Proszę wejdź,przeczytaj... POMÓŻ! - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Proszę wejdź,przeczytaj... POMÓŻ!

Liczba wyświetleń: 3240·Odpowiedzi: 4
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Mój problem polega na tym że w moim zbiorniku pojawia sie duzo glonow,z tym ze zawsze pod wieczor woda sie klaruje.Rano,po włączeniu światla i po południu jest zielona i robi sie duzo glonów(łatwo sie je sciaga, sa maziste, na szybie pozostaje osad niebiecko-ciemno zielony, na roslinach jest ego duzo, a jakby to powiedziec:na tych glonach sa babelki powietrza,jak sie dotknie to cala chmara wylatuje do gory. Zaciemnianie pomaga na krotko, stosuje nawoz wg. zal. dawki, wykluczam przyczyne ze str. oswietlenia gdyz wszysto jest ok., no chyba ze slonce jakos tak działa :? Ale i tak akwa jest z tamtej str. zasloniete. wymiana wody tez pomaga na bardzo krotko.
Jezeli chodzi o sposob lecenia to moge sie zdecydowac nawet na chemie,byle by zniknelo, bo nie mam juz na to sily, wczesniej mialam w akwa chyba z 10 innych rodzajow.
Bardzo prosze o pomoc...

eko

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bartek Oleśnica

22 maja 2007, 18:37   (#2)  

Szkoda że nie podałeś zdjęcia ego glonu. Mam pewne podejżenie ale nie chce sugerować.
Obejżyj ten temat poniżej. Tam znajdź swój glon. Wówczas możemy porozmawiać jak sie tego pozbyć.
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=14925
Obrazek

Bartek
Ranga: Znający temat

Miasto: Oleśnica

mees Puławy

23 maja 2007, 07:40   (#3)  

Ja też :wink: podejrzewam, że to sinice. Trudna walka ale do wygrania. Ja zastosowałem lek o nazwie Davercin, zmodyfikowana erytromycyna. Poczytaj na forum było tego sporo. :wink:
Samo posiadanie biblioteki nie czyni człowieka uczonym. G.E. Lessing.

mees
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Puławy

23 maja 2007, 14:43   (#4)  

Dzieki za odpowiedz. Glony mniej wiecej tak wygladają:
http://www.dami-rz.pl/~woczko/sine/s3.jpg
Ale bardziej jak to z prawej str. Takie maziste, w akwarium jest zielona woda a te glony wyglądają jak takie zielone otaczające rośliny, kłebki z bąbelkami powietrza.
Jeżeli jeszcze niezbyt jasno jest to określone to sprobuje znaleźć aparat i wkleje zdjecia.
Pozdrawiam

eko

Bartek Oleśnica

24 maja 2007, 22:18   (#5)  

Poczytaj ten temat:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... 21&start=0
Polecam zwłaszcza moje posty na 2 stronie ;)
To akurat nie jest trudny do zwalczenia glon.
Obrazek

Bartek
Ranga: Znający temat

Miasto: Oleśnica

Powrót do Glony

Powiązane tematy

IMG_2488.jpeg

Proszę o pomoc sinica krasnorosty

Mąteusz179 w Glony · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 4380
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg Mam akwarium 72L (60x30x40) Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie Podłoże jałowe piasek i żwir Grzałka na 23 stopnie Filtr tera ex 700plus na 90% mocy Co2 z butli i...
1 (1).jpeg

Proszę o pomoc w walce z glonami

RoOkie w Glony · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 10695
Witam, Mam problem z glonami. Uporałem się z nitkami (dołożyłem do filtra NITRATEX od JBL), jednak na większości roślin nadal występuje mocny nalot. Próbowałem nawet mechanicznie ściągać go z Anubia...

350l - proszę o pomoc w kolejnych krokach...

Supermarek93 w Glony · Odpowiedzi: 44 · Wyświetlenia: 25618
Cześć, [edit] jeśli ktoś ma gdzieś czytanie takiej ściany tekstu, a chciałby pomóc to polecam przewinięcie do stanu aktualnego pod koniec posta (wyniki wody itd) Zakładając w połowie sierpnia akwariu...

Proszę o pomoc w rozpoznaniu problemu z glonami

MichałeM w Glony · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 6722
Witam Proszę o rozpoznanie co to za dziadostwo i ewentualnie jak zwalczyć , dwa słowa o akwarium 126l filtr aquanova 800 światło aquael leddy plant 32 w ziemia żwirek bezc o2 nawozów ostatnio dużo p...

Proszę o pomoc - czarne plamy na liściach

tomasso223+ w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2221
Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowani co się dzieje w moim akwarium. Mianowicie są to czarne plamy na roślinach oraz podłożu. Czym ewentualnie to zwalczyć?

Proszę o pomoc w identyfikacji glonu

promil89 w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1888
Co to za glon? Głównie na skałach i piasku.

Proszę o pomoc w walce z glonami

jojo20 w Glony · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 4802
Witam, proszę Was o pomoc i poradę czego jeszcze brakuje lub za dużo jest w moim akwa Akwarium 200x50x50, zalane jakieś 8 miesięcy temu, oswietlenie LED ok 200w na diodach 8500 i 6500k oraz full spec...

Proszę o pomoc w identyfikacji tego glona

Michalina w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2018
Witam, mam nowy baniak. Proszę o pomoc w identyfikacji tego szarego glona i jak z nim walczyć. Ostanie akwarium mialam kilka lat temu i niestety niewiele już pamiętam, tylko podstawy, zresztą i tak ws...

2w1 tragedia na całego! Proszę o szybką reakcję.

Doque w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2087
Witam i zacznę szybko od początku bo czas nagli. W środę wieczorem nastawilem sobie 50L wina z czerwonych winogron i wyladowało w piwnicy w pomieszczeniu z akwariami. Z racji mojej pracy wyjechałem w ...

Jeszcze raz proszę o pomoc.

pablo2303 w Glony · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 11551
Witam wszystkich Otóż niecały miesiąc temu pisałem post o moim akwarium, w którym zawitały glony i padały mi rybki. Wtenczas parametry po przeprowadzeniu testów wyglądały następująco : pH 7.5 GH 8° K...

Statystyki

Ten temat przegląda 465 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 465 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.