Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam
Mam maly problem o toz na powierzchni wody gdzie sa plywajace rosliny pojawily sie na nich sinice i zielenice (slizski glon ktory rozmywa sie pod palcami )
czy jest to spwodowane zbyt malym ruchem lustra wody czy tez zbyt duzym lub inny powod
parametry zbiornika 120 wat oswietlenie 11 h
po4 1
no3 20
fe 1
tww 7
two 5
ph 6,8
co2 butla
brak napowietrzania
woda krysztal
filtr jbl 250 zewnetrzny
glon tylko na roslinach plywajacych nigdzie wiecej
czy ma sens zoastwosowac uv ?
albo oddczekac swoje
lub zlikwidowac plywajace rosliny
-
TURYSTA
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Trzebinia
chyba zaczol sie sezon wakacyjny i nikt tu nie zaglada zdecydwalem sie na usuniecie wiekszosci roslin plywajacych a bylo ich sporo tafla wody rusza sie na calej powierzchni sinicie zielenice sie wycofaly
-
TURYSTA
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Trzebinia
Powiązane tematy
Witam pisze już chyba 3 post na tym forum o glonach ale wciąż mam z nimi problem a więc krótko o akwarium
Akwa ma 200l
Filtr tetra ex1000 plus
W filtrze wata, gąbki,granulat amonia remover fluval cer...
Witajcie, od majówki walczę z pyłem na szybach i doszedłem do momentu, w którym sam nie potrafię już tego opanować i zwalczyć.
Sytuacja wygląda następująco. 2 akwaria, 64l i 200l. Małe na podłożu akt...
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
cześć akwamaniacy - proszę Was o opinię - co to się wyrabia w moim baniaku - co to za zielone ustrojstwo - zielenice czy coś innego ?
Cześć wszystkim!
Od około roku walczę z glonami (głównie krasnorosty i zielenice punktowe) w moim akwarium. Mam nadzieję, że ktoś z Was może podpowiedzieć, co może być przyczyną problemu. Przez cały ...
Cześć. To mój pierwszy post tutaj. Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się 1.5 roku temu, od początku starałem się edukować i nadrabiać braki wiedzy testując w praktyce. Pierwsza próba z roślinkami za...
Witam, od jakiegoś czasu mam problemy w akwarium, zbiornik 240l, woda RO ,mineralizator QD One plant ustawiany na GH 6, podmiany co tydzień 30-40 %,podłoże master soil, CO2 do oliwkowego koloru indyka...
Witam
Posiadam 112 litrowe roślinne akwarium. I mam problem z glonami. Konkretnie z tymi zielonymi zielenicami. Bo dwa tygodnie temu zmieniłem oświetlenie z 25 wat led sinkora na aż 75 wat led też si...
Witam. Mam problem z zielenicami punktowymi jest ich sporo na liścich roślin które na bierząco usuwam. Są też codziennie na szybach, tu już działam skrobakiem. Mój baniak to standard 240l oświetlany 8...
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
|
|