Hemianthus micranthemoides- jak silne świtało??
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam, serdecznie, mam małe pytanko w sprawie tej oto roślinki, chciałbym miec ją u siebie w akwarium, przy (80dł,45wys,35szer.) oświetlenie wychodzi mi 0,5 W/l, ale dodam odbłyśniki z jakiejś folii i musze odliczyć podłoże, co oznacza, że będzie on na wysokości około 10cm. bo tak sobie zaplanowałem wszystko. czyli możliwe, że światło będzie około 0,55 W/l. Da radę coś tam rosnąć?? powoli ale żeby nie zgnił?? Piszę tego posta bo nie wiem komu mam wierzyć czy potrzebuje silnego oświeltnia czy nie  Myślę że spróbuje najpierw CO2 z bimbrowni. A opłaca się dawać z wysokociśnieniowej przy tym oświetleniu??
I to samo się tyczy hodowlii Eleocharis parvulus (Sitowie drobne), będzie "żył"??
Bardzo proszę o odpowiedź, to dla mnie bardzo ważne. Pozdrawiam i zgóry dziękuje.
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
Witam.
Przy wartości oświetlenia wynoszącej tyle co piszesz, powinno rosnąć, nawet napewno, biorąc pod uwagę, że będzie tak blisko lustra wody. Co do sitowia, to tak samo.
0,5 watta na litr, to wystarczająca ilość światła dla niemal każdej rośliny. Napewno nie będzie szału, ale rosnąć będą.
POzdrawiam
-
RobertElk
●
Dzięki za odpowiedź. A jak to jest z węglem aktywnym, kupiłem taki z Zooleka który się przyczepia do filtra czy mogę go zastosować przy stracie akwarium, żeby woda się szybciej wyczyściła, dodam że zostawiam 50% wody starej i biologicznie aktywny filtr. pozdro
-
Gość
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jasne, ale jesli uzywasz wody czesciowo "zywej" powinna wystarczyc filtracja przez gesta wate filtracyjna - to zwykle sie sprawdza doskonale.
Najpierw porob bimbrownie i zobacz jak Ci sie sprawdzi, jesli bedziesz zadowolony a nie bedziesz mial czasu na przygotowywanie zacieru - kupisz sobie jakas butle, ale spokojnie, wiekszosc z nas "jechala" latami na bimbrze
Sam kiedys uzywalem 2x5l butelki do akwarium 114l - wymieniane co miesiac, z tym ze jedna byla starsza od drugiej o 2 tygodnie - dzieki temu mialem w miare staly poziom CO2 w akwarium i sprawdzalo sie to calkiem niezle. Wtedy jeszcze ceny butli byly masakrycznie wysokie i raczej nie do dostania.
Powodzenia! 
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
To nie będe narazie stosował węgla, wszystko będzie naturalnie się działo:) właśnie najpierw spróbuję z 5l. butlą  może się uda. Dziękuje i pozdrawiam.
A prosze mi doradzić z podłożem FIrmy MHK Filtus Aquagrunt mam go dać tylko pod rośliny?? Wystarczy to. Czy może zastosować Sery Flora... ?? który lepszy bedzie na początek i żeby długo działał. I nie było zakwitu glonów. pozdrawiam
---------------
A jeszcze mam jedno pytanko, czy jeśl kupię podłoże z żelazem w formie Filtusa Aquagrunt, czy trzeba je płukać przed włożeniem, czy wtedy stracę żelazo w nim zawarte?? Bo nie wiem tego :/ pozdro
-

artur_89
●
Witam.
Aqua gruntu się nie płucze.
Pozdrawiam
-
RobertElk
●
Dziękuje bardzo za szybką i zwięzłą odpowiedź, poprostu wolałem zapytać niż zrobić głupstwo jakies  pozdro
-

artur_89
●
Węgiel nie zaszkodzi  Ja tam mam w filtrze przez cały czas i sobie chwalę ! Oczywiście wymieniam część wkładu co jakieś 6 tygodni . Nie wiedzieć czemu w Polsce większość boi sie węgla jak diabeł święconej wody 
-
Gość
●
"Wiedzieć czemu"
Węgiel pochłania substancje chemiczne rozpuszczone w wodzie..w tym nawozy.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Eeeee tam ......  Proces pochłaniania jest na tyle długi , że i tak rośliny zdążą się zasilić . Ja stosuję stale i nie narzekam . A wode mam krystalicznie czystą i bez dziwnych zapachów
PS. Panie Piotrze nie mogę się zalogować na forum , nie wiem czemu . Jak korzystam z opcji "wyślij sobie hasło" to mi pokazuje , że e-mail nie znajduję sie w bazie cz coś takiego
No tak ....a Pan nie wie kto piszę  Mój nick na forum to Tomek W z Krakowa  :D:D
-
Gość
●
Dziwnie - sprawdze Pana konto.
Jesli chodzi o wegiel - potrafi chlonac calkiem sprawie.
Ja mam krystaliczna wode dzieki wacie w filtrze 
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Już mam .Coś tam miałem pochrzanione
A węgiel mi doradził Pan Grzesiek i nie żałuję 
-
Tomek.W
●
I tak trzymać
Ja osobiscie nie jestem zwolennikiem węgla, choć pisze o nim każdy poradnik akwarystyczny. Już na tym przykładzie widać, że każdy ma swoje wypracowane metody  Jednak przyznam, że 1100l pod moja opieką nigdy nie wyglądało choć w 25% tak fajnie jak 900 w Krakowie 
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
900 w Krakowie
To mój wzór do naśladowania  Pan Grzesiek powiedział żeby trzymac węgiel to trzymam
Ale powiem szczerze , że nie żałuję . Nie mam żadnych złych objawów z tym związanych a wręcz odwrotnie .
-
Tomek.W
●
Oj Panie Tomku ale mi Pan słodzi.....
Wzór to on jeszcze nie jest ale mam nadzieje ze bedzie.
Widzi Pan.....ja doradzam tylko takie rzeczy jakie sam sprawdziłem....
Tak naprawde utrzymanie baniaka w dobrym stanie nie jest trudne, tylko ludzie nie słuchaja porad i co najgorsze - BAGATELIZUJA PODSTAWOWE RZECZY!!! - jak podmiana wody , odpowiednie czyszczenie filtrów, dbanie o czystosc w zbiorniku i prawidłowe karmienie ryb.
-

Grzesiek Mosurek
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kraków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No ja nie bagatelizuję  Słucham jak mamy
Wszyscy mówili mi żeby nie używać węgla a ja posłuchałem Pana i używam . I nie żałuje !
I na baniak nie narzekam .Glonów już nie mam od dawna a zielsko rośnie w takim tempie , że co tydzień muszę robić poważną wycinkę bo mi na pokój zaczyna wyłazić
PS.gratuluje nowej fuchy moderatora !:D
-
Tomek.W
●
Widzę że mój topic się rozwinął. Mam małe pytanko, właśnie zalałem baniaczek, dodałem na początek tylko bakterii na dojrzewanie baniaczka (rybki i tak wpuszczę za 2 tyg.) A pytanko brzmi, kiedy mogę dać pierwszy nawóz?? PG CLassic?? W podłożu mam kulki filtusa dwa rodzaje z gąsienicy kalifornijskiej i zwykłe, oraz nawóz Sera Floradepod (czy coś takiego  ) pod roślinami.
-kiedy zacząć nawozić nawożem płynnym?? Jaki jeszcze dokupić oprócz Claissica??
-ile świecić na początek w akwarium. 5 godzin dziennie przez tydzień starczy, potem co tydzien o godzine wiecej??
pozdrawiam.
-

artur_89
●
> kiedy zacząć nawozić nawożem płynnym?? Jaki jeszcze dokupić oprócz Claissica??
Nie wczesniej niz po miesiacu (+/-). Classic Ci w zupelnosci wystarczy, mozesz tez dawkowac samo zelazo, potem obserwuj rosliny i patrz co sie dzieje.
>ile świecić na początek w akwarium. 5 godzin dziennie przez tydzień starczy, potem co > tydzien o godzine wiecej??
Dokladnie tak, max 14 godz, zalecam 11-12.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Nie chcę wprowadzać zamieszania w dyskusji, ale z moich obserwacji wynika, że 9-10 godzin jest bardziej optymalnie. Po pierwsze długi czas oświetlania sprzyja rozwojowi glonów, a podrugie rośliny po około dziewięciu godzinach zamykają stożki wzrostu i chcą "odpoczywać".
-
Gość
●
Dziękuje za odpowiedź, teraz już wiem prawie wszystko. Jeszcze jedno czy nawożenie z bimbrowni mogę już zacząć, czy musze poczekać aż rośliny dojdą do siebie?? pozdrawiam.
-

artur_89
●
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica.
Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum.
Bezpośredni link:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Hej
Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
Podłoże wierzchnie to żwirek kwarcowy 2-3 mm. Co chwila muszę formować, przenosić żwirek z przodu do tyły ?
Jakieś metody ?
Hej
Jak tem pokarm podać ? Jak Wy poddajecie u siebie?
Hej
Film Liquid nature. ?si=sgfPHclIDXHl4pLq
Hej
Film po niemiecku. Stefan z Liquid nature omawia i pokazuję czym i jak sklejać aranżacje. ?si=d04rmcLbowIe36gq
Hej
Film po niemiecku.
Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
|