Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
Mam prawie 3 letnie akwarium 112l, które żyje sobie spokojnie i bezglonowo.
Jest ono oświetlane dwoma świetlówkami aqurelle philipsa 18w z odbłyśnikami,świecą przez 12h na dobę,dodaję co2 z dezodorantu.
Jedyny mój problem to anubis,który nagle zaczął wypuszczać postrzępione i dziurawe liście,Wyglądają one tak jakby coś je poobgryzało.Tylko nie ma kiedy bo one takie są od rozwinięcia.Akwarium nie jest typu holenderskiego,ale rośliny są tak dobrane,ze wystarcza im słabsze światło i ładnie rosną.Czy to oznacz,że brakuje jakiś składników odżywczych?
jurek.37
-
jurek40b
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Otmuchów
Mozliwe, jednak anubias jest roslina wolnorosnaca i w swoich klaczach potrafi zmagazynowac duze ilosci skladnikow odzwczych dzieki czemu relatywnie rzadko cierpi na niedobory.
W zasadzie przy Panskim oswietleniu i regularnych podmianach wody (jesli jest twarda=zyzna) nie powinno byc problemu. Prosze napisac jak czesto Pan ja podmienia, bedziemy mogli wyeliminowac te hipoteze.
Nie znajac jakosci Pana wody kranowej i biorac pod uwage mnogosc czynnikow, ktore moga miec wplyw na wzrost rosliny proponuje przed rozpoczeciem nawozenia zastosowanie czestszych podmian wody i obserwacje roslin.
P.S.
Jaka jest obsada rybna i jak czesto zwierzaki sa karmione?
Jesli ma Pan zdjecie dziurawych lisci + calego zbiornika - mogly by byc bardzo pomocne.
Majac powyzsze dane potrafilisbysmy ocenic czego hipotetycznie moglo by brakowac Panskim roslinom - jednak w 75% rozwiazaniem okazuje sie regularne podmiany wody.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
Ostatnio edytowano 13 cze 2007, 13:31 przez Piotr Baszucki, łącznie edytowano 1 raz
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Woda jest bardzo miękka,podmieniam srednio co 10dni ok 30l,dziury zauważyłem na wwiększości roślin z dużymi lisćmi.Miałem dużego lotosa tygrysiego,ale zacząłem go przesadzać i mi zginął.Moje świetlówki mają już rok i chyba muszą być wymienione.Lotos zaczął wypuszczac liście z dziurami,które rozwijały się i potem odpadały,następne były już mniejsze i tez z dziurami i tak dalej,aż do zaniknięcia lotosu.Dodam jeszcze zdjęcia tego samego na starych liściach kryptokoryny,na młodych też pojawiają się dziury,ale stare łatwiej sfotografować.Na krypktorynach widać trochę zielenic,ale to chyba nic złego bo się nie rozprzestrzeniają,z szyby zdejmuję żeletką raz na miesiąć jakieś 10-20kropek,policzone dokłądnie
Co do obsady to jest nast:para dorosłych skalarów,harem molinezji,2 kosiarki,2 bocje wspaniałe,4 kiryski wspaniałe,3 otoski,2minorki,para kakadu,para zbrojników niebieskich,5 dorosłych amano.Ryby dostają 2 razy dziennie jesć raz podwójną kostkę mrożonki,drugi raz pojedynczą kostkę,co jakiś czas podaję nocą tabletkę dla glonojadów i czasami gotowaną marchewkę.Raz na tydzień mają głodówkę.Najbardziej podejrzewałem zbrojniki,ale anubis ma tak postrzępione liście zanim się całkowicie rozwiną.
jurek.37
-
jurek40b
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam
Po bardzo dużym natłoku odpowiedzi  ,po jakże interesującej wymianie zdań  ,zrozumiałem.
Tak bez żartów,okazało się że w akwarium prawdopodobnie brakuje mikroelementów,zacząłem podawać nawóz z tropiclala,czasami samo żelazo,codziennie któryś z tych dwóch środków,tak na oko po troszkę.Obserwowałem czy nagle nie zaczynają pojawiać się nowe glony,ale nic cisza.Dzisiaj zobaczyłem nowy liść anubisa i proszę taki jak powinien bez dziur.
jurek.37
-
jurek40b
●
Super
Prosze teraz zmniejszyc dawke aby nie przesadzic. Proponuje ograniczyc sie do nawozenia co 5 dni - miedzy podmianami wody - rosliny powinny miec wtedy w miare regularny doplyw nowych substancji odzywczych.
Akurat anubiasy nie naleza do szybko metabolizujacych roslin, wiec zadowala sie nawet najmniejszymi dawkami.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Powiązane tematy
Witam,
Od paru tygodni nowe liście Bucephalandr karłowacieją i pojawiają się dziury jak przy braku potasu, ale ten jest zwykle przy starych liściach?
Parametry:
PH 7,2
TDS 283
Ca 80
Mg 15
Gh 12
Kh 7
N...
Witam,
od jakiegoś czasu pojawiają się dziury w roślinach i zatrzymał się wzrost roślin.
Świecę 11h dziennie z czego pierwsze 2 i ostatnie 2 godziny to świt i zmierzch.
Parametry wody:
PH - 7.6
Gh - 1...
Witam, zbiornik 150x50x55, oświetlenie led ape led plant plus aquael leddy tube plant łącznie 31lumenow na litr, czas świecenia 8h, co2 w automacie z phbotem na poziomie około 25ppm, parametry
Ph 6,8
...
Hejo,
Mam dziury na roślinach, co może być przyczyną?
Nie nawoże, przy aktualnej obsadzie (17 palet) przy karmieniu które muszę zapewnić parametry mam takie:
no3 - 10-15
po4 - 1
KH - 5
Gh - 8,4
Mg ...
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...
Witam. Mam problem. Posiadam akwarium 112l do tego belka oświetleniowa AQUAEL BELKA OŚWIETLENIOWA LEDDY SLIM 32W SUNNY 80-100CM. Dodaję nawóz jednak w kwiatach robią się dziury miejscami są niebieskie...
Mam problem jak na zdjęciu. Znienacka zaczęły robić się dziury w liściach jak na załączonym zdjęciu. Suplementuje nawozami Blue-Line: Carbo raz dziennie jedno naciśnięcie, Makro i Micro dwa-trzy razy ...
Proszę o pomoc. Dziś w akwarium zastałem następujący stan liści Althernathera Sp. Red. Jeśli chodzi o zwierzęta, to w zbiorniku są tylko otoski i krewetki Amano. Kto może robić takie dziury? Albo jaki...
Cześć
Mam następujący problem. Na liściach nadwódki pojawiają się dziury. Głównie na najstarszych liściach oraz tych w średnim wieku. Akwarium ma 1,5 roku, jest na ziemii ogrodowej. Woda ro + mineral...
mam problem z lotosami robią się w nim dziury liście wyglądają jak obszarpane i gniją łodygi.
podłoże cała gama ADA acti substrate i na to 10 cm ASII, oświetlenie 0,65w/l nawożenie
ph 6,8
kh 7
...
|
|