JAKI WKŁAD DO FILTRACJI BIOLOGICZNEJ ????
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Jak w temacie z własnej praktyki czego używacie do skutecznej filtracji biologicznej w swoich akwariach - bez różnicy czy to filtry kubełkowe czy inne. Prosze o radę bo sprzedawcy w większości sklepów znają się tylko na tym ja sprzedać towar a wiedzy na jeg temat to już brak
-

dbx2
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
-
gąbki - najczęściej.
Dla skutecznej filtracji biologicznej tak naprawdę nie ma znaczenia wkład, tylko sposób jego użytkowania.
-
Nuroslaw
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Sieraków
U mnie w filtrze siedzi ceramika z gąbkami a w podłożu skała wulkaniczna.
-

Emi
●
- Miasto: Gliwice
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Z opcji drozszych i najlepszych to ADA Bio Rio, Eheim Ehfisubstrat PRO. Tansze- rozmaite lawy, ceramiki, biokule- wybor jest bardzo duzy. Jesli jestes z W-wy, to wybierz sie do sklepu np Atol ZOO Pawla Szewczaka, a spotkasz na pewno solidnego sprzedawce, ktory zna sie na rzeczy 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Keramzyt.
pozdrawiam
Paweł B. z Zabrza
<a href="http://www.gsa.org.pl/">GÓRNOŚLĄSKIE STOWARZYSZENIE AKWARYSTÓW</a>
-

hydrophil
●
- Miasto: zabrze
Emi napisał(a):U mnie w filtrze siedzi ceramika z gąbkami a w podłożu skała wulkaniczna.
tak sie zastanawiam nad tą skałą wulkaniczną a jakbym ją "pokruszył" na takie kawałki powiedzmy o średnicy ok 2 cm i wymieszał z podłożem czy to dobry sposób na zwiększenie powerzchni dla rozwoju bakterii nitryfikacyjnych?
pozdrawiam
-
dAb
●
- Miasto: lbn
Polecam prostsze rozwiązanie, lawę wulkaniczną Eheima "Ehfilav". Kilogramowe opakowanie, to koszt nieprzekraczający 30 zł. Są to na tyle drobne fragmenty lawy, że woda musi się dosłownie przeciskać przez taki rodzaj wkładu, a o to przecież chodzi we filtracji w ogóle.
-

Robcio
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łódź
Filtus Ceram Bio - 380m^2 z 1 litra - tani, dobry mam go pokruszonego w wewnętrznym 13,50 za 0,5 litra (2 lata temu).Do tego 2 gąbki i włóknina.
-
kyzak
●
- Miasto: Kościan
Robcio napisał(a):Polecam prostsze rozwiązanie, lawę wulkaniczną Eheima "Ehfilav". Kilogramowe opakowanie, to koszt nieprzekraczający 30 zł. Są to na tyle drobne fragmenty lawy, że woda musi się dosłownie przeciskać przez taki rodzaj wkładu, a o to przecież chodzi we filtracji w ogóle.
Jeśli chodzi o filtracje bio do akwarium roślinnego to jest najlepszy wubór.
-

Bartek
●
- Miasto: Oleśnica
-
22 maja 2007, 16:31
(#10)
Pytanie do Grezgorza Guzik : A czy możesz podać jakieś bliższe namiary jak adres sklepu o którym wspomniałeś ? Dziękuję Bardzo A trak nawiasem mówiąc co sądzicie o kulka JBL Filtax MicroMec czy ktoklwiek z koleżanek i kolegów to stosuje ?
-

dbx2
●
- Miasto: Warszawa
-
22 maja 2007, 22:49
(#11)
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Miasto: Kraków
-
28 maja 2007, 15:12
(#12)
Kurcze, muszę wtrącić swoje 3 grosze, bo forum, w tym także ten post, mogą przeczytać niedoświadczeni i początkujący akwaryści.
To co napisał Nurosław - zapamiętać i wyryć sobie na czole: nie wymyślne super, hiper "biocuda" za grubą kasę, ale:
- odpowiedni sposób użytkowania złoża
- właściwe proporcje objętości złoża do zbiornika i obsady zwierzęcej (ryby, ślimaki, krewetki czy inne cuda...)
- odpowiedni do charakteru zbiornika sposób filtracji
To najważniejsze elementy wpływające na skuteczność i poprawność filtracji.
Czytając na forum posty pewnego znanego akwarysty natraficie na jego odpowiedź co do rodzaju wypełnień: jakie najlepsze?
ano - firmowe...
Nie cudujcie i nie zamieniajcie się w akwarystycznych audiofilów - ci to maja pooorządnie kopnięte w mózgach...
Jeżeli metr kabelka nie kosztuje 1000 zeta, to na pewno poprawnie nie zagra - paranoja!
A.
-
Andrzej Herman
●
Powiązane tematy
Witam
Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
Witam, do tej pory używałem reaktora z filtra narurowego, ale chciał bym spróbować dyfuzora przepływowego, może ktoś używa, albo mogli byście coś polecić ? Dyfuzor na wąż 16/22.
Potrzebuję jakiś filtr do akwarium 40l. Od jakiegoś czasu mam problem z glonami z testu wychodzą podwyższone azotyny. Obsada krewetki i bojownik.
Cześć
Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie".
Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium z pielęgnicami. Do mierzenia temperatury w wodzie używałem dwa termometry sery. Jeden szklany precyzyjny sery(taki żólty cienki) i drugi naklejany jako pasek na ze...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Witam,
Jak filtr zewnetrzny polecilibyscie do kostki 50x50x50?
Pozdrawiam,
Robert
Zastanawiam się nad zmianą filtra ro. Budżet do 1500 zł może trochę więcej,jaki filtr ro według was najlepszy i dlaczego.
Cześć,
Niestety po latach zaczyna mi cieknąć akwarium... i musze wymienić silikon. Akwarium 530 litrów. Jakie marki doradzacie?
1. DenBraven https://www.arsen24.pl/produkt/silikon-montagefix-aq-szkl...
|