy, jakość i materiały użyte do ich wykonania, czy w tańszych faktycznie występuje problem przegrzewania?
-
Witold Kamiński
●
Jeśli się ktoś boi ciepła jakie wydzielają elektrozawory a właściwie zastosowane tam cewki może wydać dużo kasy i kupić zawór Aquamedic'a z cewką impulsową - to ten droższy w ofercie, kupić standardowy elektrozawór np CEME i zastosować dołożyć do niego radiator z lub bez wiatraczka (sprawdzają się takie do chłodzenia chpset'ów w kartach graficznych lub trzecie rozwiązanie olać wydzielanie ciepła ( mi tam gorący elektrozawór nie przeszkadza).
Pozdrawiam,
mcten
-

Marcin Wnuk
●
- Ranga: Stały bywalec
Plus ten elektrozawór:
http://plexidas.livenet.pl/catalog/prod ... 4ecc48e740[/quote]
Mam pytanko o ten zaworek. Czy działa on jak inne i po prostu cały czas cewka otwiera przepływ ( czyli cały czas pracuje i grzeje sie ) czy tez może to prawdziwe przełacznie - jeden cyk i otwiera przepływ a potem drugi raz cyk i zamyka przepływ CO2 ?
-
adamparker
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Pruszków
Niw jest tak prosto ("cyk"  ).
Zwracaj zawsze uwage na pobor mocy..im mniej pradu potrzebuje elektrozawor tym mniej sie grzeje.
Ja polecam:
Elektrozawór M-ventil Standard - troche cieply, ale bezglosny, uzywam go juz 3ci rok.
Jesli szukasz naprawde profesjonalnych i najnowoczesniejszych rozwiazan to polecam:
Elektrozawór M-ventil Pulse:
https://roslinyakwariowe.pl/sklep/pr ... ts_id=2654
Plexidas chyba tez ma go w ofercie.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
adamparker napisał(a):Plus ten elektrozawór: http://plexidas.livenet.pl/catalog/prod ... 4ecc48e740Mam pytanko o ten zaworek. Czy działa on jak inne i po prostu cały czas cewka otwiera przepływ ( czyli cały czas pracuje i grzeje sie ) czy tez może to prawdziwe przełacznie - jeden cyk i otwiera przepływ a potem drugi raz cyk i zamyka przepływ CO2 ?
Cały czas cewka otwiera przepływ i grzeje się dość znacznie ale jest OK. I w żadnym wypadku szybkozłączki przy nim! 
-

Armek
●
Powiązane tematy
Dostałem używany reduktor CO2 (na zdjęciu), zaworek precyzyjny Camozzi i elektrozawór AquaArt.
Nie miałem wiele kontaktu z techniką CO2 do tej pory. Mam jeszcze wężyki 6mm (te twardsze), zaworek zwro...
sodastream1.jpg
Zapraszam do zapoznania się z nowością w sklepie:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/reduktor-butli-sodasystem-p-49196.html
Kto z Was używa systemu SodaStream z butlą 500g?
Jesteści...
Witam, mam butle SODASTREAM, podłączoną pod reduktor od ISTA CO2-foto 1. przez przejściówke TR 21*4, 5/8-18UNF, foto 2. I teraz pytanie?
1- co byście mi za reduktor polecili jakiś inny do tej butli.
2...
Zapraszam do podzielenia się opiniami.
Mam reduktor z elektrozaworem firmy Aquario. Coś tam się chyba przepaliło, bo elektrozawór przestał się otwierać. Chciałbym uniknąć wydatków i zastanawiam się, czy można coś przestawić w elektrozaworz...
Jakie są rodzaje gwintów łączących zawór na butli CO2 z reduktorem ciśnienia ( manometrami )? Wygrzebałem z szuflady ze szpargałami ze trzy zestawy do CO2 i w każdym są inne gwinty.
Szczęśliwie gwint ...
Witam,
czy warto kupić reduktor firmy AQUA NOVA?
Czy ktoś posiada i może coś napisać?
Czy może jest coś lepszego uwagi w podobnej cenie około 140 PLN?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/...
Witam
Mam reduktor Chihiros - 2 manometry, który przepuszcza gaz spod nakrętki mocującej do butli.
Reduktor pracował prawie rok, potem butla była zakręcona na trzy miesiące i po ponownym odkręceniu po...
Witam
Od razu domyślam się jakie będą komentarze że ładuje silnik Ferrari do malucha ale no nie mam gdzie nabić butli takiej z prawdziwego zdarzenia gazem co2 więc musze korzystać z bio co2. Mam taki...
Witam. Mam podłączyć reduktor. Mam dwa do wyboru: JBL Proflora m001 i SERA FLORE CO2 PRESSURE REDUCER. Cenowo są zbliżone, jakościowo chyba też. Dziekuje za pomoc i wskazówki.
|