Witam, serdecznie. Postanowiłem w najbliższym czasie zlikwidować akwarium 126l. i chce zamiast niego zakupić baniak niższy i tym samym o mniejszym litrażu, chodzi o 112l. Chciałbym bardzo byście mi pomogli założyć akwarium roślinne, które będzie moim pierwszym w karierze. Akwarystką zajmuję się od 5 latam więc spokojnie nie jestem nowicjuszem

. Czy przy takim oświetleniu 5,5 W/l jest sens robic wogóle roślinne?? Chcę zakupić rośliny, które będą odpowiadały tym kryterią. Może zacznę od
podłoża, które jest bardzo ważne, do prawidłowego wzrostu.
-żwir będzie całkiem nowy, mam zamiar kupić czarny drobny bazat, i pod spód chcę jakieś specjalne podłoże dla roślin (SERA, MHK) doradźcie mi które jest dobre i zarazem nie drogie?? Dodatkiem będą jakieś kulki nawozowe. A jest wogóle taki żwir o kolorze brązowym?? Byłby o wiele ładniejszy od czarnego.
-
korzenie, jakie proponujecie?? Chcę by korzeń skupiał na sobie uwagę. Jednego już mam który leży i jest do niego przyczepiony
anubias. A ten drugi ma być duży z licznymi gałęziami, na którym będzie mech (Java lub inne) lub PELIA.
-rośliny, to jest najważniejsze jakie będą rosły przy takim oświetleniu?? Jest szansa na "glosie" lub "heńka"?? Proszę o jakieś przykłady planu przedniego środkowego i ostaniego trzeciego, chcę stworzyć głębie. Chodzi mi o rotale, itp, dużo roślin które rosną w "kupie" i żeby miały drobne liście, bo to optycznie powiększa zbiornik podobno.
Bardzo proszę o wszelkie porady. Z góry dziękuję. pozdrwiam