Nadadza sie te kamienie [photo]
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Nie mam pojecia skąd sa te kamienie, ja je przynioslem z lasu, ale byla tam wysypana ich sterta. Kamienie sa stosunkowo lekkie i lamia sie bardzo latwo. Potraktowalem je stezonym kwasem solnym i zero reakcji. Martwi mnie rdzawy nalot, jeszcze ich nie szorowalem i nie wiem czy schodzi, ale po zlamaniu kamienia zlom ma takze rdzawe zabarwienie, miejscami przeswituje ciemno grafitowy kolor.
Prosze o pomoc, bo kamienie mi sie podobaja, ale nie wiem czy moge je do akwarium wsadzic.
Pozdrawiam
-

dimmus
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: okolice Opola
dimmus napisał(a):Nie mam pojecia skąd sa te kamienie, ja je przynioslem z lasu, ale byla tam wysypana ich sterta. Kamienie sa stosunkowo lekkie i lamia sie bardzo latwo. Potraktowalem je stezonym kwasem solnym i zero reakcji. Martwi mnie rdzawy nalot, jeszcze ich nie szorowalem i nie wiem czy schodzi, ale po zlamaniu kamienia zlom ma takze rdzawe zabarwienie, miejscami przeswituje ciemno grafitowy kolor. Prosze o pomoc, bo kamienie mi sie podobaja, ale nie wiem czy moge je do akwarium wsadzic. Pozdrawiam
Kup sobie preparat KH/pH minus polej nim lekko kamienie jak się będzie pienić to je wywal jak nie to są ok.
-
fopik
●
- Ranga: Początkujący
proszę usunąć posta
Pozdrawiam
Rafał vel ..:: Pirania21 ::..
-

pirania21
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Wrocław
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
ph minus to tak jakbym kwasem polal, a traktowalem je HCl i to stezonum, chodzi mi o rude zabarwienienie. Jak beda mi obnizly ph to spoko bo w kranie mam 8/8,5
-

dimmus
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: okolice Opola
Wsadź je do wody na jeden dzień i zobacz czy nie będzie Ci się rozpuszczać żaden. Bo przypomina mi to trochę skamieniałą glinę.
-
Ghost
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Lublin
-
dokładnie... jeżeli zauważysz że kamień zabarwia wodę - czyli tak jak powiedział kolega rozpuszcza się żeczywiście masz doczynienia z gliną - a ta nie nadaje się chyba do akwarium (roślinnego?)
-
rav676
●
Powiązane tematy
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg
Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu.
Nam również nie udało się jej utrzymać,...
Witam wszystkich.
Mam problem z pojawiającymi się wykwitami glonów na liściach roślin.
Akwarium stoi przy oknie ,ale jest zasłonięte z tyłu ,nie mam możliwości przeniesienia akwarium w inne miejsce.
A...
Witam wszystkich,
od 3 tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką bojownika hmkp gigant. Od tygodnia mniej szczęśliwą, bo zaczęła go toczyć jakaś choroba, której nie za bardzo jestem w stanie zidentyfikowa...
Witajcie
Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji.
Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...
Witam
Akwarium OptiWhite Diversa 60x30x36 64litry
Oświetlenie Twinstar 60B 30 Watt, Invital tuba WRB 13,2 Watt
Filtr kubełkowy Tetra ex 700 plus
CO2 butla 2kg ,Invital reduktor z , elektrozaworem i l...
Witam wczoraj zaobserwowałem coś takiego co dzieje się z lisciami np u althernatwry rosanerving co to może być ?
Wyskoczyło to raczej nagle.
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
Cześć.
Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...
Witam, przepraszam z góry że zakładam kolejny wątek ale jest on o innym problemie,
Otóż mam 300 litrowe akwarium a w nim stadko pielęgnic zebra. Jako światło miałem do tej pory belke led 46 watt. Obe...
Cześć moje Montecarlo odrywa się od podłoża aktywnego. Co może być przyczyną słabego ukorzeniania się tej rośliny?
Mam podłoże Master Soil Powder Powder 2.5 - 3 mm.
Suplementuje:
PO4 - 1-2 ml na ty...
|
|