Ziemia do akwa?? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ziemia do akwa??

Liczba wyświetleń: 1704·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
markus383 Otwock Mały

05 lip 2007, 15:08 Ziemia do akwa??  (#1)  

Dziś znalazłem w domu nawóz ogrodowy "Ziemia uniwersalna" PPHU "Pazio" Tadeusz Pazio. Czy jest on na tyle uniwersalny, aby podać go do akwarium??
Wartość pH to 5,5-6.
Na opakowaniu jest napisane: "Podłoże próchniczne z torfu wysokiego, czarnoziemu i kory drzew iglastych, wzbogacone nawozami mineralnymi."
Mogę jeszcze napisać, że torba z tą ziemią jest koloru białego i są na niem narysowany czerwone kwiaty przypominające róże.

Jeśli można go dać do akwa, to w jaki sposób najlepiej, aby nie naruszyć roślin, ani nie wyjmować żwiru??

markus383
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Otwock Mały

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Alchemik Łódź

05 lip 2007, 19:18   (#2)  

Witam
Wg mnie ta ziemia nie nadaje sie do akwarium. Po pierwsze zawiera nawozy mineralne które mogą zawierać dużo fosforu a jak wiadomo za dużo go nie chcemy w akwarium, a po drugie ma kore drzew iglastych. Pewnie sucha i bez żywicy ale ja bym nie ryzykował.

Co do samego wkładania ziemi do akwarium. Jest kilka wątków poświęconych ziemi i powinieneś je przeczytać. Na pewno nie da sie włożyć ziemi do akwarium bez naruszania podłoża. Ziemia ma stanowić najniższą warstwę i nie da sie go inaczej włożyć niż przy restarcie.

Pozdrawiam

Alchemik
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódź

05 lip 2007, 22:14   (#3)  

Myślę, że można spróbować z tym podłożem. Używam sam ziemi o podobnym składzie i sprawdza się znakomicie.
Polecam Ci jeszcze przeczytać książkę Diany Walstad a także te tematy:
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=20954
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=19729
Ostatnio edytowano 07 lip 2007, 15:48 przez Armek, łącznie edytowano 1 raz

Armek
Ranga: Znający temat

romanbyd Tryszczyn

06 lip 2007, 20:25 Ziemia do akwa?  (#4)  

Trzymajmy się tematu w Akwaria roślinne - gdzie armek temat ten wywołał !

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

11.24.2007 3 tydzien.jpg

Ziemia ogrodowa - spostrzeżenia po 7 miesiącach

Kadazan w Nawożenie · Odpowiedzi: 211 · Wyświetlenia: 121756
Witajcie! W niedzielę wykonałem sporo żmudnej pracy i przeniosłem swoje akwarium o 50km. Sprawę utrudniłem sobie dodatkowo, bo założyłem, że: 1. nie będzie restartu - ryby musiały trafić do akwari...
YouTube

Problem w akwa na ziemi po 6 miesiącach od startu

Arkadeus w Nawożenie · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 9761
Witam, Jestem początkujący. Trochę czytam i staram się na tej podstawie rozwiązywać swoje problemy w akwarium, ale teraz już sobie nie radzę. Proszę o pomoc w doprowadzeniu zbiornika do dobrego stanu....
50l-3x25ml.jpg

Nawożenie akwa 50L

Skuter41 w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 6564
Hej. Mam akwa 50l. Niestety nie mogę dojść z nim do porozumienia. Wcześniej miałem zbiornik 200l gdzie spokojnie sobie wszystko rosło na EI, a z maluchem nie daje sobie rady. Dane akwa: Objętość: 50...

Start nowego akwa + Saechem Stability + Purigen

kinga tajmer w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4930
Hej, cześć i czołem! To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :) Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam. Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...

Proszę o pomoc w nawożeniu akwa 50l

dawpadix w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1613
Witam akwarium 50l obsada pół roku temu 20 gupików 0,5cm i 10 zbrojników 1,5cm nie wiem ile teraz jest mogę zredukować jak coś mam inne akwaria. Proszę o porady jeśli chodzi o nawożenie podaję azot zw...

Kiedy zacząć nawozić Ziemia ogrodowa

WolfuxD w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1832
Witam moje akwarium ma 8 dni 1 podmianka za mną 20l podmiany+ 7l dolewki akwarium ma 112l swiatło Power Led 0/3w/l co daje jakieś + - 0/5w/l Roslinki Micranthemum Monte Carlo powoli rośnie brak objaw...

Akwa 30 l. Jak nawozić?

Opk93 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2108
Jaki nawóz mógłbym zastosować w tak małym akwarium? Czy podać CO2 w płynie? Wolałbym prostszą opcję, i coś z tańszej półki Najlepiej jakiś preparat "kilka w jednym". Akwarium ma około 2 mie...

Podmianka wody w nowo założonym akwa...

Adam562 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1585
parę dni temu założyłem akwarium 25 L i moje pytanie brzmi kiedy pierwsza podmianka wody i w jakiej ilości itd ? . Póki co glonów nie ma ale kożuch na powierzchni jest

Kontrola nawozów przy starcie akwa

IroU w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2776
Witam Akwarium mam od miesiąca. I chciałbym aby ktoś z doświadczonych akwarystów czuwał nad moimi działaniami:) Trochę info poczytałem plus doświadczenie z gupikami i zachciało mi się akwarium roślinn...

Jaki nawóz do akwa?

awatar555 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 923
Akwarium: 60l Oświetlenie: 0,4w/l Rośliny: Echinodorusy, Cryptocoryny, Vallisneria Gigantea, Bacopa drobnolistna, Nawożenie: -Kulki gliniano torfowe, Czy wystarczy nawozić samym potasem? Czy lep...

Statystyki

Ten temat przegląda 310 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571606
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 310 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.