Przeliczanie potrzebnej ilości podłoża Aqua Soil i inne - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Przeliczanie potrzebnej ilości podłoża Aqua Soil i inne

Liczba wyświetleń: 4919·Brak odpowiedzi
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Aquadam TYCHY,NIIGATA
W związku z wieloma zapytaniami o potrzebną ilość podłoża Aqua Soil oraz dawki i rodzaje nawozów idealnie skomponowanych postanowiłem
opublikować fragment odpowiedzi na list :
nawożenie płynne dotyczy zbiornika o dnie 150X60cm,przelicznik podłoża
jest uniwersalnym narzędziem.

"Myślę ,że najlepszy jest przelicznik na litry a mianowicie obliczamy ile litrów stanowi 1cm wysokości w naszym akwarium

W Pana przypadku to jest około 8L (odejmując grubość szyb),więc do średniej kompozycji bez piaszczystych plaż potrzebujemy około 7-8cm grubości przy założeniu ,że w kierunku tyłu zbiornika będzie budowany stok to po uśrednieniu pozwoli z przodu zachować 2-3cm a z tyłu nawet 10-15cm.

To obliczenie daje; 7-8 X 8 L = 56-64L podłoża w tym conajmniej 10-12 Power sand ( na zbiornik 180X60 rekomendowane jest 18L)

Czyli: 42-48 litry Aqua Soil ( dostępne worki 9 i 3litrowe)
10-12 litrów Power sand ( dostępne 2 ,6 ,18litrowe)

Seria Multi i Iron Bottom jest przeznaczona do już funkcjonującego akwarium i stosowana pod korzenie mocnych i wymagających odżywczo

roślin jak(echinodorusy ,cryptocoryny ,aponogetony etc.)

Proponuję na start i do trzech miesiecy Step 1 250ml - po drugim tygodniu zacząć od 8ml i stopniowo zwiekszać dawkę proporcjonalnie do zwiększającej się masy roślinnej ale nie wiecej niż 15mL

Brighty K 500ml rozpocząć od drugiego dnia od 8-10cm/dzień i stopniowo zwiekszać dawkę do 15ml

Green bactar (50ml bardzo wydajny produkt 1000kropli) - 15 kropli przy każdej podmianie .Zalecam podmianę przez pierwsze trzy tygodnie 40-50% co drugi dzień

ECA 50ml ( około1000kropli )- naturalne żelazo podajemy od trzeciego tygodnia ale w dawce od 3-4 kropli do max dawki przy solidnie zarosniętym zbiorniku 15 kropli

Green Gain 50ml (około 1000kropel) - bardzo pożyteczny produkt naturalnie wspomagający rośliny w trudnych okresach takich jak przycinki ,przesadzenia,podmiany) Przy każdej z tych czynności 15kropel

Następnie produkty już bardziej zaawansowane jak Grenn Brighty special Shade i Lights te nawozy pozwalaja precyzyjnie przygotować dawkę

dla zbiorników ukierukowanych na rośliny cienia lub z zastosowaniem szybko rosnacych jak riccia,glossostigma ,micranthema etc."

Pozdrawiam
Adam Paszczela
"Patrz gdzie wzrok nie sięga.."

Aquadam
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: TYCHY,NIIGATA

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

podloze-chihiros-aqua-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Chihiros Aqua Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5675
podloze-chihiros-aqua-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
YouTube

Jak wymienić piasek na aktywne podłoże (Advanced Soil) w akw

tomasz bracki w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5092
Cześć, Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
unnamed.jpg

Wyrównanie podłoża

ribidi w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3015
Witajcie, piszę w związku nowo zalanym, a właściwie przeniesionym zbiornikiem (wlana woda ze starego akwarium, przesadzone rośliny i te same filtry). Mam problem odnośnie kwestii estetycznej podłoża ...
20241029_070012.jpg

Pomoc w dodaniu podłoża, akwarium 200L

Piotr10393 w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6440
Witajcie drodzy forumowicze, Potrzebuje porady, kupiłem akwarium z zawartością które przebudowuje, chciałbym uzyskać jasne podłoże, czytałem ze biały piasek chociaż bardzo mi się podoba średnio się na...

Wybór podłoża - Tanganika

Tytus w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3878
Cześć, proszę o pomoc w wyborze podłoża do akwarium z biotopem Tanganika. Co będzie lepszym wyborem piasek kwarcowy o frakcji 0,2-08mm czy o frakcji 0,8-1,2mm. Może lepszym wyborem zamiast piasku kwar...

Wybór podłoża

hania w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3102
Zakładam akwarium między 60 a 65l (nie pamietam ile ma dokladnie) Potrzebuję pomocy w dobraniu podłoża.

Restart zbiornika - dobór podłoża pod żwirek.

bpjl w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1715
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Ziemia aqua soil termin ważności??

klosiu2 w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4100
Witam. Posiadam 30l ziemi aqua soil i chciałbym jej użyć do baniaka. Jedyne pytanie, które mnie nurtuje to czy mogę ją jeszcze użyć. Ziemia była zakupiona chyba z 4 lata temu i nie wiem czy ma jakiś ...

Jaka woda do podłoża aktywnego?

Hultaj w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6628
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę : Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian? Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...

Pomoc w wyborze podłoża

kajnia w Podłoże · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 7843
Cześć wszystkim, szukam podłoża do akwarium i proszę o poradę. Do tej pory miałem zwykły żwirek, chciałem teraz założyć nowe akwarium od podstaw i staram się zebrać jak najwięcej informacji, ale jest ...

Statystyki

Ten temat przegląda 327 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570949
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 326 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.